Pandemi etkisi, akaryakıt ve araba fiyatlarının yüksek olması gibi sebeplerden ötürü motosiklet satışları; araba satışlarını neredeyse geçmek üzere. Kaynakların tahminlerine göre araba satış oranları ve motosiklet satış oranları birkaç sene içinde birbirine denk gelecek.

Neden Motosiklete Olan İlgi Artıyor?

Ülkemizdeki araba fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, sürücüler motosikletlere yönelim gösteriyor. Birinci el araba bulma zorluğunun yanında ikinci el arabalarda da benzer sorunlar yaşanıyor. Ayrıca, yakıt fiyatlarına gelen zamlar da araba alım noktasında sürücüleri düşündürüyor. Bu sebeplerden ötürü alternatif bir araç olan motosikletler sürücüler tarafından dikkat çekiyor. Motosikletler, sürücüler tarafından daha kolay satın alınabiliyor. Bununla beraber yeni verilere göre; motosiklet satışları, bütün zamanların en iyi satış rekoruna sahip.

MOTED Başkanı Başarı Erbaş’ın Konuya İlişkin Açıklamaları

Bir gazeteye konuşan, Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş; konuya ilişkin yorumlarını paylaştı. Erbaş’a göre yakın bir zamanda araba satışları, motosiklet satışlarına denk olacak. Ayrıca BMW Motorrad Marka Müdürü olan Erbaş, 2022 senesinde (ilk 11 ayda) motosiklet satışlarının %50,7 yükselişle 365.000 üstüne çıktığını belirtti. Bu karşın araba satışları 500.000’lerdeydi. Verilen bu rakamların yeni yıl itibariyle değişeceği ve motosiklet satışlarının 420.000’e çıkacağı görüşündeler.
Erbaş, dünyayı sarsan Covid-19 sebebiyle bireysel ulaşım araçlarına taleplerin yükseldiğini ve “Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel Türkiye’de alım gücünün zayıflaması da otomobile göre daha ucuz bir bireysel ulaşım aracı olan motosikleti ön plana çıkarttı. Öte yandan gelişen e-ticaret motosikletli kurye sayısında ciddi artışa sebep oldu … Çok yakın bir zamanda otomobil satışlarını yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.
MOTED Başkanı Başarı Erbaş, motosiklet piyasasına olan bu büyümenin yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtti. Aynı zamanda Koç, Sabancı gibi yerli yatırımcılarında pazara girmesinin önemine değindi. Ayrıca “125 cc motosikletlerin de B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesinin 250 cc’ye kadar olan %8’lik ÖTV bareminin 500 cc’ye kadar olan motosikletlere çekilmesi; sektörün çok hızlı büyümesine ve Türkiye’yi motosiklet üretim üssü haline getirmesinde büyük katkı sağlar” dedi. Bunlara ek olarak Erbaş; Yamaha ve Honda gibi markaların piyasadaki satış hızını devam ettirmesinin sonucunda, yatırımcı sayısını arttıracağı düşüncesindedir.

“Büyüyen Kurye Sektörü ve Akaryakıt Fiyatlarının Etkisi”

Yamaha Motor Türkiye Ülke Başkanı Hakan Kaya ise konuya ilişkin olarak; “Pandemiyle birlikte büyüyen kurye sektörünün etkisinin yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki artışlar; toplu taşımadan kaçınma ve otomotiv sektöründe yaşanan stok sıkıntıları motosiklete olan ilgiyi oldukça artırdı. Her ne kadar yüksek hacimli hobby bike dediğimiz modellerde bir miktar artış gözlemlense de pazarda asıl artış 50 – 250 cc motor hacmine sahip segmentte gerçekleşti” dedi.
Ayrıca sözlerine şunları ilave etti; “Artan mobilite ihtiyacına paralel olarak insanlar satın alma ve işletme maliyeti göreceli olarak daha uygun olan motosiklet ve scooter modellerine yöneldi. Ayrıca İstanbul gibi trafiğin problem haline geldiği büyük metropollerde; iki tekerin kullanım rahatlığı ve son yıllarda motosiklet kültürünün gelişmesi de tercih edilmesinde etkili oldu.”
Son olarak eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz; “Motosiklet Satışları Kasımda Yüzde 94 Arttı başlığımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here