NHTSA Tesla ’nın Geri Çağırma Yapması Gerektiğini Söylüyor

Tesla, potansiyel olarak arızalı dokunmatik ekranlara sahip yaklaşık 159.000 aracı geri çağırmayı tercih etmiyor. Bu nedenle ABD güvenlik düzenleyicileri şirketi harekete geçmeye zorlamak için adımlar atmaya hazırlanıyor. NHTSA Tesla ‘nın geri çağırma yapması gerektiğini söylüyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi Tesla’ya, ekranların arızalı olduğunu ve yedek kameraların kararmasına ve buz çözücülerin arızalanmasına neden olabileceğini söylüyor. Bunların bir güvenlik riski oluşturduğunu geçici olarak belirlediğini belirten bir mektubu Tesla’ya gönderdi.

Uzmanlar, mektubun, Tesla’nın NHTSA’nın gerekli olduğunu düşündüğü bir geri çağırmaya direndiği anlamına geldiğini söylüyor.

nhtsa tesla

Soruşturma Büyüdü

Şu anda bir güvenlik danışmanlığı yürüten ajansın Kusurlar Soruşturma Dairesi eski başkanı Frank Borris, “Tesla’nın NHTSA’nın söylediğini önemsemediği söylediği açık. Bu yüzden elde edecekleri şeyi hakettiler” dedi.

Tesla’dan yorum almak için mesajlar bırakıldı.

Ajans, geçtiğimiz Haziran ayında dev dokunmatik ekranların belirli 2012’de 2018 Model S arabaları ve 2016’dan 2018 Model X Tesla araçlarıyla karardığına dair şikayetlerle ilgili soruşturma başlatmıştı. Kasım ayında bu soruşturmayı mühendislik analizine yükseltti.

Mektupta, ajansın bilgisayar işlemcilerinin sınırlı sayıda programla ve sil döngüleri olduğu için ekranların bozuk olduğunu belirlediğini söylüyor. NHTSA, ekranların beş ila altı yıl içinde arızalanacağını söylüyor. Bunun da güvenlik açısından kritik özellikler için yeterli olmadığı belirtiliyor.

Mektup, “Çalışan bir ön cam buğu çözme ve buz çözme sisteminin olmaması, sert havalarda sürücünün görüşünü azaltabilir ve çarpışma riskini artırabilir” diyor.

tesla ekran

Planlı Eskitme mi?

Mektupta, Tesla’nın sunduğu verilerde, ajansın 12.000’den fazla müşteri şikayeti, saha raporları, garanti talepleri ve ekranlarla ilgili diğer iddiaları bulduğu belirtildi.

NHTSA ayrıca, ekranlardaki başarısızlık oranının, benzer sorunlar için önceki geri çağırmalara dahil olan araçların oranından daha yüksek olduğunu belirledi.

Tesla, birkaç kablosuz yazılım güncellemesiyle sorunu gidermeye çalıştı, ancak NHTSA, geçici olarak düzeltmelerin yetersiz olduğuna inandığını söyledi.

Kâr amacı gütmeyen Oto Güvenlik Merkezi’nin yönetici müdürü Jason Levine, “Sanırım bu, bir parçanın fiziksel olarak değiştirilmesini gerektiren planlı eskime,” dedi.

Ekran arızaları, Tesla’nın “Otopilot” sürücü destek sisteminin parçası olan sesli uyarıların ve uyarıların kaybolmasına da neden olabilir.

Mektup, Tesla’nın resmen bir geri çağırma yapmamaya karar vermesi durumunda, NHTSA’ya bir açıklama sunması gerektiğini söylüyor. Borris, dairenin konuyla ilgili halka açık bir toplantı planlayabileceğini ve bunu yasal işlem için Adalet Bakanlığı’na devredebileceğini söyledi.

Mektubu inceleyen Borris, mektubu çok ayrıntılı olarak nitelendirdi ve Tesla’nın mahkemede ajansa itiraz etmeye karar vermesi durumunda NHTSA’nın güçlü bir davası olduğunu söyledi.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here