Nikola Arabaları

0
1303

Nikola Motor Şirketi, 2016 yılından bu yana bir dizi sıfır emisyonlu araç konseptini sunan bir Amerikan şirketidir. Şirket, geleceğin konsept araçlarından bazılarını üretmeyi planlamaktadır. Nikola Arabaları, Phoenix, Arizona’da yerleşiktir. Şirketin tam adı Nikola Tesla’dır ancak mucit ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Daha çok Tesla markasına rakip olmak açısından bu ismin tercih edildiği düşünülmektedir.

Nikola Arabaları

2016 itibariyle, ilk 5.000 Nikola One hidrojenle çalışan kamyonun, Tennessee, Byrdstown’da Fitzgerald tarafından üretilmesi planlandı. Nikola, Mart 2019’da Arizona’da 389 dönümlük bir parseli 23 milyon ABD Doları karşılığında satın aldı. Nikola Arabaları, 2019’da kamyon fabrikası inşaatının 2020’de, kamyon yapımının 2021’de başlamasını planladı. Bu plana göre 2023’e kadar yılda 35.000-50.000 kamyon üretiminin başlamasını beklediklerini söyledi. Mark Russell, Şubat 2019’da şirket başkanı olarak işe alındı. Russell son olarak Nikola Corporation’ın yatırımcısı Worthington Industries’in Başkanı ve CEO’suydu. Nikola, Nisan 2019’da Arizona, Scottsdale’de Nikola World etkinliğini düzenledi. İki günlük etkinlikte Nikola Two kamyonu, Nikola Tre kamyonu, Nikola NZT UTV ve Nikola WAV deniz taşıtının sergileneceği halka açık bir gün yapıldı.

Her Şey İyi Giderken Gelen Problemler

Nikola Arabaları, Mart 2020’de eski General Motors Co. yöneticisi Steve Girsky tarafından işletilen halka açık bir özel amaçlı satın alma şirketi olan VectoIQ Acquisition Corporation ile birleşme planlarını duyurdu. Bu, kombine şirketin NASDAQ borsasında NKLA hisse senedi sembolüyle listelenmesiyle sonuçlandı. 9 Haziran’a kadar hisseler ticarete başladıklarından beri iki katından fazla arttı. Nikola yönetim kurulu başkanı Trevor Milton, şirketin 29 Haziran’da Badger kamyoneti için rezervasyon almaya başlayacağını Haziran ayı başlarında tweetledi. Böylelikle heyecan giderek arttı.

Şirketin değeri,  Ağustos 2020’nin başlarında yaklaşık 13 milyar $ olarak hesaplandı 8 Eylül 2020’de Nikola Arabaları ve General Motors, GM’nin Nikola’nın% 11 hissesini satın alacağı bir ortaklık duyurdu. GM ayrıca Nikola’nın yönetim kuruluna bir üye atama hakkını da kazanacaktı. Buna karşılık GM, üretim tesislerini Badger’ın üretimine başlamak için kullanmayı ve ayrıca dünya çapında Nikola’ya yakıt hücreleri ve piller tedarik etmeyi kabul etti. Nikola hisseleri duyurunun ardından% 50 arttı.

20 Eylül 2020’de Milton, bir raporda yapılan dolandırıcılık iddialarının ardından İcra Kurulu Başkanlığından istifa etti. Bu iddia ile ilgili haberler Nikola’nın hisse fiyatının % 20 düşmesine neden oldu. Kasım 2020’de General Motors, Nikola’da hisse senetlerini almak için önerilen anlaşmanın artık gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Böylelikle Nikola Arabaları bir çıkmaz içerisinde kendini bulmuş oldu. Gelecek adına en büyük elektrikli araç üreticilerinden birisi olacağı düşünülen bir marka nasıl devam edecek herkes merakla bekliyor. Kimi insanlar Nikola’nın hayal satan bir markadan ibaret olduğunu düşünürken, bir kesim insan ise gelecek adına yüksek hedefleri olan idealist bir şirket olarak görüyor. Bakalım zaman kimi haklı çıkaracak.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here