Mini’nin Öne Çıkan Özellikleri

0
2142

Mini’nin Öne Çıkan Özellikleri… Mini, şimdiye kadar yaratılmış en havalı arabalardan biridir. Bu yüzden büyük bir kült haline gelmiştir. Ayrıca geniş hayran kitlelerine de sahip olmayı başarmıştır. Mini, otomotiv endüstrisinin en havalı ve kompakt otomobillerinden bazılarını üretmeyi başarmaktadır. Orijinal Mini modelleri, özellikle dönemin sosyal ve politik olaylarının ışığında bir amaç için tasarlanmıştır. Fakat kısa süre sonra pistte bir efsane haline geldi ve Beatles gibi ünlüler arasında hayran kitlesi kazandı. En sevilen film ve dizilerde Mini modellerine yüklenen karakteristik özellikler, markanın popülaritesini arttırmaya devam etti. Bununla birlikte, Mini kolayca tanınabilir hale geldi. Modellerine yüklenen duygusal mesajlar, markanın popülaritesini arttırdı ve günümüzde eşsiz olarak karşımıza çıktı. Çok sevilen Mini’ye ve bu küçük arabanın yaptığı inanılmaz yolculuğa daha yakından bakalım.

Tasarımcı – Sir Alec IssigonisMininin Öne Çıkan Özellikleri

Sir Alec Issigonis kariyerine Humber Snipe ve Humber Hawk modelleriyle tanınan Humber’da başladı. Kraliçe Elizabeth II’nin bile bir Humber’ı vardı. Ayrıca, başarılı tasarımcı, daha belirsiz otomobil üreticilerinden biri olan Alvis Cars ile çalıştı. Issigonis, British Motor Corporation’a katıldığında, Süveyş Krizinin etkisine yanıt vermek için daha küçük bir model tasarlaması istendi. Sonuçta da Başarılarından dolayı sadece Kraliçe tarafından şövalye ilan edilmekle kalmayıp, aynı zamanda Britanya İmparatorluğu Nişanı Komutanı olarak atanmıştır.

İlk Çıktığında Mini

Mark I modeli, 1959 yılında satışa çıktı. Kısa süre sonra küresel bir izleyici kitlesine sahip oldu. Issigonis’in tasarımı, bir go-karta benzer şekilde kullanım sağlayan bir süspansiyon sistemi içeriyordu. Issigonis, Dunlop’tan 10 inçlik jantlar üzerinde anlaşarak daha küçük jantlar istedi. Ayrıca tasarımı mümkün olduğunca basitleştirmek istedi. Sonuç, şeklin model için ikonik hale gelmesi ve ilk otomobilin üretilmesinden yıllar sonra bile kolayca tanınabilmesiydi.

Mini’yi Bu Kadar İyi Yapan Ne?Mininin Öne Çıkan Özellikleri

“Mini’yi bu kadar iyi yapan ne?” sorusu oldukça sorulan fakat yanıtı bulunamayan bir bir sonu olmayan yol gibidir. Öncelikle Mini’nin neden bu kadar harika bir fikir olduğunu öğrenmek için her şeyin başladığı yere geri dönmeliyiz. Bildiğimiz üzere Süveyş Krizi nedeniyle akaryakıt fiyatları yükselmiştir. Krizin hemen ardından Mini modelleri satışa sunulmuştur. Oldukça ekonomik olan Mini modelleri, halkın tamda cüzdanlarına uygun olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca ellilerin yükselen gençlik kültürünü düşündüğümüz zaman Mini gibi eğlenceli bir araba kesinlikle hit olacaktı! Sonuç olarak Mini, varlığını hissettirmeye hazır, hızlı tepki veren yol tutuşu ile eğlenceli bir buluşma noktasıydı.

Mini kısa sürede sadece ünlüler arasında değil, filmlerde de pazarlanabilir bir meta haline geldi.  Orijinal 1969 İtalyan İşi filmini kim unutabilir? Nitekim Mini, ilk filmini Pembe Panter serisinin ikinci filmi olan 1964 yapımı Karanlıkta Bir Atış filminde yaptı. Otomotiv dünyasının patronu Enzo Ferrari bile Mini’ye aşık oldu ve garajına bir tane eklemiştir. Issigonis Mini Cooper 1300S’yi Enzo için özel olarak tasarlamıştır.

Mark II ve III

Mark II, 1967’de çıktı ve diğer modifikasyonların yanı sıra arka camda bir yükseltme ve ızgarada değişiklikler gördü. III. Mark, 1969’da kapı ve menteşelerdeki değişikliklerle çıktı. Morris ve Austin isimleri, basit marka adı Mini ile değiştirildi. Gövde, minibüs, sedan ve pikap dahil olmak üzere farklı stiller aldı.

Mini’nin BMW ile Buluşması

Mini konusunda BMW’nin etkisi göz ardı edilemez. 1994 yılında BMW, eskiden British Leyland olarak bilinen Rover Group’u satın aldı. Ayrıca BMW, Mini Electric’i piyasaya sürerek Mini’yi elektrikli geleceğe taşıdı. BMW, Mini’ye kendi benzersiz dokunuşlarını eklerken, sevdiğimiz tasarım özelliklerini korumaya devam etti. Mini’nin BMW markası üzerindeki etkisinden bahsetmiyorum bile, daha önce ulaşamayacakları daha büyük bir pazar çekiyorlar.

Mini’nin MirasıMininin Öne Çıkan Özellikleri

Mini, yalnızca tasarım tarihi nedeniyle değil, aynı zamanda yollarda en çok tanınan otomobillerden biri olması nedeniyle de benzersizdir. Çekiciliğini ve harika bir sürüş tarzına sahip olarak ilerletmiştir. Filmler ve ünlüler, Mini hakkındaki popülariteleri arttırmıştır. Ayrıca Mini hakkında sevilecek çok şey var. Hızlı tepki veren yol tutuşu ve cıvıl cıvıl yapısı, yıllar boyunca motor sporlarında ne kadar başarılı olduğuna kesinlikle yansıyor. Altmışlı yıllardaki Monte Carlo Rallisi ve 1000 Lakes Rallisi’ndeki galibiyetler, potansiyelinin örnekleridir. Mini, İngiltere Ralli Şampiyonası, Avrupa Ralli Şampiyonası ve Finlandiya Ralli Şampiyonası da dahil olmak üzere diğer etkinliklerde oldukça popüler olmuştur. Ayrıca Six Hour Le Mans’ta bir dizi galibiyete sahiptir. Sonuç olarak Mini’nin Öne Çıkan Özellikleri ve üretiminden bugüne gerçekleşen sayısız önemli nokta bulunmaktadır. Mini yazımızdan sonra favori Mini modeline ulaşmak için ilan sayfamıza bakmayı unutmayın.

İkinci El Mini Modelleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here