MotoGP Avusturya GP Pist Düzeni Değişiyor

Avusturya, hem Formula 1 hem de MotoGP’ye ev sahipliği yapan, motor sporlarına düşkün bir ülke. İki seride de yarışlar Red Bull Ring pistinde aynı pist düzeninde yapılıyor. Ancak, MotoGP Avusturya GP pist düzeni değişiyor. 2022’den itibaren geçerli olacak yeni düzende, güvenliği arttırmak için 1.virajla üçüncü viraj arasına bir şikan eklenecek.

Red Bul Ring’de Olay Eksik Olmuyor

Red Bull Ring pistinte geçtiğimiz 3 yıl içinde yapılan üç yarışta da ciddi kazalar yaşandı. Ayrıca 3 yarış da kırmızı bayrakla durduruldu. Pistteki son olay ise geçtiğimiz hafta yaşandı. Styrian GP adı ile gerçekleştirilen yarışta, 3.virajda Dani Pedrosa motorunun kontrolünü kaybederek yerde kaldı. Arkadan gelen Lorenzo Savadori ise istemsiz şekilde Pedrosa’nın motorsikletine çarptı. Olay sonucu pistte yere dökülen yakıt sebebi ile yangın çıkarken, Dani Pedrosa olayı yara almadan atlattı. Lorenzo Savadori’nin ise sağ ayak bileği kırıldı.

Yaşanan en büyük olay ise geçen sene yapılan Avusturya GP’sinde Johan Zarco ve Franco Morbidelli’nin başına gelenlerdi. İki sürücü 300 km/sa’in üzerinde bir hızda temas etmiş ve iki sürücü de motorlarının kontrolünü kayybetmişti. Kontrolsüz şekilde yolda taklalar atan iki mortorsiklet Valentino Rossi ve Maverick Vinales’i kıl payı geçmişti. Durum çok büyük bir facia olmaktan son anda dönmüştü.

Durum böyle olunca, tüm bu olayların engellenebilmesi için bazı çalışmalar yapıldı. Üçüncü virajın dış kısmına yeni bariyerler eklendi ve 2022 yılı için yeni güvenlik önlemleri görüşüldü. Bugün (Perşembe) ise 2022 yılı için yenilenecek pist düzeni açıklandı.

Yeni Düzen Nasıl Olacak?

Pilotlar ilk virajdan aynı şekilde çıkacak. Devamında normalde hafif sola eğitimli kısım (2.viraj olarak kabul ediliyor.) yerine, bir şikan yapılacak. Pilotlar, bu şikanda hız keserek yollarına devam edecek ve büyük kazaların yaşandığı üçüncü viraja daha düşük süratlerle gelecekler. Pistin devamı ise aynı şekilde kalacak. Yeni pist düzeninin inşası, 2021 Kasım ayında başlayacak.MotoGP Avusturya GP Pist Düzeni Değişiyor 2

Formula 1 ise günümüzdeki düzeni kullanmaya devam edecek.

Motor Sporları Haberleri

MotoGP Avusturya GP 2021 Yarış Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here