Formula 1 Monako GP Sıralama Turları Sonuçları

Charles Leclerc Pole

Formula 1 Monako GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 13:00’daki 3.antrenman seansı ile başladı. Ardından saat 16:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı, kariyerinin 8.pole pozisyonunu elde eden, Charles Leclerc oldu. Hem Leclerc’in hem de Ferrari’nin son pole pozisyonunu 2019 Meksika yarışında elde etmesinin üzerinden bir buçuk yılın üzerinde süre geçmişti. Sıralama turlarının sonunda yaşanan olay ise güne damga vurdu. İşte Formula 1 Monako GP 3. Antrenmen ve Sıralama Turları sonuçları:

3.Antrenman

Monako’da gün aslında ıslak bir zeminle başlamıştı. Ancak 3.antrenman öncesi yapılan diğer serilerdeki yarışlar ve güneşli hava pistin kurumasını sağladı. Bu sebeple pilotlar slick lastiklerle piste çıktılar. Piste ilk çıkan isim Alfa Romeo’nun Fin pilotu Kimi Raikkonen oldu.

Ancak pilotların genel olarak piste çıkmaktan çekindiğini gördük. Bunun nedeni Monako pistinin yapısıydı. Sıralama turlarının önemi ve bu antrenmanda yapılabilecek bir kaza pilotların sıralama turlarına katılamamasına sebep olabilirdi. Benzer bir durumu 2018 yılında Max Verstappen yaşayarak yarışa son sıradan başlamak durumunda kalmıştı.

Piste çıkan ikinci isim Kimi’nin takım arkadaşı, Giovinazzi oldu. Pilotlar yavaş yavaş piste çıkmaya başladı. Seansın başında atılan turlarda Ferrari üstünlüğü vardı. Önce Sainz ardından da Leclerc en hızlı tur zamanını elde etti. Devam eden turlarda pilotlar piste alışıp kendilerine güvendikçe tur zamanları gelişmeye başladı. İlk 3 sırada Ferrari sürücülerine Max Verstappen eşlik etti. Son yılları domine eden Mercedes’in orta sıralarda (5-8) yer aldığını gördük. Ayrıca Norris’in görece başarılı performansına rağmen; ilk antrenman turlarında da zorlandığını gördüğümüz Ricciardo, McLaren için can sıkıcı olabilecek sıraların üzerine çıkamadı.

Latifi Kaza Yaptı

Seans bitimine 17 dakika kala, havuz kısmındaki virajda Williams sürücüsü Nicholas Latifi kaza yaptı. 15.virajda metal bariyerlere fazla yaklaşan Latifi orada yaşadığı küçük temas sonrası yarış çizgisini kaybetti. Toparlamak isterken 16.virajdaki sosis kerblere çıkarak aracın kontrolünü tamamen kaybeden Kanadalı, bariyerlere çarptı ve aracının sağ ön süspansiyonunun hasar almasına neden oldu. Böylece seans kırmızı bayrakla durduruldu.

5 dakikalık kırmızı bayrak sürecinin ardından, bitime 12 dakika kala seans yeniden başlatıldı. Atılan turlar sonrası bitime 5 dakika kala Verstappen en hızlı turu Sainz’dan aldı.

Bir Kırmızı Bayrak Daha

Seans bitimine yalnızca 2 dakika kala, Haas’ın çaylak pilotu Mick Schumacher büyük bir kaza yaptı. Casino virajına (4.viraj) girerken arkadan kayma yaşayan ve aracının kontrolünü kaybeden Mick, önce sol arka ardından da sol ön kısımdan bariyerlere çarptı. Aracına oldukça büyük hasar veren Schumacher, hem kırmızı bayrakla seansın durdurulmasına yol açtı. Hem de sıralama turlarına katılabilme şansını büyük ölçüde kaçırmış oldu.

Schumacher’in kaza anı:

http://twitter.com/F1/status/1396077364505944066

Seans tekrar başlatılmadı. Böyle Max Verstappen, Monako’da 3. Antrenmanları ilk sırada bitirme geleneğini devam ettirdi. Ferrariler buradaki başarılı performansını sürdürürken, Mercedes’ler ilk sıraların oldukça uzağında göründü.

3.Antrenman Sonuçları:Monako GP 3.Antrenman

Monako GP Sıralama Turları

Q1

Seans bu kez 1 araç eksik başladı. Son antrenman turunda kaza yapan Mick Schumacher, aracı yetişmediği için sıralama turlarına başlayamadı. Seans başlangıcında bütün pilotlar yumuşak hamur lastiklerle piste çıktı. Ferrari pilotları ve Sebastian Vettel herkesden daha geç piste çıktılar. Q1’in ilk zaman turu George Russell’dan geldi. Ardından gelen turlarla birlikte bitime 14 dakika kala Norris liderliği ele geçirdi. Onu sırasıyla Bottas, Verstappen ve Sainz geçti. 8 dakika kala Norris tekrar en hızlı tur süresini yakaladı. Ancak önce Verstappen, sonra Bottas; İngiliz pilotu tekrar geçti. Devam eden turlarda zamanını geliştiren tek isim Leclerc oldu. Atılan son turlarla birlikte Raikkonen kendini Q2’ye atarken; Tsunoda, Alonso, Latifi ve Haas pilotları elenen isimler oldu.

Q1 Sonuçları:Monako GP Sıralama Q1

Q2

Bu bölümün açılışını Pierre Gasly yaptı. Onu Ferrari, Alfa Romeo ve Mercedesler takip etti. Pilotlar lastik aşınmasının oldukça düşük olduğu Monako’da yumuşak lastiği tercih ettiler. Hatta genellikle ilk 2 turlarını lastik ısıtmak için harcadılar. İlk zaman turları ise Alfa Romeo pilotlarından geldi. Sonrasında sırasıyla Verstappen, Sainz ve Leclerc ilk sırayı elde etti. 9 dakika kala Norris ikinciliğe yükseldi. Devam eden dakikalarda, son saniyelere kadar, kayda değer bir süre olmadı. Seans bitimine 14 saniye kala Leclerc en hızlı turu eline geçirdi. Giovianazzi 10.luğu, Perez 5.liği, Vettel 9.luğu elde etti. Diğer pilotlar ise sıralamalarını geliştiremedi.

Q2 Sonuçları:Monako GP Sıralama Q2

Q3

Olaylı Q3 bölümünün açılışını yine Gasly yaptı. Verstappen 1:10.576’lık derecesiyle ilk sırayı aldı. Ardından gelen turlarda Bottas, Hollandalıya yaklaştı. Ancak Max’i ikinciliğe iten tur, ev sahibi Charles Leclerc’ten geldi. Bu sırada Sainz üçüncü en iyi dereceye imza attı. Ancak Bottas, Sainz’ı geçmeyi başardı. Bu turların ardından pilotlar pite döndü. Piste ilk dönen isim, bitime 5 dakika kala, Verstappen oldu. Pilotlar genellikle derecelerini geliştiremezken, Verstappen’in tam anlamıyla bir hızlı tur atmaması ona pahalıya patladı.

Charles Leclerc Bariyerlerde

Bitişe tam 30 saniye kalmıştı. Max Verstappen ilk kez hızlı bir tura başlamıştı ve ilk sektörde mor zamanı elde ederek geliyordu. Tam bu sırada seans lideri Charles Leclerc, Latifi’nin kazasının bir benzerini yaptı. Havuz bölümündeki şikan girişinde sağ tekerleğini bariyere fazla yaklaştıran ve temas alan Leclerc, kontrolünü kaybetti ve 16.virajın çıkışında bariyerlere çarptı. Aracının sağ tarafına ciddi hasar veren Monakolu, seansın da bitişini ilan etmiş oldu.

Leclerc’in kaza anı:

http://twitter.com/F1/status/1396118395192582147

Kırmızı bayrakların sallanmasıyla birlikte seans durduruldu. Böylece kimse yeni bir tur zamanı elde edemedi. Böylece güncelde en hızlı zamana sahip olan Leclerc pole pozisyonunu elde etti. Max Verstappen ikinci olurken, Mercedes’in ön sıralardaki temsilcisi bu kez Valtteri Bottas oldu. Fin pilot üçüncü sırayı elde ederken, şampiyona lideri Hamilton, yarışa ancak yedinci sıradan başlama hakkı kazanabildi. Sıralama turlarının başarılı isimlerinden Sainz dördüncü, Norris beşinci Gasly altıncı oldu. Red Bull sürücüsü Sergio Perez ise yine hayal kırıklığı yarattı.

Leclerc’e pole pozisyonunu getiren tur:

http://twitter.com/F1/status/1396156402318647304

Q3 Sonuçları:Monako GP Sıralama Q3

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Charles Leclerc: Seansı bu şekilde bitirmek üzüntü verici ve kesinlikle hoş hissettirmiyor. Fakat ilk turumdan ötürü inanılmaz derecede mutluyum. İlk viraj çok zordu ve harika dönemedim. Ancak sonraki sektörlerde çok iyiydim ve poleden başlayacağım için çok mutluyum.

Kaza sebebiyle vites kutusu değişmesi ihtimali de olan Leclerc, potansiyel 5 sıra grid cezasıyla alakalı ise endişeli olduğunu ve sorun olmamasını umduğunu belirtti.

Max Verstappen: Sıralama turlarında çok rahattım, gelişiyordum ve kimse ilk turlarında tur zamanı elde etmiyordu. İki tur atıp, üçüncüsünde hızlı tur çıkarmak üzerine bir plan yapmıştık. Ancak kırmızı bayrak, pole şansımızı elimizden aldı. Neler olacak göreceğiz. Yine de, şimdilik çok iyi bir hafta sonu geçirdik. Perşembe gününden beri iyi geliştik.

Verstappen’in kırmızı bayraklara tepkisi:

http://twitter.com/F1/status/1396137152103211014

Valtteri Bottas: Kırmızı bayrak nedeniyle son turu tamamlayamadığım için üzgünüm ancak bazen böyle şeyler olur. Her şeyi son tura saklamıştım. İyi hissediyordum ve iyi bir tur zamanıyla geliyordum. Bu yüzden hayal kırıklığı yaşıyorum.

Formula 1 Monako GP Saat Kaçta?

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here