Anadol STC-16 Süper Türk Canavarı | Yerli İlk Spor Otomobilimiz

4
43824
Anadol stc-16

Anadol STC-16

Anadol STC-16, Türk otomobil tarihinin en önemli araçlarından biridir.

Öncesinde Anadol markasının tarihine bir bakalım:

Anadol A 2
Anadol A 2

Ford Motoru Kullanıldı

Vehbi Koç’un İsrail’e yaptığı bir seyahatte fiber malzemeden araba yapılabileceğini öğrenmesi ile süreç başlar. ilk olarak 1966 da A1 modeliyle üretim yapmaya başlayan Anadol 1991 yılına kadar geçen bu süreçte A1 in yanı sıra A2, A4, A5, A6, A8 ve P2 pickup modellerini üretti. Anadol tüm modellerinde Ford motoru kullandı. Bu yazımızda sizlere A4 STC-16 Modelinden bahsedeceğiz.

STC-16
STC-16

Hediye Edildi!

Anadol STC-16, Eralp Noyan tarafından tasarlanan STC-16′ nın ilk prototipi 1972 de geliştirildi. 1973-1975 yılları arasında üretimi yapılan bu araçlardan toplamda 176 tane üretildi. 174 tanesi sarı renge boyanarak satışa sunuldu. Söylentilere göre Otosan’ın elinde kalan son 15 otomobil Ford D-1210 kamyon alanlara ya hediye ediliyordu yada büyük bir indirimle satılıyordu.

Bu aracın hikayesinden bahsedecek olursak;

stc-16 ralli
stc-16

Supermarine Spitfire Uçağından esinlenildi.

1971 Yılında Otosan’ ın genel müdürü olan Erdoğan Gönül, Otosan yönetimiyle birlikte karar alarak, STC-16′ nın seri üretimini başlattı. Anadol STC-16′ nın en büyük hedefi uluslararası rallilerde Anadol markasına prestij kazandırmaktı. Aracın tasarımını yapan Eralp Noyan STC-16 da dönemin yarış araçlarından izler almıştır. Ancak bu aracın iç ve dış tasarımı 2. dünya savaşının en gelişmiş uçağı olan Supermarine Spitfire uçağından esinlenerek tasarlanmıştır.

Mühendislik harikası Anadol
Mühendislik harikası Anadol

Süper Türk Canavarı

STC-16 nın açılımı Sport Turkish Car olduğu gibi gençler tarafından Süper Türk Canavarı olarak da söylenmektedir. Bu araçla ilgili her şey çok güzel giderken, 1973 yılında Petrol krizinin sebep olduğu ekonomik krize dayanamadı. Üretimi durdurmasının en büyük nedeni aracın kasası fiber-glass malzemeden oluşmaktadır. Bu malzeme de petrol türevli olduğu için Petrol krizi sebebiyle maliyetler yükseldi. Buna karşılık olarak fiyatları da yükselten marka STC-16′ yı ralli pilotlarına ve zengin spor araba meraklılarına satabiliyordu. Sonuç olarak aracın üretimi durduruldu. Zaman Makinesi 1973 filminde de kullanılan bu aracın teknik özelliklerinden bahsedelim.

Anadol
stc-16 motoru
  • Çelik şase üzerine Fiberglass kasa ile üretildi. Bu sebeple ağırlığı sadece 920 kg
  • 1.6 litre 8 valf li atmosferik Ford motoruna sahiptir. 67 hp güç, 116 nm tork
  • 0-100 km/h verisi 15-17 saniye
  • maksimum hızı 174 km/h

Bu değerlerin çok da iç açıcı olmadığı bariz. Ancak üretildiği zamana göre düşünürsek gayet iyi değerlerdir. Günümüzde bu araçlar çok nadir olarak bulunmaktadır. Sahipleri genel anlamda satmazlar veya çok yüksek fiyat çekerler. kaç para olursa olsun değer mi diye düşünülürse tabii ki değer sonuçta bahsi geçen araç SÜPER TÜRK CANAVARI.

Anadol
STC-16

2.el Anadol ilanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz. >>>

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here