2021 F1 kuralları yeni sezonda merak edilen araçların nasıl bir görünüme ve özelliklere sahip olacağına dair konuya açıklık getirdi.

2021 F1 Kuralları özetle;  daha yakın yarış ve takımların birbirleriyle eşit şekilde rekabet edeceği koşullar, ve hepsinden önemlisi pilot yeteneklerinin ön planda olacağı bir düzenleme içeriyor.

Araç Tasarımı

Tasarım olarak daha kibar bir model tercih edilmesi ve jant boyutunun küçülmesi araç üzerinde değişen ilk noktalar olarak göze çarpıyor. Maliyet olarak düşürülmesi hedeflenen lastik maliyetleri büyük jant ince lastik ile hedefine ulaşmış görünüyor.

2021 F1 KURALLARI
F1 Araç Tasarımı

Kötü Hava Akımı Ortadan Kalkıyor

2021 F1 kuralları ile türbülans kuvveti konusunda bir yenileme getirilecek sistemde eskiden araçların yakın takip esnasında birbirlerini kovalama sürecinde arkadaki aracın öndeki araçtan aldığı türbülanslı hava, aracın yere olan temasını %50 olarak kaybetmesine neden oluyordu. Bu konuda yapılan değişiklik aracın yere olan temassızlık oranını %5’e kadar indirmek olacak.

2021 F1 KURALLARI
Türbülanslı Hava

Günümüzde DRS sistemiyle kısa süreli olarak azaltılması sağlanan hava akımı, arkadaki pilotun manuel şekilde DRS’yi açması durumunda arka kanat gövdesi genişleyerek ve hava akımının akıp gitmesine sağlayarak geçiş kolaylığı sağlamasına neden oluyordu.

Ancak DRS sistemi, belirli bir süre geçiş kolaylığı sağlasa da uzun süreli takiplerde türbülanslı havanın araç aerodinamiğine büyük ölçüde zarar vermesine engel olamıyor.

Ancak DRS yine de yarışlarda kullanılmaya devam edecek. Yeni kurallardan ve araç aerodinamiğinden gerekli verim alınırsa kaldırılması gündeme gelebilir.

Yeni tasarımda araç şasisi de büyük oranda değişime uğrayarak rüzgar konusunda sağlanan avantajın tüm arabalarda geçerli olması amaçlanacak.

2021 F1 kuralları ile araç altına rüzgar kanalları açılarak  türbülanslı hava nedeniyle yer basıncı azalan araçların yarış dışı kalmasının önüne geçmiş olacak.

Formula 1

Getirilecek yeni kurallarda bu konunun ele alınarak yarış rekabetinin üst seviyede olması bekleniyor.

Yer Basıncı Sağlanıyor

2021 F1 kuralları ile değişen süspansiyon sistemleri ve lastik üzerine takılan küçük kanatlar, ilk hava akışının diğer araçlara daha temiz bir şekilde akarak dengeli bir sürüş sağlayacak.

Böylece araçların yere olan basıncı %55’ken yeni yapılanmayla bu sayı %86’ya kadar çıkacak.

Formula 1
Rüzgar Kanalları

Kanat Değişikliği

Ön kanatta da değişikliğe giden formula 1 kanatta kullanılacak parça sayısının 4 olarak belirledi. Ön kanat kenarlığı ön kanada, önce yumuşak sonra keskin bir kıvrılma ile bağlanacak.

Formula 1
Ön Kanat

Arka kanat tasarımında kenar plakanın ortadan kalkaması ve kanadın 1 basamaklı merdiven şeklinde kıvrılarak şasiye bağlanmasının araca estetik bir hava kattığını söyleyebiliriz.

Arka Kanat

Esnek Gövde Yapısı

Önceki araç gövdesinde, kaza yapılması sonrası pistte kırık parça çok fazla olurken yeni tasarımda esnek bir zarla kaplanacak olan parçalar ve araç gövdesi kaza esnasında parça dağılımını minimum seviyede tutacak

Araç ağırlığı eskiye oranla biraz daha artarak 768 kg olacak.

Harcama Limiti

Bir başka kural ise takımların senelik 175 milyon Dolar harcama limitine sahip olması. Yani bu sayede büyük firmaların pist yüzeyinde aracın en iyi şekilde gidebilmesi için yapılan harcamaların önüne geçilmiş olacak. Küçük takımlarında yarışa ortak olması için böyle bir harcama limitinin konulması rekabeti artıracağa benziyor.

Turnuva hakkında bir başka değişiklik ise yarış sayısı oldu. Yarış sayısı 25’e çıkarak yarış severlere daha çok heyecanlı bir ortam hazırlandı.

2021 F1 KURALLARI

Yeni Araç Tasarımları !

Turnuva geneline yayılan kurallar, kafalarda seyir zevki açısından tekdüze ve aynı otomobillerin olacağını canlandırsa da F1 yeni araç tasarımlarının olacağını da açıkladı.

2021 F1 KURALLARI

Araç üretim aşamasının bir parçası olan tasarım aşaması, kurallar dahilinde yapılacak ve tasarım dijital ortamda paylaşılıp yetkililer tarafından ihlal kontrolü yapılacak.

Test Kısıtlamaları

Aero test kısıtlamalarına tabi tutulacak araçlar, kendisini test etmek için daha az şansa sahip olacaklar. Dyno testlerinin de harcama limitini en aza indirmek için düşürüleceği açıklanan bilgiler arasında.

Yakıt pompası ve yakıtla alakalı diğer borular standart hale getirilerek, yakıt konusunda hile yapılmasının önüne geçilecek.

Yarış Günleri

Yarış hafta sonu 3 gün içinde gerçekleşecek. Cuma günü sabah teknik detaylar incelenecek ve basın toplantısı gün içinde yapılacak.

Fren Seti

Hafta sonları yapılacak yarışlarda tek bir fren seti kullanılabilecek ve ekstra durumlarda sıralama cezası verilecek.

Motor Değişikliği Olacak Mı?

Sona yaklaşırken motor kurallarında ve mekanik yapısında bir değişiklik olmayacağını belirtelim. Çok yüksek maliyetlerle üretilmiş ve geliştirilme aşamasında harcanan paralar sonrası aynı aşamalardan geçmek çok daha maliyetli olacağından F1 bu konuda bir değişiklik yapmamayı seçti.

Sadece motor güçlendirmek adına kullanılan çeşitli parçalar motora monte edilmeyecek ve dış yapısında daha ucuz parçalar kullanılacak. Maliyeti düşürmek adına küçük değişikliler olsa da motorun genel yapısında bir değişiklik olmayacak.

Kuralların genel olarak, ilk üç’ü domine eden takımların diğer takımlarla eşit şartlarda olacağı bir yarış olmasını kapsaması  yarış severleri F1 izleme konusunda gün saydıracak gibi görünüyor. Haksız rekabet nedeniyle izleyici sayısında ciddi düşüş yaşayan F1 bu konuda kuralları adeta baştan yaratıyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here