Efsane Otomobil Mini’nin Tasarımcısı İzmirli!

0
11458
Alec issigonis

Mini Cooper’ın tasarımcısı kim? Mini modelini kim tasarladı? Türk otomobil tasarımcısı var mı? İzmirli otomobil tasarımcıları kimler? Alec Issigonis kimdir? Alec Issigonis nereli? Alec Issigonis gerçekten İzmirli mi…Araştırma yazımız, İzmir doğumlu otomobil tasarımcısı ve mühendis Alec Issigonis hakkında

Efsane Otomobil Mini’nin Tasarımcısı İzmirli!

Mini ya da Mini Cooper modelleri, hep ilgi görmüştür. İkonik bir tasarımı olan bu otomobil, güçlü motoru ve iyi yol tutuşu ile de sevilir. Küçük boyutlarından dolayı mütevazi ya da sevimli gibi sıfatlarla karşılansa da 2. el Mini fiyatlarına ya da sıfır Mini fiyatlarına bakılınca öyle çok da mütevazi olmadığı anlaşılır. Peki, şu eşsiz bilgiye sahip misiniz: Mini modelinin yaratıcısı bir İzmirli! Gelelim onun hakkındaki detaylara…

İzmirli Otomobil Tasarımcısı Alec Issigonis

Süreyya İzgi’nin Mini Coopér S Coupe Testi’ne de bakın!

Vaktiyle farklı nedenlerle İzmir’i terk etmek zorunda kalan çok Rum aile var. Onların mirası, bugün tartışmasız sahip olduğumuz zenginlikler arasında. Mesela çokça turisti ağırlayıp bizim de gezmekten ve içinde olmaktan büyük keyif aldığımız Alaçatı, Bozcaada gibi yerlerin güzelliği, oradaki Rum mimarisinden kaynaklı. Rum evlerinin çevreye ve sokaklara saygılı evleri, yüzlerce yıl sonra hala buraları güzel kılıyor. Bir de göçüp giden o Rum ailelerinin bazılarının Avrupa’da yaşamları çok zor olmuş ama aralarından dünyaca ünlü sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar, mühendisler çıktı ki onlarla da “İzmirli”, “İstanbul doğumlu” diye gururlanıyoruz. Neyse bu gurur veren memleketlilerimizden biri de Alec Issigonis.

Alec Issigonis Kimdir?

İzmir’de yaşamış Rum bir ailenin en küçük oğludur. Mübadele döneminde ailesi İzmir’i terk ederek Maltaya ve oradan da İngiltere’ye gitmek zorunda kalmıştır. Aslında Issigonis ailesi, İzmir ve çevresi için vaktiyle çok önemliydi. Çünkü bölgedeki zeytin bahçelerindeki zeytinlerden en verimli şekilde yağ çıkaracak makineleri bu aile icat etti. Çok sayıda zeytinyağı pres makinesi ürettiler. Bu mühendis ailenin küçük oğlu Alec de aynı geni taşıyordu. Hatta beş parasız olarak Malta’ya kaçtıklarında Alec’in sahip olduğu tek şey, genlerindeki bu mühendis dehasıydı. Alec İssigonis, 1906’da doğup 1988’de vefat etmiştir.

Mini’nin Tasarımcısı…

Alec issigonisAlec İssigonis ismi, Mini model otomobillerle özdeşleşmiştir. Bu nedenle pek çok kaynakta Mini’nin tasarımcısı İzmirli Alec İssigonis olarak anılır. Çok küçük yaşlarda İzmir’den ayrılmış olsa da iyi Türkçe biliyor olaması da yine üstünde durulan bir konu.

İzmirli Alec İssigonis, Mini modelinin yaratıcısıdır. Mini dışında Morris Minor, Austin 1100 gibi daha birçok popüler otomobilin de tasarımcısıdır. Ama en çok Mini Cooper’ın tasarımcısı olarak tanınır.

Küçük Araba İhtiyacına Güzel Bir Yanıt Sundu!

Alec issigonisBir dönem tüm dünyada küçük otomobil sevdası başladı. Bu tam da Süveyş krizi ile eş zamanlıdır. Özellikle yakıt krizinin etkisiyle dünya otomobil sektörü, az yakan- küçük hacimli otomobillere odaklandı. Diğer yandan kompakt tasarımlarıyla bunlar daha çok satmaya, daha popüler olmaya başlamıştı. Şimdi, inanması biraz zor ama “arabanız ne kadar küçükse o kadar moderndi”

Alec İssigonis’in Yaşamındaki Km Taşları

  • İzmir’de doğru ve 12 yaşındayken ailesiyle birlikte tüm mal varlıklarını arkalarında bırakarak Malta’ya göç etti.
  • 1925’te eğitim için Londra’ya gitti ve mühendislik okudu.
  • İlk iş deneyimi Alvis fabrikalarında oldu.
  • Morris’ten süspansiyon sistemleri mühendisi olmak üzere bir teklif aldı.
  • Orduda mühendis olarak görev aldı ve Birleşik Krallık için askeri araçlar üretti.
  • Savaştan sonra da BMC (British Motor Company)’de görev aldı. Bu arada BMC, Alvis ve Morris’in ortak girişimiydi.

Alec Issigonis’in kimliğinde şöyle yazıyor:

  • Doğum Tarihi 18 Kasım 1906
  • Doğum Yeri: Simirni

Mini, çok dikkat çekti. Çünkü İzmirli tasarımcısının ona verdiği iki önemli teknoloji çok daha iyi yol tutuşu elde etmişti. Bu da onu kısa sürede Avrupa’nın en çok satan otomobili olmasını sağlamıştı. Bununla da kalmamış Monte Carlo rallisi gibi pek çok yarışta şampiyon da olmuştu.

  1. Otomobilin dört tekerlekteki bağımsız süspansiyonları
  2. Kaportasının alçak olması diğerlerine göre daha iyi bir yol tutuş sağlıyordu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here