Dacia Logan Ekonomik Seçenek

‘ Renault’un ’99 yılında gerçekleştirdiği satın alma operasyonuyla modernleşme trendine giren Dacia‘nın en önemli kozu hiç kuşkusuz Dacia Logan…
‘ Üreticinin Romanya Piteşti’deki fabrikasında üretilen Logan modelinde ilk etapta 1.4 litre 75 HP ve 1.6 litre 90 HP’lik benzinli motorlar kullanılıyordu.
‘ Geçtiğimiz yıl sonbaharındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan 1.5 litre 65 HP dizel motorsa Renault’dan transfer edildi.
‘ Logan dizel Türkiye’de Ambiance, Ambiance Pack, Laureate donanım paketleriyle satılıyor. Metalik boyanın opsiyon olarak sunulduğu otomobilin otomatik vites seçeneği bulunmuyor.

dacia logan incelemesi

Güvenlik

İlk kez bir otomobilini Euro-NCAP testlerine götüren Dacia üç yıldızla yetinmek zorunda kaldı. Önden çarpışmada ön yolcuyu temsil eden mankenin göğsünde yüksek basınç ölçüldü. Yandan çarpışmada da sürücünün göğsündeki baskı farklı değildi. Çocuk koruma düzeyi başarılı olarak nitelendirildi. Fakat otomobilin yoldaki yayalara karşı gösterdiği koruma başarısız bulundu.

İşlevsellik ve donanım

‘ Dacia Logan ‘ın iç mekanında eski Renault modellerinden hatırladığımız pek çok parça bulunuyor. Malzeme kalitesi vasat seviyeyi aşamıyor. İşçilikse standartları karşılıyor.
‘ Yüksek donanımlı test aracımızdaki metalik orta konsol kalite hissini bir nebze olsun artırıyor.
‘ Direksiyon kolonunun altında kalan far yükseklik ayar butonuyla, el freninin altındaki ayna kumandaları ergonomik açıdan sorunlu. Müzik sisteminin butonları kullanım açısından sorunlu. Ayrıca direksiyondan kumanda sisteminin olmaması eksiklik.
‘ Koltukların yanal desteklerinin düşük oluşu virajlarda yolcuların kayma problemi yaşamasına yol açıyor.

Genel Değerlendirme
İşçilik 7 Sınıf standartlarında
Görüş 5 Geri görüş sorunlu
Performans 6 Yeterli ataklıkta
Tüketim 9 Ekonomik
Konfor 7 Yeterli düzeyde
Frenler 5 Duruş mesafesi uzun
Yalıtım 7 Yüksek hızlarda gürültülü
Donanım 7 Sınıf standartlarında
Fiyat 8 Rakiplerinden ucuz
25.529 YTL
Sonuç Logan düşük bütçeli kullanıcılar için tasarlanmış bir otomobil. Renault destekli üretim teknolojisi en büyük avantajı. Ayrıca sunduğu iç hacmi de rakipleriyle mücadele edebilecek kadar iddialı. Donanımı zengin versiyonları tercih etmenizi öneriyoruz.
İkinci el Dacia modellerinin Türkiye’deki ikinci el performansı bugüne kadar pek içi açıcı değildi. Otomobillerin üretim teknolojilerindeki eksiklik en önemli dezavantajlarıydı. Çabuk yıpranmaları, yedek parça sorunları tüketici gönlünde yer edebilmelerini engelledi. Renault destekli Logan modeliyle bu görünümün değişeceğini tahmin ediyoruz.

Sürüş İzlenim

Logan, Renault ve Nissan’ın ortaklığıyla geliştirdiği B platformu üzerinde yükseliyor. Bu platformun diğer üyeleri Renault Modus, Clio III ve Nissan Note olarak sıralanıyor. Logan köşeli bir tasarıma sahip. Maliyetleri düşürmek, kalıp masraflarını azaltmak için yapılan bu uygulamaya rağmen otomobil çekici bir görünüme sahip. Tampona kadar uzanan radyatör ızgarası ön görünümde dikkat çekiyor. Arka kısımsa eski Fiat Tempra modelini andıran yüksek bir yapıya sahip. 4250 mm uzunluğa sahip olan  Dacia Logan, rakipleri Fiat Albea ve Renault Clio Symbol’den büyük. Bu uzun yapı önde rahat kullanım alanı sunmasına rağmen arkada diz mesafesinin sınıf standartlarında olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yüksek tavan uzun boyluların bile rahat yolculuk yapmasını sağlıyor. Otomobilin iddialı olduğu bir diğer disiplinse 510 litrelik bagaj hacmi. Dar yükleme ağzına karşın bagajın hacmi rakipleriyle aynı… Logan’ın dizel versiyonunda Renault’dan transfer edilen bir ünite görev yapıyor. Clio Symbol’den tanıdığımız 1.5 litre hacmindeki motor 4000 d/d’de 65 HP güç, 2000 d/d’de 160 Nm tork üretiyor.

İlk çalıştırmada biraz gürültülü çalışmasına karşın ısındıkça motorun sessizleştiğini gördük. Performans testlerimizdeyse 0’dan 100 km/s hıza 17 saniyede ulaştık. Yeterli ataklığı sunmasına karşın Logan’dan yüksek performans beklenmemeli. Dizel motorun yakıt tüketimiyse ekonomik sürüşleri garanti ediyor. Testimiz boyunca ölçümlediğimiz5.6 litrelik ortalama ve 50 litrelik depo kapasitesiyle menzili892 km.
Logan’ın mücadele verdiği sınıftaki rakiplerinin yol tutuş kapasiteleri sınırlı. Özellikle virajlarda yana yatma problemi kronik bir sorun. Logan testimiz boyunca benzer bir performans gösterdi. Ancak yine de rakiplerinden daha fazla güven verdiği gerçek. Otomobilin güvenlik açısından eleştirilecek tek noktası fren sistemi. ABS destekli frenlerle yaptığımız ölçümde 100 km/s hızdan durma konumuna 42 metrede gelebildik. Bu mesafe oldukça uzun.

İkinci El Otomobil İlanları

Tulu DARICAN 26/02/2006

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here