Ferrari Le Mans Hiper aracının tanıtımı gerçekleştirdi. Bu araç firmanın 50 yıl sonra Le Mans yarışlarına girişinin bir sonucu ortaya çıktı.

Ferrari’nin yeni Hiper Aracı Hakkında

Ferrari geçtiğimiz günlerde Imola’da yeni geliştirdiği Le Mans Hiper aracını tamamladı. Firma bu aracı birinci sınıf yarışlara geri dönüşünün bir işareti olarak ortaya çıkardı. Firma yeni hiper aracının ismini de 499P olarak lanse etti.

Araç 2023 yılının Mart ayında gerçekleşecek 1000 Mile yarışında kendini gösterecek. Bu araç Le Mans Hypercar yani LMH tipi bir araç. Aracın şasisini Ferrari kendi geliştirdi.

LMH tipi araçlarda hibrit sistemi zorunlu değil, ancak bu araçta bir hibrit sistemi yer alıyor. 499P toplamda 670 beygir gücünde bir performans vaat ediyor. Ayrıca 499P dört tekerden çekiş sistemine sahip.

Xtrac yedi vitesli sıralı şanzımanı sayesinde 499P, gücü gaz motorundan arka tekerlere gönderiyor. Ayrıca bir diferansiyel önde ki tek zamanlı elektrik motorundan gelen torku yarıya indiriyor.

499P adını 296GT3 aracında bulunan mimariyi kullanan, çift turbo şarjlı V-6 motoruna atıfta bulunarak Ferrari yarış geleneğinden alıyor. Ön aksta yer alan elektrik motoru araç yavaşladığında ya da fren yaptığında kendi kendini şarj eden ve harici bir güç kaynağı gerektirmeyen bir yapıya sahip. Ferrari’nin Enerji Geri Kazanım Sistemi adını verdiği bu sistem 900 volt gücünde bir bataryaya sahip.

499P de yer alan hibrit sistemi araç için özel olarak tasarlanmış. Ancak Ferrari’nin Formula 1 programından büyük ölçüde esintiler taşımakta. GT yarış arabası tasarım ve geliştirme başkanı Ferdinando Cannizzo basına yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Teknik olarak şasi ve aero tasarımında bir F1 aracından çok daha fazlası olsa da son araç üzerinde en ağır etkiye sahip olan GT tarafıydı.”

499P’nin Gelişim Süreci ve Diğer Detaylar

Ferdinando Cannizzo basına yaptığı konuşmasında Ferrari’nin aracının ilk yarışına kadar gireceği yoğun testlerden de bahsetti.

Ferrari’nin LMH programını duyurusu 2021 yılının Şubat ayındaydı. Ancak Cannizzo ekibin aracın ilk konseptinin bundan üç ay önce 2020 yılının Aralık ayında simülatörde çalıştırdıklarını söyledi.

Her pist testinde araç tam bir sezonluk sanal tur süresi üzerinden test edildi. Bu testlerde aracın performans ve güvenliğine odaklanan iki farklı prototip de ortaya çıktı. Bu da 499P’nin çok hızlı bir şekilde gelişmesine yardımcı oldu.

499P üzerinde gerçekleşen testler Ferrari’nin GT ekiplerince gerçekleşti. Aynı zamanda bu testler sırasında 499P ile yan yana bir GT3 veya GTE de yer aldı.

Ferrari’nin 499P aracının önceliği 2023 yılının Haziran ayında gerçekleşecek 24 saatlik Le Mans yarışı. Ancak 499P’nin ilk yarışı bu Le Mans yarışı olmayacak. 499P ilk yarışını 2023 yılının Mart ayında gerçekleşecek 1000 Miles of Sebring yarışında gerçekleştirecek.

Sıfır Km Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here