1955 Thunderbird hakkında bilinmesi gerekenler ve klasik araç hakkındaki bütün detaylar… 1955 Ford Thunderbird, büyük bir ticari başarı elde eden araba modellerinden biridir. Ayrıca  hala en ikonik Amerikan klasiklerinden biri olarak bilinmektedir. 

Çoğu zaman, insanlar Thunderbird’ün Ford’un Corvette’e tepki olarak üretmiş olduğunu söylüyorlar. Ancak gerçekte Ford, Thunderbird’ü Corvette piyasaya sürülmeden önce satışa sunuyordu. Ford’un fikri, Amerika pazarı için Avrupa arabalarına benzer konforlu 2 koltuklu bir roadster yapmaktı. Chevrolet de aynı fikre sahipti ve Ford’u yenerek kendi versiyonları olan Corvette’i çıkardı. Corvette bir spor araba olarak pazarlandı ve Thunderbird kadar başarılı olmamasının bir nedeni de bu olabilir. Thunderbird nihayet 1955’te piyasaya sürüldüğünde, standart çıkarılabilir bir hardtop veya isteğe bağlı bir elektrikli açılır kumaş tavana sahip 2 kişilik lüks bir dönüştürülebilirdi. Ford, performansa odaklanmak yerine, Amerikan pazarına hitap eden konfor ve lükse odaklanmayı seçti. Ford’un Thunderbird’ü büyük ölçüde başarılıydı ve bugün Amerikan otomobil endüstrisine baktığımız zaman bir simge olarak görülmektedir. Ayrıca koleksiyoncuların 1955 Thunderbird hakkında bilmesi gereken her şeyi “1955 Thunderbird Hakkında Bilinmesi Gerekenler” adlı içeriğimizde derledik.

Teleskopik Direksiyon1955 Thunderbird Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Teleskopik direksiyon simidi, sürücülerin direksiyon simidini ileri geri hareket ettirmesine izin veren bir tür ayarlanabilir direksiyondur. Bu teleskopik direksiyon, eğimli tekerleğe benzer fakat tekerleğin hareket edebilmesi için kontra somunun çözülmesi gerekir. Bu tür bir direksiyon ile sürücüler, otomobilin optimum kontrolünü sağlayabilir. Teleskop direksiyon simidi hala modern otomobillerde kullanılmaktadır ancak süreç uzun zamandan beri basitleştirilmiştir. Teleskopik direksiyona sahip bazı modern otomobiller arasında 2017 Alfa Romeo Giulia, 2016 Dodge Charger ve 2017 Audi A4 bulunmaktadır.

Elektrikli Koltuklar1955 Thunderbird Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Elektrikli koltuklar, bir düğme veya joystick ile ayarlanabilen bir otomobil ön koltuğunu ifade eder. Bunun mümkün olması için ön koltukların altına bir motor yerleştirilmiştir. Elektrikli koltuklar günümüzün otomobil endüstrisinde popülerdir ve çoğu modern otomobil bu teknolojiyi kullanır. Her zamanki gibi yenilikçi olan Ford, bu özelliği ilk kez 1955 Thunderbird’de tanıttı. İlk Thunderbird, ayarlanmasına ve ileri geri hareketlerin yapılmasına yardımcı olan dört yönlü elektrikli koltuklara sahipti. Günümüzde çoğu araba altı yönlü ve sekiz yönlü elektrikli koltuklar kullanıyor.

Thunderbird, Corvette’ten Daha Fazla Depolama Hacmine Sahip 1955 Thunderbird Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Thunderbird ve Corvette gibi eski modellerde çok az depolama ve hacim olmasına rağmen 1955 Thunderbird’ün Corvette’ten daha geniş olduğu söyleniyor. 1953 tarihli Corvette’in uzunluğu 167 inç, genişliği 72.2 inç ve yüksekliği 51.3 inç olarak karşımıza çıkıyor. 1293 kilogramlık ağırlığına sahiptir. 1955 Thunderbird’ün uzunluğu 175.3 inç, genişliği 70.3 inç, yüksekliği 52.2 inç ve tahmini boş ağırlığı 1428 kilogram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Takometre, motordaki bir mil veya kilometrenin dönüşünü ölçmek için kullanılan bir araçtır. Otomobillerde bir motorun krank milinin dönüşünü ölçmek için takometreler kullanılır.  Ayrıca bir motorun çalışma hızını da ölçebilirler ve bu ölçüm için birim devir/dakikadır (RPM). Takometreler, vites değiştirmeye ve yakıt ekonomisine yardımcı oldukları için manuel şanzımanlı araçlarda önemlidir. 1955 Thunderbird ve manuel şanzımanlı diğer bazı arabalar takometre kullanılmaktadır.

Corvette’i Geçmeyi Başardı

Chevrolet’in Corvette’i Thunderbird’ün doğrudan rakibi olmasa da yine de karşılaştırılabilmektedir. Her iki araba da farklı sınıflardadır. Ancak o dönemde 2 kişilik nadir olduğu için rakip olarak görülüyorlardı. Corvette piyasaya ilk kez çıktı ama görünüşe göre insanlar bundan hoşlanmamıştı. Chevrolet, Corvette için çok sayıda PR yaptı ve hatta promosyon için ünlülere bazı arabalar verdi. Tüm bunlara rağmen, Thunderbird 1955’te Corvette’i geride bıraktı. Ford 10.000 adet üretmeyi planladı fakat 16.155 adet satmayı başardı. Öte yandan Chevrolet, 1955’te sadece 674 adet Corvette sattı.

İkinci Seri Üretim Amerikan Arabası Ford Thunderbird

Ford Model T, seri üretilen ilk Amerikan arabasıydı. Ford’un Model T’yi seri üretme kararı, Amerikan ekonomisini büyük ölçüde etkiledi. Seri üretim başladığında Model T’nin fiyatı yarıdan fazla düştüğü için arabalar insanlar için daha erişilebilir hale geldi. Ford’un yıllar içinde Model T’den yaklaşık 15 milyon adet ürettiği söylenmektedir. 1955 Thunderbird, büyük bir üreticinin seri üretilen ikinci Amerikan arabası oldu. Thunderbird’ün fiyatı da Corvette’ten daha düşüktü ve bu Thunderbird’ün başarısını da etkilemiş olabilir.

Kişisel Lüks Bir Araba: Ford Thunderbird

Çoğu zaman, 1955 Thunderbird bir spor araba olarak tanımlanır. Ancak Ford onu sınıftan ayırmayı başarmıştır. Ford’un Thunderbird’ü kişisel bir otomobil yapmaya karar vermesinin bir nedeni de spor otomobil pazarının küçük olmasıydı. Bir performans arabası yapmaya çalışmak yerine, otomobil pazarı için mükemmel, konforlu, lüks 2 kişilik bir otomobil yaptılar. 9.8 saniyede 0’dan 100 kilometre hıza ulaşan bu araç, hız için değil konfor için üretilmiştir.

Ayrıca araçta kullanılan güç frenleri, hareket halindeki bir aracı yavaşlatmak veya durdurmak için kullanılan hidrolik bir sistemdir. Frenlemeyi daha kolay ve daha hızlı hale getiren modern bir fren sistemidir. Bu sistem, sürücünün frenlere uyguladığı kuvveti artırarak veya yoğunlaştırarak çalışmaktadır. Güç frenleri ilk olarak 1928’de bir üretim modeli için kullanıldı. 1955 Ford Thunderbird, hidrolik güç frenlerine sahipken 1950’lerde popüler fren sistemi disk frenlerdi.

İkinci El Ford Thunderbird İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here