Bugatti Veyron

Bugatti Veyron, Fransız otomobil üreticisi Bugatti tarafından üretilmiştir. Ancak Alman Volkswagen Grubu tarafından ortadan motorlu bir spor otomobili olarak tasarlanmıştır. Veyron ismini, Bugatti’nin efsanevi yarış pilotu olan Pierre Veyron’dan alır. Bugatti Veyron üretim kuşağında Bugatti EB 110 ve Bugatti Chiron arasında yer almaktadır.

Başlarda Veyron için sadece birkaç varyant üretilmişti. Daha sonra 2010’da Bugatti potansiyel alıcılara markanın resmi web sitesindeki Veyron 16.04 Configurator uygulamasını kullanarak dış ve iç renkleri kişiselleştirme olanağı sundu.

Bugatti Veyron üretimi, 2014’ün sonlarına doğru durduruldu fakat sonrasında 2015 yılına kadar özel sürüm ve modeller piyasaya çıkmaya devam etti.

Frenler

Veyron’daki frenler otomotiv endüstrisindeki en güçlü fren sistemiydi. Ön aksta 400 mm ve 38 mm kalınlık, arkada 380 mm ve 36 mm kalınlıktaki seramik diskler, daha sonraki gelişmeler için malzeme, boyut ve yapı açısından o dönemde öncü teknolojiydi. Aktif arka kanadın yardımıyla, 2G’nin çok üzerinde yüksek hızlarda yavaşlamalar elde edildi, örneğin 320 km/s’de 5.600 kW’lık bir fren çıkışına karşılık geliyor.

ESP, Eylül 2005’te Black Rock Desert Tuz Gölü’nde çok ayrıntılı ve benzeri görülmemiş deneme çalışmalarında test edilmiş ve piyasaya sürülmüştür. İşleme modunda elde edilebilen yaklaşık 385 km/s’lik en yüksek hıza kadar tamamen çalışır durumdadır.

Ön disk ve kaliper

Trafikte yasal bir araçta çok yüksek performans uygulamak isteniyorsa, fren diskinin malzemeleri ve tasarımı özellikle önemlidir. Yarışta, soğuk frenleme performansı önemsizdir. Disk ve balata malzemeleri, tam performans yeteneklerini geliştirmeden önce daima “ısınır”. Ancak Veyron gibi bir araçta bu imkansızdır, çünkü her durumda, -40 °C’de soğuk çalıştırmadan disk yüzeyinde 1.100 °C civarındaki en yüksek sıcaklık durumlarına kadar çalışır. Sabit ve iyi bir sürtünme katsayısına sahiptir.

Fren diski odaları titanyum alaşımdan yapılmıştır. Titanyumun avantajı, ısıl genleşmesinin diğer metallerden farklı olarak bir seramik diskin çok düşük ısıl genleşmesine benzer olmasıdır. Ayrıca çok yüksek sıcaklıklarda bile iyi duran üstün bir sertlik ve mukavemet/ağırlık oranına sahiptir. Ön aks kaliperleri, balata başına toplam 320 cm2 balata sürtünme alanına sahip dört balatadan oluşur. Her balata yine titanyum alaşımından yapılmış sekiz fren pistonuna sahiptir.

Kanadı kullanarak fren desteği

İstikrarlı bir frenleme davranışı ve dolayısıyla her sürüş durumunda güvenli ve üstün sürüş için belirleyici faktör, tekerlek temas kuvvetinin ön ve arka akslar arasındaki dağılımıdır. Frenleme sırasında, ön aks yükü artar ve arka aks yükü azalır, bu da arka aksın rahatlaması çok güçlü olduğunda kritik sürüş durumlarına hızla yol açabilir.

Veyron’da öyle değildir, çünkü burada maksimum ön aks ağırlığı sadece yüzde 60, yani en güçlü fren manevrasında bile yüzde 40’ı hala arka aksta kalıyor. Bu, o zamanlar hiçbir otomobilde bulunmayan bir mühendislik başarısıydı ve aktif bir arka kanadın kullanılmasıyla başarıldı. Frenler etkinleştirildiğinde, arka kanat 0,4 saniyeden biraz daha kısa bir sürede 15° ile 55° arasında açı yapar. Böylece arka akstaki bastırma kuvvetini büyük ölçüde artırır ve arka aksı frenleme sürecine büyük ölçüde dahil eder.

Sonuç: Veyron, çok yüksek hızlarda kavisli bölümlere yaklaşırken, önemli bir yavaşlama gerektirdiğinde veya aniden yön değiştiren veya şerit değiştiren bir araç hızlı otobanda sert fren gerektirdiğinde bile etkileyici bir şekilde stabil kalır.

Fren soğutma

En iyi frenler bile birçok frenleme döngüsünde düzgün şekilde çalışabilmek için çok fazla havaya ihtiyaç duyar. Çok hafif diskler ve kaliperler ve sonuçta ortaya çıkan düşük kütle nedeniyle, bileşenler oldukça düşük bir ısı kapasitesine sahiptir. Önden içeri giren hava, girişi aracın ön kısmının neredeyse tüm genişliği boyunca uzanan ve başlangıçta ön ucun merkezine yönlendirilen sığ, huni şeklindeki bir karbon fiber kanal tarafından yakalanır. Oradan, bataryayı ve ön diferansiyeli soğutmak için mevcut havanın bir kısmı dallandırılır.

Hava akışının daha büyük kısmı, fren soğutma hortumlarından döner yataklara geçer. Bunların içinde, hava hortumlarından dönen diskler yönünde akan havayı hızlandıran ve döner yataklardan dönen disklere düşük kayıplı bir aktarımı garanti eden spiral şekilli bir kanal bulunmaktadır. Gövdenin kendisine gelince, tekerlek yuvalarının önünde kasıtlı olarak hava akışının durması, havanın jantlardan ve tekerlek yuvalarından emilmesine neden olur ve böylece fren soğutma hava akışının çok iyi bir şekilde boşalmasına neden olur.

Diğer yazılarımızdan Bugatti Divo’yu okumak için tıklayınız

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here