Motosikletler ve tanklar hakkında fazlası ile bilgi sahibiyiz. Peki ya motosiklet ile tankın birleştirilmesinden oluşan paletli motosikletler hakkında ne biliyoruz? Paletli motosikletlerin ortaya çıkış amacı neydi? Gelin hep birlikte inceleyelim.

İlk paletli motosiklet

Paletli motosiklet, 1900 yılında Henry Stiz tarafından geliştirilerek patenti alındı. O dönemde böyle bir icat karmaşık bir yapıyı temsil ediyordu. Daha sonra 1927’de düzenli üretimi yapılan bu paletli motosikletler İngiliz kraliyet ordusu tarafından ordu içerisindeki haberleşmeyi sağlamak için kullanıldı. Bu motosiklet RASC Triumph modeliydi ve 3×2 pervaneye sahipti.

RASC Triumph şu anda bir askeri nakliye müzesinde sergileniyor fakat 11 inç otantik arka tekerlek lastiklerinin kaybolduğu söylentileri var.

OES motosikletler

Osborne mühendislik şirketi tarafından 1928’de geliştirilmiştir. OES motosikletin paletli ve paletsiz olmak üzere iki ayrı modeli sunuldu. Bu motosiklette arka sağ ve sol tekerleğin yerine 3’lü dişliler yerleştirilmişti. O dönemin şartları gereği bu motosikletler de ordu tarafından kullanıldı fakat savaş sonrasında traktör görevini de başarıyla üstlendi.

Aynı yıllarda İtalya’da da benzer bir icatlar yapılmıştı. Bu sefer ticari amaçlı tarımı kolaylaştırmada kullanılabilecek bir traktör yapmaktı ancak ülkedeki karşıt güçler paletli motosikletleri kendi istekleri doğrultusunda kullandı.

Almanların ilk paletli motosikleti: Victoria

Almaların ilk paletli motosikleti diğer ülkelere göre daha hızlı ve çok sayıda üretildi çünkü hükümet bu olaya bizzat el atmıştı. Bu 3 koltuklu 3×2 itiş gücüne sahip paletli motosiklet Caterpillar motosikletlerinden 1931 yılında tanıtılan Victoria modeliydi.

Victoria paletli motosikleti 1927’den 1931 yılına kadar normal ve spor olmak üzere 2 şekilde üretildi ve bu süreçte ülkede tüm kesimlerce tanınarak büyük bir ses getirdi. Bu motosiklet saatte 120 km’ye kadar hız yapabiliyordu ve 18 lt güç devrine sahipti (spor model için 24 litre).

BMW Speziel TR500 Schneekrad Motosiklet

Alman ordusu savaşlar için tam teçhizat hazır olmak istiyordu bu sebeple yeni araç, silah ve ekipmanlar için fon ayırmıştı. O zamanların BMW’si, BMWR12’ye dayanarak dönemin en ünlü paletli motosikleti olan BMW Speziel TR500 Schneekrad’ı 1936 yılında tek model olarak satışa sundu. Günümüzde o ses getiren motosikletin tek bir ürünü dahi bulunamamıştır.

Bu paletli motosiklet 125 km/s‘e kadar çıkabilmesine karşın dönüşleri yapmakta çok zorlanıyordu. Sivil halk için 20 bin ve ordu için 10 bin tane üretilen motosiklet oldukça klasik bir model halini almıştır.

İkinci el BMW Motosikleri için tıklayınız!

Mercier Type 3 – 1937

Fransız Ordusu, Adrien Mercier’in beyni(ECU-Engine Control Unit) olan bir pist motosikletini test etti. Tip 3’ün motoru, 11 beygir gücüne sahip 350 cc’lik bir motordu.

Orijinal tasarım, üç prototipi garanti ediyordu, ancak çok daha fazlasını ürettiler, hatta onları zaman zaman satış sitelerinde bulabileceğimiz kadar.

1939 model Fransa paletli motosikleti

Bu motosiklet için döneminde, “J. Lehaitre, Paris, Fransa tarafından icat edilen tuhaf bisiklet”, geleneksel tekerlekler yerine hareket aracı olarak traktör tipi bir tahrik kayışına sahip ” ifadeleri kullanılmıştır.

Paletli motosiklet yalnızca 25 mil hızla gidebiliyordu, ancak özellikle tırmanma söz konusu olduğunda, daha çeşitli arazilerde bir motosiklet üzerinde seyahat edebilirdi. Direksiyon, kayışı yana doğru hareket ettiren gidonları döndürerek paletli motosikleti zorda olsa yönlendiriyordu. Bu modelin önerilen son versiyonu, ön tarafa monte edilmiş bir makineli tüfekle gelecekti.

NSU Kettenkrad HK 101 paletli motosiklet arazi aracı

NSU Kettenkrad HK 101 olarak adlandırılan ve seri üretime giren ilk Alman paletli motosikleti, 1944 yılında piyasaya sürüldü ve küçük bir tankı andırıyordu. Bu küçük tank ön tekerleğin var olmasından ve ergonomik bir iniş sağlamasından dolayı tarihe paletli motosiklet olarak adını yazdırdı.

Tamamen restore edilmiş bu paletli motosiklet hala korunuyor ve 2015 yılında yenilenen yeni ekipmanları ile birlikte açık artırmaya çıkarıldı.

Paletli motosikletin son hali: Kar arabası

Sürekli geliştirilen paletli motosiklet’den 1980’de İtalyan Pozzo di Recoaro firması Alpen Scooter adı verilen yeni bir teknoloji ürünü yarattı. Bu motosiklet bir kar arabasıydı ve İtalyan ordusuna karla kaplı dağlarda eşlik ediyordu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here