Emniyet Kemerleri ve Araba Koltukları

Emniyet kemerleri ve araba koltukları, doğru kullanıldığında ölümleri önlemede ve yaralanmaları azaltmada çok etkilidir. Ancak doğru kullanılmadıkları sürece işlerini yapamazlar. Hiçbir şekilde araca bağlı olmayan kişilerin araçtan atılma olasılığı çok daha yüksektir. Bir pencere veya kapıdan fırlayan insanlar kaldırım boyunca kayabilir. Bu da bir aracın altında sıkışma veya ezilme olasılığını doğurmuş olur.

Dışarı atılmasalar bile, durdurulamayan insanlar hem kendileri hem de arabadaki diğer kişiler için tehlikelidir. Bir kazada, insanlar da dahil olmak üzere, kısıtlanmayan her şey aracın etrafında uçacaktır. Kontrolsüz insanlar bir kazada diğer yolcuları ciddi şekilde yaralayabilir ve hatta öldürebilir.

emniyet kemerleri ve araba koltukları

Peki emniyet kemerleri ve araba koltukları bizi korumak için nasıl tasarlanıyor?

Emniyet kemerleri, yükseltici koltuklar ve araba koltukları, yolcuların yaralanmasını azaltmak ve bunu beş farklı şekilde yapmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

  • Fırlatma önleme – Bir araçtan atılan kişilerin ölme olasılığı, içeride kalanlara göre dört kat daha fazladır. Ayrıca araçtan fırlatılan yolcuların, araç içinde kalanlara göre servikal omurga yaralanmasına maruz kalma olasılıkları 14 kat daha fazladır.
  • Çarpma kuvvetlerini vücudun en güçlü kısımlarına yükleme – Daha büyük çocuklar veya yetişkinler için bu kısımlar kalça ve omuzlardır. Arkaya bakacak şekilde oturtulan bebekler ve küçük çocuklar için bu, çocuğun sırtıdır.
  • Çarpma kuvvetlerini vücudun geniş bir alanına dağıtma – Bu, vücudun herhangi bir bölümüne daha az baskı uygular. Kucak ve omuz emniyet kemerleri ve öne bakan araba koltuğu kemerleri çarpışma kuvvetlerini omuz, göğüs ve kalçalar dahil olmak üzere vücudun geniş bir alanına yayar. Arkaya bakan araba koltukları, kuvvetleri çocuğun tüm sırtına, boynuna ve başına yayar.araba koltuğu
  • Vücudun kademeli olarak yavaşlamasına izin verme – Araçlar kontrollü bir şekilde ezilecek şekilde tasarlanmıştır. Yolcular, sıkı bir emniyet kemeri veya doğru takılmış araba koltuğu sayesinde aracın bir parçası olurlarsa aracın “yavaşlamasından” yararlanabilirler.
  • Baş, boyun ve omurgayı koruma – Omuz kemerleri ve araba koltuğu kayışları, baş ve üst gövdeyi aracın sert iç yüzeylerinden uzak tutmaya yardımcı olur. Arkaya bakan araba koltukları, boyun üzerindeki baskıyı ve baş ve omurilikte travmayı önlemek için baş ve boynu destekler.

Bazı kazalar o kadar şiddetlidir ki, uygun şekilde zaptedilen yolcular bile ciddi şekilde yaralanır veya ölür. Çarpmaya dahil olan araçların boyutu, ağırlığı, hızı ve yönü gibi faktörler sonucu etkileyecektir. Yolcu bölmesi ezilirse, güvenlik tertibatları yaralanma veya ölümü önleyemeyebilir. Bununla birlikte, olasılıklar ve istatistikler her kazada ne olacağını tahmin edemez. Yaralanma sonucunu çeşitli faktörler belirler. Emniyet kemerleri ve araba koltukları, meydana gelme olasılığı en yüksek çarpışma türlerine karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Yaralanmayı önlemenin veya azaltmanın en iyi yolu, bedeni mümkün olan en etkili şekilde kısıtlamaktır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here