Bugatti Veyron

Bugatti Veyron, Fransız otomobil üreticisi Bugatti tarafından üretilmiştir. Ancak Alman Volkswagen Grubu tarafından ortadan motorlu bir spor otomobili olarak tasarlanmıştır. Veyron ismini, Bugatti’nin efsanevi yarış pilotu olan Pierre Veyron’dan alır. Bugatti Veyron üretim kuşağında Bugatti EB 110 ve Bugatti Chiron arasında yer almaktadır.

Başlarda Veyron için sadece birkaç varyant üretilmişti. Daha sonra 2010’da Bugatti potansiyel alıcılara markanın resmi web sitesindeki Veyron 16.04 Configurator uygulamasını kullanarak dış ve iç renkleri kişiselleştirme olanağı sundu.

Bugatti Veyron üretimi, 2014’ün sonlarına doğru durduruldu fakat sonrasında 2015 yılına kadar özel sürüm ve modeller piyasaya çıkmaya devam etti.

Uyarlanabilir Yüksek Basınçlı Yakıt Enjeksiyonu

Veyron gibi yüksek performanslı bir araçta, motora her zaman sabit yakıt basıncı sağlanması çok önemlidir. Bu aynı zamanda yeni bir geliştirme gerektirdi ve bu nedenle Bugatti, geleneksel artı/eksi polarize pompalarının aksine, motora gerekli miktarda yakıtı sabit bir basınçta sürekli olarak sağlayabilen üç fazlı enjeksiyon pompalarını icat etti.

Tam genel bakış

Uyarlanabilir yüksek basınçlı yakıt enjeksiyon sistemi, giriş basıncını sürekli olarak izler ve optimum atomizasyon ve karbürizasyonu sağlamak için yanma odalarına sabit bir aşırı basınç seviyesinde yakıtı enjekte eder ve minimum yakıtla maksimum güce ulaşır.

Yakıt ikmali

Bugatti’nin dışarıda iki görünür doldurma kapağı olmasına rağmen, yakıt ikmali için sadece sağ taraftaki kanat kullanılır; sol kanat, motor yağı deposunu kontrol etmek ve yeniden doldurmak için kullanılır. Bir yakıt borusu, yakıtı yakıt deposunun tabanına yönlendirerek, kontrolsüz yakıt akışının neden olabileceği gaz çıkışını önler. Yolun yarısında, acil durum yakıt borusu, beş litrelik bir bidondan (yasada belirtildiği gibi) yakıt ikmali yapılırken, her iki yakalama tankının da motorun çalışması için yeterince doldurulmasını sağlamak için bu yakıt borusundan ayrılır.

Ön besleme

Dört ejektör – sele tankının her bir yarısında ikişer tane – düşük basınçta bir toplama tankına büyük miktarda yakıt pompalar. Toplama tankı daha sonra yakıtı iki toplama tankına dağıtır. İkincil bir besleme akışı, ejektörlere yüksek basınçta az miktarda yakıt sağlar ve bu da Venturi etkisi aracılığıyla ana besleme pompalarından büyük miktarlarda yakıt çeker.

Ana besleme

Ana besleme sistemi iki AC ana besleme pompasından oluşur. Her ikisinde de, ana besleme pompaları için gerekli dönüş hızını hesaplamak ve ayarlamak için mevcut giriş basıncı ve motor gereksinimleri hakkındaki verileri analiz eden özel bir kontrol cihazı vardır. Yakıt, iki ana besleme pompasından yakıt filtreleri, basınç tahliye valfleri, devrilme valfleri ve ikincil akış düzenleyicilerden oluşan Krontec modülüne geçer.

Tank havalandırması

Depoyu havalandırmak için karbon bidon, sağ arka tekerleğin arkasında bulunur. Yakıtın dışarı atılmasından kaynaklanabilecek zehirli gazları filtreler ve dışarıdan elde edilen giriş havası ile birlikte yakılmak üzere motora yönlendirir.

Soğutma

Soğutma, Veyron’un son derece önemli bir yönüdür. Aracın radyatörlerine yeterli soğutma havası iletmek ve araç tasarımından ödün vermeden sıcak havayı emmek için sofistike hava akışı modelleri tasarlanmıştır.

Yanma sırasında, her 1.200 HP’lik sürücü gücü için yaklaşık 2.400 HP ek ısı üretilir. Bununla başa çıkmak için Bugatti motorunun iki su devresi vardır. Daha büyük devre, motoru çalışma sıcaklığında tutmak için aracın ön bölümündeki üç soğutucuda 40 litre soğutma suyu içerir.

Tam genel bakış

Aracın beş ayrı soğutma devresi vardır. Yağ, aracın yan taraflarında bulunan ve kapıların arkasındaki girişlerden soğuk hava ile beslenen üç yağ soğutucusu ile soğutulur. Üç yağ soğutucusundan ikisi sağ tarafta (seyahat yönüne göre), üçüncüsü ise sol taraftadır. Bir yüksek sıcaklık ve bir düşük sıcaklık devresinden oluşan tüm su soğutma sistemi, aracın ön tarafında bulunur. Araçta ayrıca hidrolik yağı soğutmak için yağdan suya bir ısı eşanjörü ve yüklü havayı soğutmak için iki sıvıdan havaya ısı eşanjörü bulunur.

Dişli yağı devresi

Vites kutusu kuru karter yağlaması kullanır ve her ikisi de aracın sağ tarafında bulunan dişli yağı deposu ve dişli yağı soğutucusundan tüm yağ hacminin hedeflenen şekilde pompalanmasını sağlar.

Arka aks diferansiyel devresi

Arka aks diferansiyeli ayrıca aktif bir yağ soğutma sistemine sahiptir. İlgili soğutucu, dişli yağı soğutucusunun arkasında sağda (seyahat yönüne göre) bulunur.

Motor yağı devresi

Vites kutusu gibi, motorda da kuru karter yağlaması kullanır. Her zaman ideal bir çalışma sıcaklığı sağlamak için motorda hem su hem de yağ soğutma sistemleri bulunur. Motor yağı deposu ve motor yağı soğutucusu sol taraftadır (sürüş yönüne göre).

Motor su devresi

Yüksek sıcaklık devresi olarak da bilinen motor su devresi, aracın ön ucunda üç radyatör içerir: büyük bir merkezi radyatör ve iki küçük yan radyatör. İdeal çalışma sıcaklığına hızlı bir şekilde ulaşmak için iki yan radyatör devrenin geri kalanından bir termostat ile kapatılabilir.

Intercooler devresi

Aracın ara soğutucuları, sıvıdan havaya bir tasarım kullanır. Su, aracın ön ucuna pompalanır ve içeri hava girişi ile soğutulur. Bu, aracın düşük sıcaklık devresini oluşturur. Tasarım, araç durduğunda bile yüklü havanın her zaman soğutulmasını sağlar. Bu, örneğin, yüksek dış ortam sıcaklıklarının olduğu günlerde tam motor gücüyle sıcak çalıştırmayı mümkün kılar.

Diğer yazılarımızdan Bugatti Divo’yu okumak için tıklayınız

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here