Nikola Hakkında Tartışmalar Oluşuyor!

Nikola, otomotiv alanında yeni duyduğumuz bir isim değil. Girişim, yıllardır dünyayı yakıt hücreli ve elektrikli kamyonlarla değiştirmeyi vaat ediyor. Son zamanlarda yatırımcılar arasında bir sonraki Tesla arayışı kızışırken şirket de birçok destekçi buldu. Yıllarca “oyunun kurallarını değiştiren” pil teknolojisi, ucuz hidrojen yakıtı ve daha fazlası gibi tescilli teknolojiyi vadediyordu. Yeni çıkarılan bazı raporlar, şirketin hiçbir zaman bahsedildiği kadar etkileyici bir güce sahip olmadığını iddia ediyor.

Bunun yerine, startup’ın Bosch’tan General Motors’a büyük isim ortakları bulmak için çeşitli taktikleri kullandığı iddia ediliyor. Adli finans araştırma şirketi Hindenburg Research’ ün Perşembe günkü bir raporu çeşitli bilgiler sunuyor. Bu rapor en azından Nikola ve kurucusu Trevor Milton’un kamyonları veya güç aktarım sistemleri konusunda tam anlamıyla açık sözlü olmadığını gösteren kanıtları derliyor.

nikola

Şirket, iddiaları reddediyor

Bir Nikola sözcüsü çeşitli sitelere, “Nikola dünyanın en güvenilir şirketlerinden ve yatırımcılarından bazıları tarafından incelendi. Başarıya giden bir yoldayız ve hisselerimizi manipüle etmeye çalışan yanıltıcı bilgilerle dolu bir rapora dayanarak tereddüt etmeyeceğiz.” Dedi.

Cuma günü, raporu nokta nokta çürütmeyi amaçlayan açıklamalardan sonra Milton, SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile temasa geçti. “Her noktayı nasıl ele aldığımı görmenizi istiyorum, ancak SEC işlerini bitirene kadar beklemek zorunda kalacak,” dedi, iddiaların “yanlış” ve “aldatıcı” olduğunu da ekledi.

Raporlar, çeşitli kanıtlar sunuyor

Hindenburg, Nikola’nın ilk günlerinin ayrıntılı bir değerlendirmesini, şirketin kendisinden önce ve Milton’un geçmişteki işlerini araştırarak derledi. Hindenburg, Milton’ı ve şirketi “karmaşık dolandırıcılık” ile suçluyor ve iddialarını desteklemek için kayıtlı telefon görüşmeleri, metin mesajları, e-postalar ve yasal belgeler sağlıyor.

Hindenburg kanıtlarının gösterdiğine göre, hiçbir zaman var olmayan özel bir teknoloji, aşırı şişirilmiş sözleşmeler ve çalışan deneyimlerinin abartılması Milton’ı erken başarıya itti. Rapora göre Milton, Nikola’yı kurduktan sonra, yaklaşmakta olan kamyonunun yeteneklerini abarttı ve aşırı sözler verdi.

Örneğin, raporun kanıtlarına göre Nikola One asla çalışan bir kamyon olmadı. Milton’un kamyonun kendi gücüyle hareket ettiği yönündeki açıklamalarına rağmen, durumun böyle olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Aslında, otoban hızına benzeyen bir hızda hareket eden kamyonu göstermek için kullanılan bir videonun, kamera hileleriyle aşağıya doğru çekildiği iddia ediliyor. Bu söylemlere göre kamyon, kendi gücüyle değil, yerçekimi sayesinde hareket etti. Çeşitli sitelerin One’ın tanıtımında şahsen görüntülediği bilgi-eğlence ekranları, gizli bir kabloyla güçlendirildi.

Daha kötüsü, Hindenburg, One’ın hiçbir zaman hidrojen yakıt hücreli bir güç aktarma sistemine sahip olmadığını söylüyor. Aralarında eski Nikola çalışanlarının da yer aldığı raporun kaynaklarına göre bir gövde kabuğu doğal gaz türbinlerini sakladı. Bunun yerine Nikola, raporda sunulan fotoğraf kanıtlarına göre kamyon gövdesi üzerine hidrojen çıkartmaları yapıştırdı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here