Formula 1 Yarışçıları: Kimi Raikkon ‘un hayatı ve kariyeri… Kimi Raikkonen, modern zamanların en popüler Formula 1 sürücülerinden biridir. Fakat kısa bir süre önce 2021 yılından sonra emekli olacağını açıkladı. Formula 1’de işler hiçbir zaman tam olarak planlandığı gibi gitmez. Bir dizi yarış galibiyetine rağmen, Mclaren’in şok edici güvenilirliği Raikkonen’i inişler ve çıkışlar boyunca daha fazla unvan zaferinden mahrum etti. Kimi ise her zaman soğukkanlı bir profesyonel olarak kaldı. Başarı sonunda Finli sporcuya 2007 yılında geldi. Raikkonen’in Formula 1’de başarılı olan birkaç seçkin gruba katılması, hayatının ve markaların kaderini değiştirmiştir. F1 süper starını dünya çapında takip eden, tuhaf monoton doğasına hayran olan ve hiçbir kötü tavrını kabul etmeyen devasa taraftar desteğini ele aldığımız zaman Kimi Raikkonen’in mevcut griddeki en popüler sürücü olduğunu söyleyebiliriz.

Öncelikle Kimi Raikkonen 17.Ekim.1979 tarihinde doğmuştur.  2007 yılında Dünya şampiyonu Formula 1 pilotu olarak kariyerinde zirveyi görmüştür. Finlandiyalı olan Kimi Raikkonen’inde kanında her Finli’de olduğu gibi yarışçı karakteri bulunmaktadır. Kimi’ye taraftarları ve çevresince soğukkanlılığı ve sakinliğinden dolayı “Buz adam(Iceman) lakabı takılmıştır.

Buz Hokeyi, Kartlar ve SauberFormula 1 Yarışçıları: Kimi Raikkon

Kış sporlarını seven bir ulusta büyüyen Raikkonen, erken yaşlardan itibaren motor sporlarını neredeyse en parlak yıldızlarından birinin elinden aldı. Ayrıca karting ve buz hokeyi arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Daha büyük ligler için genellikle bir ön koşul olarak görülen karting deneyimi, Kimi’nin doğal yeteneğini ve kararlılığını sergilemesine yardımcı oldu. 10 yaşında ilk Avrupa şampiyonalarında yer aldı. Formula A ve Formula Renault saflarında hızla ilerlemek, F1 takım sahibi Peter Sauber’in dikkatini çekti. Raikkonen, sadece “23 single-seater races” ile F1’e gelmiştir.

Gerçekten Buz Adam OlmasıFormula 1 Yarışçıları: Kimi Raikkon

Sauber F1 ile bir görev sırasında Eskimo olarak adlandırılan araç, Woking merkezli McLaren F1’e geçmiştir. Böylece Kimi’ye havalı ve soğukkanlı doğası nedeniyle takım patronu Ron Dennis tarafından verilen “Buz Adam” lakabını kazandırıldı. Bu havalı tavrı 2002’de nihai teste tabi tutulmuştur. Raidillon Eau Rouge’u tamamlayarak, yüksek hızlı Kemmel Düzlüğü boyunca sadece 320 kilometre hız ile seyir etmesi beklemiştir. Daha önceki bir olaydan dolayı düzlük dumanla kaplanmış ve görüş mesafesi azalmıştı. Fakat Kimi Rakkonen tereddüt bile etmeden hızını arttırmaya devam etmiştir.

Ferrari’nin Son Dünya ŞampiyonuFormula 1 Yarışçıları: Kimi Raikkon

Her sürücü Scuderia Ferrari için yarışmanın hayalini kurar. Kimi 2007’de 7 kez efsanevi dünya şampiyonu Michael Schumacher’in yerine Maranello ekibine katıldı. Raikkonen, müthiş bir hız ve yetenek sergileyerek Hamilton’ı ve ardından takım arkadaşı Massa’yı geçerek yarışı yönetti. Gelelim damalı bayrağa, Kimi bir puan farkla şampiyonluğu kazanmıştı. Böylece Ferrari’nin son dünya şampiyonu oldu.

F1’de olduğu gibi Ralli yarışlarında da yetenekli

Formula 1’e iki sezonluk bir ara vermek zorunda kalan Raikkonen, Motorsporları dünyasını tek koltuklu araçlardan uzaklaştırdı. Muhtemelen rekabet etmesi ve ustalaşması en zorlu motor sporları serisi, dik bir öğrenme eğrisi olduğunu kanıtladı. Sezon ortasında Raikkonen arka tarafı virajlarda kaydırmaya başladı ve 2010’u 25 puanla bitirdi. Böylece yılın çaylağı ödülünü kazandı. Ertesi yıl, WRC’ye hazırlanan Citroën DS3’te kendi takım adı “Ice 1 Racing” altında sürüş yaptı.

Buz Adamın F1’e  Başarılı Dönüşü

2012’de Lotus F1 ile gride dönüşü, Kimi’nin hızından ve yeteneğinden hiçbir şey kaybetmediğini ve sezonu toplamda 207 puan ve tek bir galibiyetle üçüncü sırada tamamladığını gösterdi. 2013’te Lotus ile kalan yarışmacı, yine Red Bull Racing’in hakim olduğu bir sezona Avustralya’da bir galibiyetle başladı. Buz Adam’ın Formula 1’e dönüşü, Lotus F1’i neredeyse iflas ettiren 27 puanlık bir seriyi başlattı. İki sezonda toplam 390 puan toplayan Kimi, puan başına sözleşmesi gereği 50 bin dolar kazandı. Böylece Raikkonen sezon sonunda toplamda 19,5 milyon dolar kazandı ve başarı seviyesi takımı şaşırttı.

2014’te Ferrari’ye dönüş, 2018 ABD Grand Prix’si için podyumunun tepesinde durmadan önce beş sezon sürdü. Ayrıca Formula 1 için çok yaşlı olduğunu iddia eden eleştirmenleri susturmayı başarmıştır. İlk turda, pole pozisyonunda oturan Lewis Hamilton’ın içine dalarak, liderliği ele geçirdi ve bir daha arkasına bakmayarak hem Hamilton’ı hem de Verstappen’i galibiyet için geride bıraktı. O gün, benzersiz bir rekor ortaya çıktı ve asla geçilemeyecek olan Raikkonen, V10, V8 ve mevcut V6 motorlarını kullanarak kazanan tek sürücü oldu. Formula 1 Yarışçıları: Kimi Raikkon her zaman bir efsane olarak tarihteki yerini alacaktır.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here