Geçtiğimiz Mayıs ayında Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali, Formula 1 için takvim değişikliği planı olduğunu takımlarla yaptığı toplantıda söz etmişti. Domenicali’nin planı Bölgesel takvime geçmek. Bu sayede F1’de sürdürülebilirlik açısından gelişme olmasını istiyor. Fakat bu planda geleneksel tarihi pistler riskte. Bu duruma bazı takımların patronları destek çıksa da şu an ki ve eski yarış pilotları da destek çıkmıyor.

Formula 1 için takvim değişikliği

F1’de Yarış Takvimi Değişikliği

Formula 1

 

Bu sene İtalya,Miami,İspanya ve Azerbaycan,Kanada gibi yarışlar arka arkaya yapıldığı için takımların  maliyeti arttı. Bu yüzden takım patronları yeni takvimin daha fazla coğrafi özellikler üstünden gruplanarak oluşturulmasından yana. Bu sayede maliyetten kısılmış olacak.

Red Bull takım patronu Christian Horner, bazı yarışların gruplanacak şekilde planlanmasını mantıklı bulduğunu söylüyor.

Haas takım patronu Gunther Steiner’da yeni takvim planını mantıklı bulanlardan. Steiner son 20 yılda Dünya’nın çok değiştiğini ve zamana ayak uydurulması gerektiğini düşünüyor. Her zaman güncel kalınması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden Steiner, Monako gibi geleneksel pistlerin takvimden çıkarılmasına olumlu bakıyor. Bu sayede F1 sporunun sürdürülebilir olacağını düşünüyor.

Tarihi Pistlerin Takvimden Çıkarılma Riski Var

Formula 1

Fakat yeni takvimin işlevsel şekilde oluşturulması için Monako ve Spa Belçika gibi tarihi pistlerin kaldırılması söz konusu. Bunun sebebi yönetimin istediği parayı karşılamamaları. Formula 1’e göre yeni organizatörlerden gelen teklifler iyi bir şey. Çünkü bu teklifler tarihi pistlerin organizatörlerinin sundukları imkanları, altyapıları ve yönetimsel konularının kalitelerini arttırmalarına yaradı.

Formula 1 için takvim değişikliği

Bu duruma bakıldığında Formula 1 için artık sadece pistlerin geçmişi olması bir şeyi değiştirmiyor. Ana mentalite tamamen çağa ayak uydurmak oldu.

Takımlarla yapılan Concorde Anlaşmasına göre sezon takviminde 25 yarış sınırı var. Bu sene ki takvimde 22 yarış bulunduğu için yönetimin böyle fedakarlıklar yapması gerekiyor. Fakat şöyle bir durum da var. Yeni takvimde ABD’den 3 yarış pisti var. Bunlar Miami, Las Vegas ve Austin’deki pistler. Bazı ülkelerin ellerindeki tek yarış pistini kaybetme gibi bir durumu var iken, Formula 1’in daha çok ABD’ye kayması kafa karıştırıyor. Bu durum F1’in sahibinin Liberty Media olmasından kaynaklı. Tabii bunun dışında ana etken olarak parasal konular da var.

”Monako Her Zaman Evrim Geçirdi.”

Formula 1

Tarihi pistlerin takvimden kaldırılması hakkında eski Formula 1 pilotu Mika Hakkinen yorum yaptı. Hakkinen, özellikle Monako pistinin takvimde kalmasını istiyor. 100 yıldır yarışlara ev sahipliği yapan pistte ilk yarış 1929 yılında gerçekleşti. 10 defa bu pistte yarışan eski pilot, bu yarışlardan birini kazandı.

Monako

Yaptığı yorumda pistin pilotlar tarafından sevildiğine ve büyük bir tarihi öneme sahip olduğundan bahsetti. Ancak caddelerin dar olmasından ve geçişlerin olamamasından dolayı güzel yarışların olmadığını söylüyor.

Hakkinen, Monako’nun hataları çok sert cezalandırdığını söylüyor. Herhangi yapılan bir hata yarışı geri dönülemez bir şekle sokuyor. Zamanın en iyi şekilde kullanılması gereken pistte değiştirilen herhangi bir strateji ödülünü güzel bir şekilde alıyor. Son olarak eski pilot Monako’nun her zaman evrim geçirdiğini ve sporun tarihinin korunması gerektiğini düşünmekte.

Formula 1

Sebastian Vettel ise Formula 1 için takvim değişikliğini finansal sebeplere bağlıyor. Vettel, Monako ve Belçika’yı kaybetmenin üzücü olacağını söylüyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here