Müze Yangınında 230’dan Fazla Klasik Motosiklet Yok Oldu!

0
1003

Avusturya’nın Top Mountain Crosspoint’de çıkan müze yangınında 230’dan fazla eski motosiklet ve birkaç eski model arabayı yok etti.

Avusturya’da Müze Yangınında Kıymetli Motosikletler Yok Oldu

Avusturya Alpleri’nde bulunan Top Mountain Crosspoint Müzesi 18 Ocak’ta alevlere teslim oldu. 230’dan fazla eski motosiklet ve en az bir düzine klasik araba ve kamyonet tahrip oldu. 2016’da açılan müze ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelmişti. Etkileyici, nadir, sıra dışı ve çeşitli bir seçkiye ev sahipliği yapıyordu. Müze yangınında tarihsel olarak önemli iki tekerlekli araçlar ile beraber başka tarihi araçlar da zarar görmüş oldu.
Avusturya ve İtalya arasındaki sınırda 7,135 fitte inşa edilen Top Mountain Crosspoint Müzesi, Avrupa’nın en yüksek müzesi olarak göze çarpıyordu. Birkaç metrelik kar, alevlerin ahşap binayı ve içinde bulunan multi milyon dolarlık koleksiyonun çoğunu yok etmesini engelleyemedi. Yerel saate göre sabah 4 civarında başlayan yangını neyin tetiklediği halen araştırılıyor. Yapılacak  olan detaylı soruşturma sonrasında yangına neyin sebep olduğunu net bir şekilde öğrenebileceğiz. Ancak şu an için karlar arasında ve 7 bin fitte yer alan bir müzede neden yangın çıktığı konusu esrarını koruyor.

Yangın Sonrası Durum

Şanslı bir şekilde yangında kimseye bir zarar gelmedi. Müze, yerel COVID ile ilgili düzenlemelere uymak için 3 Kasım 2020’de kapılarını kapatmış. Ve 24 Ocak 2021 tarihinde geçici olarak halka yeniden açılmayı planlıyordu. Ancak müze yangınında kapalı olduğu için insanları riske atan bir durum yaşanmadı.

Top Mountain Crosspoint Müzesi’nde dikkat çeken bazı motosikletler şöyle: 1920 Anzani yarış motosikleti, 1923 Harley-Davidson ve dört silindirli motorla çalışan büyük bir 1970 Münch Mammut müzedeki en dikkat çekenler arasındaydı. On yıllarını bir ahırda geçirdikten sonra koleksiyona katılan, 1955 MV Agusta 125 ve Wankel döner motorla donatılmış bir Hercules motosikleti de ziyaretçileri büyülüyordu.
Ayrıca müzede sadece motosikletler de yer almıyordu. Bazı nadide tarihi 4 tekerlekli araçlar da yer alıyorlardı. Koleksiyon, bir 1954 Messerschmitt KR175, bir 1964 Lotus 23B, bir 1988 Porsche 959, bir 1932 Alfa Romeo 8C 2300 Monza ve bir tek kabinli bölünmüş pencereli Volkswagen pikap içeriyordu. Bu açıdan da zengin bir müzeydi. Müzenin tekrardan ne zaman faaliyete geçebileceği ise henüz bilinmiyor.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here