Bugünkü konumuz wankel motoru veya aracın döner pistonlu motor olarak da bilinen parçası. Bu motorlarda, diğer içten yanmalı motorlardan farklı olarak, kenarları genişletilmiş dönen pistonlar kullanılmaktadır. Güç aktarımı ise doğrudan pistona bağlı mil ile gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple wankel motorların yapısı diğer motorlara göre daha basittir. Aracın ilgi çeken bu parçası hakkında detaylara daha yakından bakalım.
Nedir Bu Wankel Motor?
Wankel motoru, 1954 yılında mühendis Felix Wankel tarafından ortaya çıkarılmıştır. Motor ilk olarak 1957’de Almanya Neckarsulm’da NSU’ya getirilmiştir. İlk kullanıldığı araç ise 1963’te NSU Spider marka bir araba olmuştur. İlk wankel motorun verileri kulağa hiçte fena gelmiyor;
- 80 2×497,5 cm3‘lük bir motor hacmine sahip
- 5500 devirde 136 hp güç
- ve son olarak 103 kg toplam ağırlık
Amerika Birleşik Devletleri’nde Ford, Hollanda’da Datsun, İngiltere’de Rolls-Royce ve İtalya’da Alfa romeo Wankel motorları kullanan markalardan. Bunun yanı sıra Mazda da artık RX7 ve RX8 modellerinde bu motorlar kullanıyor.
Motorun Çalışma Prensibi
Ülkemizde Vankel motor olarak da bilinen bu parçaların iç yapısı, bilinenin aksine sıradan motorlara göre çok daha basittir. Dönen pistonun tasarımına göre eliptik gövde içerisinde merkezden dönen rotor 2 ila 4 olabilir ve eksantrik milidir. Eksantrik mili, dört zamanlı bir motorun krank milini oluşturur. 4 silindirli, 16 supaplı ve 2 eksantrik tekerli modern motorlar için hibrid hareketli parçalardan yoksundur.
Rotor bir iç V bir dış düz dişli yardımıyla motorun ana miline bağlanmaktadır. Motor çalıştığı süre boyunca emme, sıkıştırma, iş ve egzoz zamanları motorun çevresinde oluşur. Zorluğu da buradan kaynaklanır. Rotorun etrafının çabuk aşınmasından dolayı sıklıkla değiştirilmesi gerekir. Genelde polimerik malzemeden yapılan rotor kenarları, hala aşınması güç bir madde kullanılarak üretilememiştir. Wankel motoru bulunan otomobiller, SU Spider, NSU Ro-80, Mazda R-100, Mazda RX-7(ülkemizde nadir), Mazda RX-8 olarak örneklendirilebilir.