Farklı Araçlar, Farklı İhtiyaçlar

Günümüzde, arabaların güvenliğinin test edilip puanlandığını sürekli görüyoruz. Tipik olarak, çarpışma testleri, ortalama bir erkeğin boyutuna ve fizyolojisine göre geliştirilen mankenlerle tamamlanır. Fakat vücudun bir kazada tepki verme şekli erkekler, kadınlar ve çocuklar için farklıdır. Kadınlar için ortaya çıkan zorluk, kadın bedenlerinin farklı olması ve özel koruma ihtiyaçları olmasıdır. Kısa ve uzun kişilere göre de farklılıklar oluşur. Kişi ne kadar kısa olursa, otomobilde o kadar alçaktadır ve oturduğu direksiyon simidine daha yakıdır. Bu da oturma konumunu ve hava yastığı yerleşimini güvenlik tasarımının kritik bir unsuru haline getirir. Volvo araç güvenliği önlemlerinde farklı anatomileri göz önünde bulunduruyor.

volvo araç güvenliği tesleri

Volvo Cars Güvenlik Merkezi 20. Yılını Kutluyor

Volvo Cars, araçlarında kimsenin hayatını kaybetmediği ve yaralanmadığı bir gelecek konusunda çok ciddi. Volvo Cars Güvenlik Merkezi de bunun önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Merkezde her gün en az bir yeni Volvo çarpışma testine giriyor.

Volvo Cars Güvenlik Merkezi çarpışma laboratuvarı bu yıl 20. yılını kutluyor. 2000 yılında İsveç kralı tarafından açıldığında, dünyanın en gelişmiş çarpışma laboratuvarlarından biriydi ve bugün halen birçok açıdan bu konumunu sürdürüyor. Çarpışma laboratuvarı, mühendislerin sayısız kaza senaryosunu simüle etmelerine ve analiz etmelerine olanak sağlıyor. Laboratuvarda 108 ve 154 metrelik iki test parkuru bulunuyor ve 108 metre uzunluğundaki parkuru çeşitli senaryolara göre konumlandırmak mümkün oluyor. Otomobillerde saatte 120 km’lik değerlere ulaşan denemeler yapılıyor. Merkezin dışarısı da çeşitli testleri uygulamayı mümkün kılan alanları içeriyor.

volvo güvenlik

Volvo Cars’ın önde gelen güvenlik mühendislerinden biri ve yirmi yıllık bir şirket emektarı olan Thomas Broberg, “Güvenliğe kendini adamak demek, sadece bir testi geçmek veya güvenlik konusunda iyi bir derece almak demek değildir. Biz güvenliğe şöyle bakıyoruz: önce kazaların ve yaralanmaların nasıl ve neden meydana geldiğini araştırıyor ve ardından bunları önlemeye yardımcı olacak teknolojileri geliştiriyoruz. Bu öncü çalışmalarımızın, dünya çapında karayolu trafik kazalarını azaltma hedefimizi takip etmeleri için diğerlerine ilham vereceğini ümit ediyoruz.” diyor.

Volvo Araç Güvenliği Yaklaşımı

Volvo’nun önemli güvenlik yaklaşımlarından bir tanesi, kadın anatomisini temsil eden çarpışma testi mankenleri geliştirmek oldu. Şirket, mevcut tek küçük boyutlu kadın mankenle başlayarak 1995 yılından beri testlerini yürütüyor. Bu mankenin kemik yapısı daha belirgin. Şirket, geçtiğimiz 40 yılda, çeşitli kaza durumlarında farklı vücut şekillerinin nasıl tepki verdiği hakkında veri topladı.

Volvo Cars Güvenlik Merkezi’ndeki profesör ve kıdemli teknik uzman Lotta Jakobsson, ‘kadınların araba kazalarından kaynaklanan yaralanmaların boyutunun öncelikle kullandıkları araca bağlı olduğunu’ söylüyor.

volvo güvenlik test

“Arabanızı iyi tasarlarsanız, kadınlar daha yüksek bir risk altında olmayacak” dedi.

Volvo’nun Ulusal Medya İlişkileri Müdürü Russell Datz, “Şirketin müşteri tabanının büyük bir bölümünü kadınlar oluşturuyor.” dedi. Otomobillerinin içini hoş ve işlevsel bir yer haline getiren özellikler üzerinde çok düşünülmüş.

Boyun Koruması İçin WHIPS Sistemi

Araştırmalar, kadınların erkeklerden daha yüksek kamçı yaralanması riski altında olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden Volvo, yeniden tasarlanmış baş desteği ve oturağıyla baş ve omurga için ekstra koruma sağlayan WHIPS adlı omurga koruma sistemini yarattı. Volvo, sistem 2000’den beri tüm ön koltuklarında yer aldığından, artık erkekler ve kadınlar arasında boyun zedelenmesi riskinde fark görmediklerini söylüyor.

WHIPS1950’lerden beri Volvo, 72.000 yolcuyla gerçek hayattaki kazalarda 43.000’den fazla otomobili inceledi. Sonuç olarak, 100’den fazla araştırma makalesi topladı ve bu verileri Project E.V.A. aracılığıyla paylaştı. Bu veriler, arabalarının tasarımını iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanıldı. Volvo, koltuklarının farklı boyutlardaki insanlara daha çok uyduğunu iddia ediyor Şirketin umudu, cinsiyet ve boyuttan bağımsız olarak çarpışma testi mankenlerinin temsil ettiği “ortalama kişi” nin ötesinde herkesin daha güvenli arabalarda yolculuk yapması.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here