Tesla şirketinin 2018 yılında Şangay’da kurmaya başladığı GigaFactory, çok konuşulmuştu. Eleştirmenler tarafından bu yatırımın geleceği ve ilk yıllarda üretiminin sınırlı olacağı öngörülürken Tesla bu öngörüyü yanlış çıkarmaya hazırlanıyor gibi görülüyor. Tesla’nın GigaFactory’de 2021 yılı için 550.000 araç üreteceği iddiaları Çinli uzmanlar tarafından da onaylanıyor.

Tesla GigaFactory Şangay

GigaFactory Shangai araç üretim rampası şimdiye kadar yapılan en etkili üretim rampalarından birisi. Temmuz 2019’da Morgan Stanley’e bağlı olarak çalışan Adam Jonas gibi Wall Street analistleri Çin merkezli üretim tesisinin 2021 rakamları konusunda “itiyatlı” bir tahminde bulunarak aşağı yukarı 60.000 araç üretilebileceği konusunda hemfikir olmuş gibiydiler. Ancak bugün bu tahminlerin yanıldığı kanıtlanmış gibi görünüyor.

2020 yılının ilk yarısında haftada yaklaşık 1.000 araç üretiliyordu. Sonradan yapılan rampa eklemeleri ve fabrika geliştirmeleri sayesinde 2020 yılının ikinci yarısından itibaren haftalık 3.500 araç gibi ciddi bir sayıya ulaşılmış durumda. Bu verilerle 2021 yılında 250.000 araçtan fazla araç üretilebilecek olan fabrikada Tesla şirketinin beklentisi 500.000 araç sınırını geçmek gibi görünüyor.

Tesla’dan Yeni Siparişler

Yerel medya kuruluşlarından olan 36 Kyrpton’a konuşan bir sektör uzmanı GigaFactory’de Tesla’nın çekirdek bileşenleri için tedarikçilere sipariş listesi yayınladığını belirtti. Tesla China’nın 2021 yılı için üretmeyi planladığı 550.000 araçtan 300.000’i Model 3 sedan olacak. Kalan 250.000 araç ise yeni araç olan Model Y bandından oluşacak.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Tesla’nın genel araç üretim kapasitesinin daha büyük bir bölümünü üstlenen Çin merkezli tesisle, Gigafactory vasıtasıyla daha fazla aracını diğer ülkelere de ihraç edeceği bildirildi. Yerel medya kuruluşu Wall Street CN’in haberine göre, Gigafactory Shanghai’dan yaklaşık 100.000 Model 3 ve yaklaşık 10.000 Model Y, 2021’de ihraç edilerek yurtdışına gönderilecek.

Dikkate değer olan bir diğer şey, Gigafactory Shanghai’nin optimizasyon için hala çok fazla alana sahip olmasıdır. Önümüzdeki yıl Çin Malı Model Y’nin rampasında bile Tesla, 4680 hücresini ve yapısal pil paketlerini Şangay merkezli fabrikasına sunacak. Bu yenilikler piyasaya sürüldükten sonra, Gigafactory Shanghai’nin analistlerin üretim tahminlerini utandıracak oranlarda araçlar üretme ihtimali oldukça yüksek.

Ancak bütün bunlara rağmen Tesla yöneticilerinden hala resmi bir yazı gelmedi. Yeni rampa çıktıları üzerine ve yeni vardiya sistemleri üzerine yoğunlaşmış olan Tesla Şangay geliştiricileri sanıyoruz ki her şeyden emin olduktan sonra bir açıklama yapacaklardır. Kim bilir belki de 550.000 araçlık öngörüyü de geride bırakarak daha fazla araç bile üretebilirler.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here