Bir konsept otomobili iyi yapan nedir? Çoğu konsept otomobil oldukça hayalperesttir, ancak gerçekten harika olanlar heyecan yaratır ve bize otomobil geleceğine dair bir fikir verir. Göze hitap ediyorlarsa, bu ek bir bonustur. İşte 1981 ve 1998 yılları arasındaki zamanların en iyi konsept otomobili için seçimlerimiz.

En İyi Konsept Arabaları: 1981-1998

1981 Ford Probe III

1981 Ford Probe III

Bu, Ford’un Probe adını verdiği bir dizi kavramın üçüncüsüydü, uzaylılar tarafından asla kaçırılmamış olanların düz bir suratla söylemesi imkansız bulduğumuz bir isim. Ford Avrupa tarafından alıcılarını radikal yeni Sierra’ya hazırlamak için tasarlanan 1981 Probe ( snicker ) III, Amerikalılara da çok uzak olmayan geleceklerinde neler olduğunu gösterdi. Bu, düz cam, “Avrupa tarzı” aerodinamik farlar, tavan hattını kesen kapılar ve ferahlatıcı krom eksikliği gibi özellikleri, paradigma değiştiren 1986 Ford Taurus’un öne çıkan özellikleri haline gelen tüm stil özelliklerini içeriyordu. Ayrıca, Fox tabanlı 1987 Ford Mustang GT için kopyalanacak olan Probe’un panjurlu arka lambalarına dikkat edin.

1986 Chevrolet Corvette Indy

En İyi Konsept Arabaları: 1981-1998: 1986 Chevrolet Corvette Indy

Yıllar boyunca birçok Corvette konsepti gördük ve daha birçoğu ortaya monte edilmiş motorlarla birlikte, ancak bunların en çarpıcı olanı 1986 Chevrolet Corvette Indy olmalı. Unutmayın ki bu konsept otomobil, çoğu arabanın hala dik ve köşeli olduğu bir zamanda ortaya çıktı ve hatta modern gözlere kutu gibi görünen bir araba olan 1986 Ford Taurus bile bir sabun kalıbı kadar pürüzsüz görünüyordu. Gövde karbon fiberden yapıldı ve küçük deplasmanlı çift turbo V-8’in 600 hp’den fazla düşürdüğü söyleniyordu. Indy, tamamen işlevsel CERV III’e yol açtı. Etkisini günümüzün orta motorlu C8 Corvette’lerinde de görebilirsiniz. Bizi gerçekten etkileyen şey, GM’nin yumuşak blobby mobil çağını yaşanmasına rağmen, Corvette Indy’nin düzgün çizgileri hala iyi görünüyor.

1989 Dodge Viper RT / 10

En İyi Konsept Arabaları: 1981-1998: 1989 Dodge Viper RT / 10

Bir konsept otomobilin işlerinden biri, otomobil fuarına katılanlarda bir istek yaratmaktır. Belki de modern tarihte hiçbir konsept, hedefi 1989 Dodge Viper RT / 10’dan daha iyi yakalayamadı. Bu arabanın, Chrysler showroomlarının kutu gibi K-arabanın çeşitli yinelemeleri ile dolu olduğu bir zamanda geldiğini hatırlayın. Neon, LH, Peterbilt benzeri Ram ve oval biçimli minivanlar gelecek yılları işaret ediyordu. Geniş hatları ve gülünç büyük boy V-10 onun kaputun altında. Otuz yıl sonra, hem konsept hem de üretim formunda Viper, hala otomotiv harikasının somutlaşmış hali olarak görülüyor.

1993 Plymouth Prowler

90’ların başları, sokak sopalarında büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönemdi. Bu, Chrysler’in Viper’ını retro temalı bir sokak sopasını takip etme kararını etkiledi mi? Söylemesi zor, ama Prowler gösteri arabasının da Viper kadar çene düşürücü olduğunu biliyoruz. Viper gibi, Prowler’ın da gizli nedenleri vardı: Chrysler’in ana akım arabalarına uygulamayı umduğu yeni montaj yöntemleri için bir test alanıydı. Ama aynı zamanda halk arasında da bir hit oldu ve Chrysler, Plymouth Prowler’ı 1997 model yılı için üretime soktu, çünkü Chrysler o zamanlar işleri böyle yapıyordu. Hatta Plymouth markasının ömrünü bile geride bıraktı ve 2001’de Plymouth’un yıkılmasından sonra aracın adı Chrysler Prowler oldu.

1994 Volkswagen Konsept One

Viper ve Prowler, yarış arabalarının hiti olduysa da, Volkswagen Concept One sokaktaki her kesimin dikkatini çekmeyi başardı. Hava soğutmalı Volkswagen Beetle’a yapılan bu sevimli saygı dünya çapında bir hit oldu ve Volkswagen kısa süre sonra otomobili üretime, gösterge panosuna monte tomurcuklu vazoya ve diğerlerine koydu. Yeni Böcek, motorun yanlış yere yerleştirildiğine dair birkaç kavrayışa rağmen, anında bir hit oldu. Volkswagen erkek alıcıları çekmekte zorlansa da, sadece küçük tasarım değişiklikleriyle on yıldan fazla bir süre üretimde kaldı, bu da orijinal Beetle’a oldukça hoş bir saygı niteliğindeki bir başarı.

1995 Chrysler Atlantic

En İyi Konsept Arabaları: 1981-1998: 1995 Chrysler Atlantik

Chrysler, Bugatti Type 57S Atlantic gibi 1930’ların klasiklerine gerçekten nefes kesici bir saygı göstererek 1995 yılında Atlantic’i yaptı. Bazıları, Prowler’ın sıradan bir V-6 motoruna sahip olduğundan şikayet etti, bu yüzden Chrysler, 360 hp güç üreten dört litrelik düz sekizli bir motor yapmak için iki dörtlüyü birleştirdi. Dev tekerlekler, bugün sıradan olsa da, 95’te bir yenilikti. Ne yazık ki, Viper ve Prowler’ın aksine, bu asla üretime geçmedi.

1998 Lexus Street Rod

Toyota ve Lexus’un espri anlayışından yoksun olduğunu düşünen biri varsa, burada gördüğünüz küçük ikiyüzlü coupe’yi sunuyoruz. Lexus, 1998 için yeni VVTi V-8 motorunu tanıtmak için, büyük eğri sekizliyi dürüst bir ’32 Ford sokak çubuğuna yerleştirdi. Toyota Racing Development, 4.0 litrelik motoru 4,2 litreye çıkardı, daha sıcak bir kam taktı ve Ivan Stewart’ın Toyota ödül kamyonundaki 4.7 litrelik V-8’den giriş manifoldunu ödünç alarak motoru kendi 300 beygirinden 430 pony’ye getirdi. Şanzıman, bir Supra’nın altı vitesli çubuğuydu. Rod Millen’in dükkanı şasiyi ve süspansiyonu yaptı ve araba California, Huntington Beach’teki California Street Rods’ta monte edildi. Sadece Street Rod sürmekle kalmadı, aynı zamanda çok iyi sürdü. ve bir Lexus motoruna sahip olduğu için, bahse gireriz ki bugün hala iyi gidiyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here