Bu yıl Amazon tarafından satın alınan otonom bir araç şirketi Zoox, yoğun şehir ortamları için tasarlanmış kompakt, çok yönlü bir araç olan dört kişilik bir “Zoox robotaksi” tanıttı.

Amazon Zoox Robotaksi Çok Yönlü!

Silikon Vadisi’ndeki Foster City merkezli Zoox, 2014’te kuruldu ve Haziran ayında Amazon tarafından satın alındı. Amazon’da bağımsız bir yan kuruluş olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. Zoox, son birkaç yılını otonom aracını hem ileri hem geri hem de yana veya “iki yönlü” sürüş becerisiyle donatmak için çalışarak geçirdi.

Zoox arabası sadece 3,63 metre uzunluğunda geliyor ve sürücü koltuğu yok. Araçta direksiyon de bulunmuyor. Yüz yüze simetrik konfigürasyonda düzenlenmiş dört koltuk bulunuyor. Aracın içinde, her iki tarafta yolcular arasında kablosuz telefon şarj cihazları bulunuyor ve arayüz tamamen elektronik bir şekilde tasarlanmış. Yolcuların, sürüşe başlamaya hazır olduklarını belirtmek için bir dokunmatik ekran kullanmaları gerekli oluyor.

Araçta, 133KWh’lik bir pil kullanılmış. Bunun, şu anda elektrikli bir araçta mevcut olan en büyük pil olduğu ve bir şarjla 16 saate kadar dayanması gerektiği söyleniyor. Aracın saatte azami hız bilgisi 120 km olarak belirtiliyor. Sürücü olmadığı için aracın önü veya arkası yoktur ve gerektiğinde her iki yönde de gidebilir. Zoox, dört tekerden yönlendirme işlevi ile birleştiğinde aracın, zorlu U dönüşleri gibi hassas manevraları gerçekleştirebileceğini söylüyor.

Güvenlik Önlemleri Yüksek

Güvenlik için şirket, her yolcunun önünde açılan hava yastıkları tasarladı. Zoox, olası bir kaza durumunda araçta bulunan herkes için eşit korumayı garanti etti. Bunların yanında, otomobil 360 derecelik bir görünüme de sahip ve her yönde 150 metre görebiliyor. Bu nedenle birçok kazayı gerçekleşmeden önleyebilmesi bekleniyor. Araç aynı zamanda ses ve ışıkları iletişim kurmak için de kullanabilme özelliğine sahip. Yoldaki diğer sürücülere çeşitli olaylar ile ilgili sinyaller verebilir ve aracın ne yapacağını söyleyebilir.

Otonom araçların çoğunda olduğu gibi, Zoox’un robotaksisi de güvenlik teknolojisiyle donatılmış. Üstte altı LIDAR diski, birden fazla radar sensörü ve kamera var. Zoox, bunun her köşede 270 derecelik bir görüş alanı sağladığını, kör noktaları neredeyse ortadan kaldırdığını söylüyor. Zoox, sensör takımının aracın 150 metreye kadar olan nesneleri görmesine izin verdiğini belirtiyor.

Araç Şuan Test Aşamasında

Zoox geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, aracın Kaliforniya’daki Foster City üssünde ve ayrıca Las Vegas ve San Francisco’da test edildiğini söyledi.

amazon zoox

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here