Dizel Motorun Tarihi Nasıldır? Kim buldu?

0
4887

Günümüzde birçok kişi otomobil alırken, düşük yakıt tüketimi ve yüksek tork değerlerine sahip olduğu için dizel otomobil tercih etmektedir. 1922 yıllarında başlayan dizel motor serüveni günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Bu yazımızda sizlere dizel motorun tarihinden bahsedeceğiz.

dizel motorun

Dizel, güçlü sıkıştırılmış havaya enjekte edilen yakıtla çalışan bir içten yanmalı motordur. Yüksek güç ihtiyacından doğan bu teknoloji ile birlikte dizel veya diesel adı verilen motor icat edildi. 1922 yılında kara taşımacılığı için ilk dizel motor üretildi. Denizde kullanım için dizel üretimi 1910’da başlamış olsa da, küçük gemiler için kullanılan dizel tipi 1929’da başlamıştır.

Dizel Motorun Mucidi Kimdir?

Alman mühendis ve mucit Rudolf Diesel dizel motoru icat etti. Rudolf Diesel, 1858’de Fransa’da doğdu. Fransa-Prusya Savaşı 1870’te patlak verdiğinde, diğer birçok Alman gibi İngiltere’ye göç etmek zorunda kaldı. Savaş sonrasında amcasıyla Almanya’ya gitti. Augsburg’da ilkokula gitti. Amcası matematik öğretmeniydi. Ona Almanca ve matematik öğretti. 14 yaşındayken ailesine yazdığı bir mektupta, tahsilini mühendis olarak tamamlamak istediğini söyledi. 1873’te Augsburg Endüstri Okuluna burslu girdi. 1879’da tifo hastalığına yakalandı ve İsviçre’ye gitti.

dizel motorun

Orada bir şirkette mekaniker olarak çalıştı. 1880’de okula döndü, önce mezun oldu ve Paris’e döndü. Profesör Karl Von Linde’nin Paris’te modern soğutma ve buz yapma tesisleri kurmasına yardım etti. Bir yıl sonra tesisin müdürü oldu. 1890’da Berlin’e taşındı. Linde önderliğinde çalışmaya devam etti. İlk olarak buhar makinelerinde çalışmaya başladı. Amonyak buharı kullanan bir motor icat etti, ancak motor ilk çalıştırıldığında patladı. Rudolf Diesel, birkaç ay hastanede kaldı. Daimler ve Carl Benz’in otomobil motorunu icat etmesinden kısa bir süre sonra, Gottlieb 1887’de dizel motor üzerinde çalışmaya başladı. Termodinamik ve yakıt verimliliği kısıtlamaları üzerinde çalışıyor. Örneğin, buhar motorları enerjinin% 85-90’ını boşa harcar. Verimliliği artırmak için Carnot döngüsü motor tasarımı üzerinde çalışmaya başladı. 1893’te, “Buhar motoru ve bugün bilinen yanmalı motorlar yerine, rasyonel bir termal motor tasarımı” ile ilgili bir teori yayınladı. Yayaınladığı teori ile ilgili patent aldı. 1893-1897 yılları arasında, MAN AG Augsburg’un yöneticisi Heinrich von Buz, ona yeni motoru için fikirlerini test etme ve geliştirme fırsatı verdi ve Rudolf Diesel ilk dizel motoru yapabildi. Almanya, Amerika ve diğer ülkelerde yeni motorunun patentlerini aldı ve Dizel Motor Üretim Şirketini kurdu.

dizel motorun

Dizel Motor Çalışma Prensibi

Dizel motorun çalışma prensibi, piston alçaldığında, silindir hava ile dolar. Piston yükseldiğinde hava sıkıştırılır. Sıkıştırma oranı benzinden çok daha yüksek olduğu için (1, 12 ile 1, 25 arasında), basınçlı havanın sıcaklığı 500 ° C’nin üzerine çıkacaktır. Piston üst ölü noktaya yaklaştığında, üst yakıt enjektöründen silindire yakıt enjekte edilir. Yakıt, sıkıştırılmış ve ısıtılmış hava ile karıştırıldığında kendiliğinden tutuşur. Dizel 80° C’de yanmaya başladığından, benzine göre yangın tehlikesi daha azdır. Dizel motorlar, bitkisel yağdan doğalgaza ve benzine kadar akla gelebilecek her türlü yakıta uygulanabilir. Ancak dünyada ham petrolden elde edilen en yaygın kullanılan mazottur.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here