Bugatti Veyron

Bugatti Veyron, Fransız otomobil üreticisi Bugatti tarafından üretilmiştir. Ancak Alman Volkswagen Grubu tarafından ortadan motorlu bir spor otomobili olarak tasarlanmıştır. Veyron ismini, Bugatti’nin efsanevi yarış pilotu olan Pierre Veyron’dan alır. Bugatti Veyron üretim kuşağında Bugatti EB 110 ve Bugatti Chiron arasında yer almaktadır.

Başlarda Veyron için sadece birkaç varyant üretilmişti. Daha sonra 2010’da Bugatti potansiyel alıcılara markanın resmi web sitesindeki Veyron 16.04 Configurator uygulamasını kullanarak dış ve iç renkleri kişiselleştirme olanağı sundu.

Bugatti Veyron üretimi, 2014’ün sonlarına doğru durduruldu fakat sonrasında 2015 yılına kadar özel sürüm ve modeller piyasaya çıkmaya devam etti.

Motor

Veyron’un kalbi ve ruhu, başlangıçta 1.001 PS ve sonraki modellerde inanılmaz 1.200 PS üreten dört turboşarjlı 8 litrelik W16 motordur. Bugatti Veyron’un motoru, motor yarışlarında kullanılmak üzere tasarlanmış motorların başaramayacağı bir yapı olan, sürekli tam yük altında tam olarak çalışabilir.

Hava giriş sistemi

Bugatti Veyron’un hava giriş sisteminin görünen tek dış işareti iki hava kepçesidir. Bu kepçeler, her biri iki turboşarj besleyen iki hava filtresine bir hava akışını yönlendirir. Her turboşarj üzerindeki hava ucu, havayı iki ara soğutucudan ve kısma valflerinden iki giriş manifolduna beslemeden önce sıkıştırır.

Egzoz Sistemi

Egzoz gazları sırayla dört turboşarjı çalıştırır ve katalizörlerden 68 litrelik titanyum egzoz sistemine geçer. Oradan, egzoz gazı dört egzoz borusu aracılığıyla açık havaya çıkar. Egzoz borularının ikisi aracın kuyruğunda görünür ve diğer ikisi de arka difüzörde gizlidir.

W yapılandırması

Bugatti Veyron motoru, sözde W konfigürasyonunda tasarlanmıştır. Volkswagen tarafından üretilen diğer W motorlarının aksine, 90 derecelik bir yatış açısına sahiptir. Her sıra, mevcut alanın optimum kullanımını sağlayan bir VR düzenlemesinde sekiz silindire sahiptir. Krank milinde, soket başına iki büyük uçlu yatak bulunan sekiz geniş uçlu yatak soketi vardır.

Yardımcı sistemler

Yardımcı ünitelerin motor üzerinde olağan konumlandırmasının aksine, W16 motor ile bunlar, motorun arkasında ayrı bir yardımcı sistem tutucusuna yerleştirilmiştir. Bu, mevcut alanın optimum kullanımını sağlar ve yardımcı sistemleri turboşarjlardan ve katalizörlerden gelen aşırı ısıdan korur.

Valf dizisi

Her silindirin dört valfi vardır: ikisi ona giriş havası sağlar ve diğer ikisi de egzoz gazlarını tahliye eder. Dört zincir tahrikli üstten eksantrik mili, valfleri çalıştırır (toplamda 64 tane vardır).

Vites Kutusu

Veyron, dünyanın en hızlı şanzımanı olan çift kavramalı şanzıman (DSG) ile donatılmıştır. Bugatti, DSG’nin yedi vitesli bir versiyonunu kullanan ilk üreticiydi. Yeni spor otomobil için özel olarak tasarlanmış olan bu şanzımanın, başka herhangi bir şanzımanın yapabileceği işleri yapar, yani 1.500 Nm’ye kadar motor torkunu yol yüzeyine transfer eder.

Tam genel bakış

Yedi vitesli çift kavramalı şanzıman, her biri dört vitesli iki kavramadan oluşur: biri düz ve geri vitesler için, diğeri ise tek vitesler için. Debriyajları ve valfleri kontrol eden aktüatör bloğu, iki debriyaj arasında bulunur. Bastırma kuvveti, hareket yönüne göre sağ taraf boyunca arka aksa iletilir. Şaft buradan turboşarjlar ile motor bloğu arasındaki arka aks diferansiyeline kadar uzanır. Bastırma kuvveti, şanzımanın ön ucu vasıtasıyla kardan miline ve dolayısıyla ön aksa iletilir.

2., 4. ve 6. dişliler ve geri vites

Düz ve geri dişliler, şanzıman mahfazasının ön kısmında bulunur ve çift kavramaya uzun bir şaft ile bağlanır.

 

1, 3, 5 ve 7 numaralı dişliler

Dişliler 1, 3, 5 ve 7, şanzıman mahfazasının arka bölümünde bulunur. Kısa, koaksiyel içi boş bir mil, çift kavramaya bağlayarak çift dişliler için tahrik milini kapsar.

Debriyaj ve valf aktüatörü

Çift kavramalı bir şanzıman, tüm amaç ve amaçlara göre otomatik olarak çalışan bir manuel şanzımandır. Bu, otomatik hidrolik sistemlerin yalnızca iki kavramayı açıp kapatmak için değil, aynı zamanda tek tek vitesleri seçmek için de kullanıldığı anlamına gelir.

Gerekli debriyaj ve valf çalıştırıcısı, iki debriyaj arasındaki merkezi bir blokta yer alır. Aktüatör, yedi dişliyi değiştirmek için vites değiştirme dişlilerinin değiştirilmesi gibi işlevleri yerine getirir.

Diğer yazılarımızdan Bugatti Divo’yu okumak için tıklayınız

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here