Arabanız Kışlık Ayakkabısını Giydi mi?

1
7730
Kış Lastiği Taktırma Zorunluluğu

Kış lastiği cezası hangi araçlar için geçerli? Otomobillere kış lastiği cezası var mı? Kış lastiği zorunlu araçlar hangileri? Kış lastiği taktırmamanın cezası ne? Konumuz: kış lastiği cezası ve kış lastiğinin önemi…

Arabanız Kışlık Ayakkabısını Giydi mi?

Arabanız kışlık ayakkabısını giydi mi? Kara kışta terlikle gezmiyorsak arabamız için de gereken önlemli almalıyız. Kış kendini geç gösterdi ama sonuçta yağmur, çamur, kar, buz ve soğuk hava hayatın her alanında etkisini hissettirecek. Bu kullandığımız otomobiller için de geçerli. Peki, kış lastiği aldınız mı? Kış lastiği taktırmanın zorunluluğundan haberiniz var mı?

Kış Lastiği Taktırmamanın Para Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği dışında çekme halatı, zincir seti, ilk yardım çantası ve trafik ikaz işareti gibi ekipmanları bulundurmayan sürücülere 108 lira tutarında Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenlenecek.

Kurallara uymayan araçların işletmecisine 625 lira tutarında Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenlenirken, bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olan memur tarafından izin verilecek.

Kış Lastiği Uygulamasında Nelere Bakılıyor?

  • Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekli.
  • Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçiyor.

Kış Lastiği Cezası Hangi Araçlar İçin Geçerli?

1 Aralık- 1 Nisan arasında kış lastiği zorunluluğu var. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçların 1 Aralık 2019 ile 1 Nisan 2020 tarihleri arasında kış lastiği zorunluğu söz konusu. Yasa ile belirlenmiş şekilde bu tarih aralığında yük taşıyan ve yolcu taşıyan araçların kış lastiği taktırması zorunlu. Eğer seyir halinde kış lastiği olmadan trafik ekiplerince tespit edilirlerse kış lastiği cezası alıyorlar.

Otomobillere Kış Lastiği Zorunluluğu Var mı?

Binek araçlara kış lastiği zorunluluğu var mı, sorusu da sıklıkla soruluyor. Ülkemizde otomobillere kar lastiği uygulaması ya da binek arabalara kış lastiği zorunluluğu yok. Ama il valiliklerinin kararı ile bu zorunluluk getirilebiliyor. Örneğin Erzurum il valiliği 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında otomobillerin de kış lastiği taktırmasını zorunlu kılabilir. Burada söz konusu ildeki kış şartları etkili oluyor.

Kış Lastiği Karda Kullanılır Sanıyorsanız Yanılıyorsunuz!

Kış lastiği, hep kar-buz çağrışımı yapar. Araç sahipleri de “bizim buraya kar yağmıyor ki, neden kış lastiği taktırayım” diye düşünüyor. Ancak kış lastiği, sadece karlı ve buzlu zemin için değildir. Karlı zeminde kış lastiği kullanımı çok önemli ama kuru soğuk da bunu gerektiriyor. Çünkü soğukta kauçuk malzemenin yapısı değişiyor. Kuru ve sert zeminde kış lastiği daha iyi tutunur. Bu da yol tutuşunu güçlendirir. Fren mesafesini kısaltır. Kış lastiği kuru zeminde yola güç aktarımında iyidir. Kanalları yani lastik yivleri daha derin olduğu için suyu dışarı aktarmada daha iyidir.

Yağmurda Kış Lastiği Daha Güvenli!

Yağmurlu havalarında da güvenirlilik düzeyi yüksektir. Çünkü su aktarımı çok başarılıdır. Yağmur suyu yolda güçlü bir direnç yaratır. Araçların ilerlemesini daha zorlaştırabilir. Sürücünün görüş mesafesi kısalır ve zemin kayganlaşır. Burada iyi silecekler, doğru takip mesafesi ve kış lastiği kullanımı çok önemli.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here