Quattro Teknolojisi E-Tron’da | Audi

1
1869

Audi | Dört Tekerden Çekiş sistemi Quattro ve Günümüz E-tron Modeli

Otomobil teknolojisi her geçen gün gelişiyor. Birbiriyle her daim yarış içerisinde olan markalar hep bir adım önde olmak için için bu teknolojinin de ilerisini hedefliyorlar. Bu yazımızda Audi‘nin 1980 lerde kullanmış olduğu quattro sisteminden ve bu teknolojinin, Audi’nin elektrikli aracı olan e-tronlarda nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz.

Markanın bir parçası Quattro 

Markanın bir parçası haline gelen Quattro, yeni nesil elektrik gücü ile Audi cephesinin mobilite çözümlerine paralel olarak gelişiyor. Bu yıl Audi’nin 40. yıl dönümünü kutlayan ve otomotiv dünyasında bir devrim olarak nitelendirilen Quattro dört tekerlekten çekiş sistemi, yıllar içinde gelişen teknolojilerle güncellendi. Şimdi, e-tron modellerindeki elektrikli quattro teknolojisi bu sistemi elektromobilite çağına taşıyor. Latince’de 4 anlamına gelen Quattro, motor gücünün yol koşullarına göre değişen oranlarda ön ve arka aksa aktarılması esasına dayanmaktadır. Quattro dört tekerlekten çekiş sistemi, tahrik kuvvetini dört tekerlek arasında dağıtır. Bu, tekerlekler arasında optimum kuvvet dağılımını sağlar ve araç viraj alma veya ıslak, karlı veya buzlanma gibi aşırı koşullarda bile yol tutuşunu korur. Audi şu anda bu sistemi 100’den fazla geleneksel içten yanmalı ve hibrit modelde sunmaktadır.

E-Tron da Quattro Sistemi

Geleceğin quattro teknolojisi, Audi tarafından kısa süre önce, yüksek performans, benzersiz kullanım, güvenlik ve enerji verimliliğini bir araya getirerek elektrikli otomobil ailesi e-tron için sistemi mükemmelleştirdi. Audi’nin mevcut e-tron modellerinde ön ve arka akslarda iki elektrik motoru bulunur. Normal şartlarda araç arka aks üzerindeki elektrik motoru ile hareket ettirilir. Böylelikle enerji tasarrufu sağlarken sarsıntısız ve konforlu bir sürüş sağlanır. Ön akstaki elektrik motoru yalnızca daha güçlü bir sürüş gerektiğinde, yüksek tork gerektiğinde veya zorlu şartlarda (kaygan, ıslak veya karlı zemin gibi) çalışır.

Quattro Sistemi Artık Mekanik Değil

E-tron S modelinde arka aksta iki motor, ön aksta ise 1 motor bulunmaktadır. Bu nedenle, e-quattro  S modelinde daha esnek çalışabilir. Her iki versiyonda da Audi mühendislik teknolojisi, tekerleklerin güç dağıtımında bir rol oynadı. Geleneksel sistemlerinden farklı olarak, bu sistem, güç dağıtımında hiçbir mekanik bağlantı kullanılmadığından, gelişmiş ve komplike bir yazılım sistemiyle sağlanır.

2.El Otomobil ilanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here