Araba temizliği konusunda hassasiyet göstermemiz gereken alanlardan biri de araba far parlatma işlemi. Özellikle gece yolculuklarında hayati önem taşıyan farlar, yol aydınlatma konusunda da gerekli ihtiyacı karşılamalıdır.

Kirlenmiş ve sararmış farlar görüş açısını büyük ölçüde kısıtlar. Farların temiz ve pürüzsüz olması estetik açıdan da aracın değerini korumasını sağladığı için ekstra bir önem kazanıyor. Bu yüzden far parlatma işlemini belli aralıklarla yapmamız gerekir.

Peki far konusunda bir sorunumuz olmaması için ne yapmamız gerekir? Far temizleme yöntemleri nedir? Detaylar Haberimizin Devamında…

Araba Farı Sararma ve Kirlenme Nedenleri  

Araba farları; fabrika çıkışlı olarak üzerine akrilik adını verdiğimiz diş minesi yapısında bir tabaka kaplı olarak piyasaya sürülür. Zamanla bu plaka dış etkenlerden dolayı aşındığı için bir süre sonra yok olur ve far, ham seviyeye gelerek, güneş ışınlarına karşı koyamaz. Ayrıca araç yıkama esnasında, çeşitli kir çözücü kimyasallarda far yüzeyini aşındırıp, tortu bıraktığı için güneşin fara olan etkisini artırabiliyor.

Far Parlatma

Araba Farı Parlatma Adımları!

Araba farını parlatmak için evde uygulayacağınız birkaç yöntem bulunuyor. Farınızın parlaklık seviyesine göre uygulayacağınız işlemlerin tekrarlanması gerekebilir. Yapacağınız işlemden beklediğiniz sonucu almazsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Zımpara Yöntemi

Zımpara yöntemi evinizde uygulayabileceğiniz en kolay far parlatma yöntemlerden biridir. İşleme başlamadan önce uyarmamız gereken bir nokta var. Zımpara yöntemi ileri seviye araç farlarında kullanıldığında far yapısı gereği zararlı olabilir.

Not; Zımparayı uygularken diş sırasına göre önce 400 sonra 600 en son 2000 kum zımpara kağıdını kullanın.

Zımparanın yanında uygulama için ihtiyacınız olan diğer malzemeler ise;

  • Su
  • Bant
  • Far Cilası
  • Yumuşak Bez

Malzemeleri edindikten sonra başlangıç olarak far yüzeyi dışında kalan alanları bant yardımı ile kapatıyoruz. Zımpara sırasında boya yüzeyine zarar vermek istemeyiz.

Küçük bir hatırlatma; Kullanacağınız bandın kağıt bant olmasına dikkat edin. Diğer bantların yapışkanının aracın üzerine yapışması durumunda güneş ışığınında etkisi ile boyaya zarar verebilir.

Far Parlatma

Far çevresini bantladıktan sonra su ile far yüzeyini ıslatıyoruz. sprey mekanizması olan bir şişe bulup suyu fıs fıs şeklinde far yüzeyine atmanız sizin için daha kolay olacağı için bu yöntemi seçebilirsiniz.

Far yüzeyini ıslatıp zımpara işlemine başlamamızın nedeni olası çiziklerin önüne geçmek.

Zımpara işlemine  minik daireler oluşturarak başlıyoruz. Bu işlemi bastırarak yapmamaya özen gösterin. Amacımız sadece far parlatma işlemi için yüzeydeki soluk tabakayı yok etmek. Ara sıra su kullanarak zımpara yapılan yüzeyi yumuşatıp işlemi daha hızlı bir hale getirebiliriz. Zımpara işlemini bitirdikten sonra cila işlemine geçmeden önce farın durumuna bir göz atın. Gerekli açılma var mı yoksa hala işlem mi gerektiriyor. İşlem gerektirmesi durumunda dişleri daha derin olan bir zımpara seçip çok daha yumuşak dokunuşlar yaparak zımpara işlemini tekrarlayabiliriz.

Far Cilası Uygulama Aşaması

Zımpara işlemi bittikten sonra yüzeyi kuru hale getirmek için bir bez yardımıyla siliyoruz. Far cilasını uygulamak üzere farın her bölgesine yetecek bir şekilde yüzeye yayıyoruz. Kuru ve yumuşak doku da olan bez yardımıyla dairesel hareketler ile farın her yerine dokunuş yaptıktan sonra başka bir kuru bez  ile cilalı olan kısmı siliyoruz. Sildikten sonra işlem tamamlanmış olacak.

Diş Macunu Yöntemi

Far Parlatma

Diş macunu kulağa komik gelse de önem derecesi yüksek olan far parlatma da, etkili bir yöntem olarak kullanılıyor.

Erişim kolaylığı hızlı olduğu için acil durumlarda günü kurtarmak adına uygulanabilir. Uygulama sürenizin uzunluğu kalıcılık açısından önemlidir.

Diş macunu yöntemi uygulanabilirlik açısından daha kolaydır.

Uygulamak için malzemeler;

  • Diş Macunu
  • Kuru Bez
  • Islak Bez

İşleme başlamadan önce diş macunu süreceğimiz yüzeyi temizleyin. Sonrasında diş macununu farz yüzeyine sıkıp kuru bir bez yardımıyla dağıtın. Aynı şekilde oval bir hareketle yayma işlemini gerçekleştirin. İşlem bitince ıslak bir bez ile macunu tümüyle farın üzerinden silin ve en son ise nemli ve temiz bir bez ile far yüzeyini silerek pürüzsüz hale getirin. İşlemimiz tamamlanmış oldu.

Sirke ve Karbonat Yöntemi

Far parlatma konusunda evimizde bulunan basit malzemeler listesinde bulunan bir başka malzeme de sirke ve karbonat. Bu iki malzeme birleşince ayrıştırıcı bir özelliğe bürünüyor. Ancak çok profesyonel bir yöntem olmadığını söylemekte yarar var.

İşlem çok basit. Sirke ve karbonatı karıştırıp far yüzeyine uyguluyoruz. Bez ile farın tüm yüzeyine yaydıktan sonra işlemi tekrarlıyoruz. Etkili olması için bu işlemi birkaç kere uyguluyoruz. Son olarak silme işlemini gerçekleştiriyoruz.  Far yüzeyi tatmin eden bir parlaklık sunduysa işlemi burda bitiriyoruz.

Araba Pastası Yöntemi

Bu yöntem araba farınızın sararmış olma seviyesinin en minimum olduğu durumlarda kullanılabilir. Örneğin far parlatma işlemlerini yaptığınız zaman bu parlaklığı korumak için araba pastasını ara sıra uygulayıp ıslak bezle silebiliriz.

Araba pastasını sararmış far yüzeyini parlatmak için kullanmamız, eğer çok sararmış bir far yüzeyiniz varsa sizi tatmin eden bir sonuç vermeyecektir.

Uygulama kısmına gelecek olursak; Diğer yöntemlerden farksız bir şekilde pastayı temiz far yüzeyine kuru bir bezle yaklaşık 5-10 dakika arası uygulayıp, ıslak bezle sildikten sonra günü kurtarmak adına iyi, uzun süreli far parlaklığını koruma adına çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.

 

Far parlatma konusunda evde yapabilceğiniz bu işlemler dışında far parlaklığınıza çok daha profesyonel etki edecek uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Far dış yüzey ömrünüz artık far parlatma işlemini defalarca yapsanız bile eski haline gelmiyorsa bitmiş olabilir. Böyle durumlara daha sağlıklı ve güvenli yolculuklar için far parlatma yerine değişim işlemlerini yapmanız daha doğru olabilir.

Koltuk Ve Döşeme Temizliğinde Püf Noktalar

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here