Romain Grosjean: Mucize Kurtuluşun Kahramanı Kimdir ?

0
1596

2020 Bahreyn Grand Prix’i esnasında yaşanan korkunç kazayla beraber herkesin iyi dileklerini ilettiği pilot Romain Grosjean kimdir ?

Romain Grosjean

Romain Grosjean 17 Nisan 1986 doğumlu Haas F1 Takımı için Fransız bayrağı altında yarışan Formula 1 yarış pilotudur.  2007 Formula 3 Euroseries’i kazandıktan sonra 2008’de Renault’ya test pilotu olarak katıldı. Grosjean daha önce takımın geliştirme sürücülerinden biriydi. 2003 İsviçre Formula Renault serisini on galibiyetle kazanarak kariyerinde yükselmeye başladı. Daha sonra Fransız Formula Renault’ya geçti ve 2004’te yedinci ve 2005’te şampiyon oldu. Ayrıca İspanya’nın Valensiya şehrindeki Formula Renault Eurocup’ta iki podyum aldı. 2008 yılına kadar inişli çıkışlı sezonlar geçiren Romain Grosjean 2008 yılı itibariyle Renault F1 takımına geçmiştir.

Renault F1

Renault takımına test pilotu olarak katılan Grosjean yükselmek için zorlu bir dönemde gelmişti. Takıma liderlik eden pilot Dünya şampiyonu Fernando Alonso idi. Uzun bir süre test sürücüsü olarak kendini gösterebilen ve yeterince yükselme fırsatı bulamayan pilot çalkantılı bir Renault döneminin ardından yollarını 2010 yılında takımla ayırdı. 2010 Yılında Pirelli’nin test pilotu oldu. 2012 yılında Kimi Raikkönen ile beraber Lotus Renault takımında olması için anlaşıldı ve tekrardan F1 pistlerine dönmüş oldu.

Lotus Renault F1

Grosjean’ın Formula 1’deki ilk tam sezonu umut vaat etti ama aynı zamanda çok fazla acelecilik gösterdi. Belirleyici an Belçika’da geldi ve dört araba kazasını tetikledi ve bu da bir yarış için yasaklanmasına neden oldu. Cezanın ciddiyeti, en azından kısmen şampiyonluk yarışmacılarının olaya karışmış olmasından kaynaklanıyordu. Bu, Grosjean’ın da büyük umut vaat ettiği bir sezonu bozmuş olsa da sık sık çok daha deneyimli takım arkadaşını geride bıraktı ve üç kez podyumda bitirdi. Lotus ile ikinci sezonunda yavaş bir başlangıç yapmasına rağmen sonrasında hız kazandı. Ortalama bir yarış sezonu geçirse de bir sonraki sezon için tekrardan anlaşma sağladı. 

2014 sezonunda da ciddi eksiklikler ve finansal problemler yaşayan Lotus takımı 2015 için Mercedes motoru ile anlaşmışlardı. Sezona hızlı bir giriş yapan takım ve Romain Grosjean iyi bir performan gösterirken finansal krizlerle işler karışmaya başlamıştı. Podyum aldığı zamanlarda dahi gözüken sorunlar artık Lotus kariyerinin sonuna gelindiğinin işaretlerini veriyordu.

Romain Grosjean

Haas F1 Takımı

2016 Sezonuna müthiş bir performans ile başlayan pilot sezonun ilk yarışlarında çok iyi puanlar topladı. Ancak ardından arabanın yaşadığı teknik problemlerle dolu bir sezonu geride bıraktı. Haas Takımı’nın as pilotu haline gelmiş olsa da ne yazık ki araba performansının da etkisiyle istediği performansı ortaya koyamadı. Genelde yarışları arka sıralarda tamamladı. Ne yazık ki Haas Takımı ile beraber hiç podyum göremedi henüz.

Romain Grosjean

Umarız ki en kısa sürede pistlere geri döner ve özlediği podyumlarda görürüz onu.

 

İkinci El Araba İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here