Formula 1 Türkiye GP Tarihi Değişiyor Mu?

Geçtiğimiz günlerde normal takvimde 13 Haziran’da Kanada’da yapılması gereken yarış, salgın şartları nedeniyle iptal edilmişti. İptal olan yarış yerine ise takvime Türkiye dahil olmuştu. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeye alması işleri karıştırdı. Bu karar sonrası ‘’Türkiye GP yapılacak mı?’’, ‘’Türkiye GP tarihi değişiyor mu?’’ gibi sorular akıllara gelmeye başladı.

Alman Auto Motor und Sport’un haberine göre ise Formula 1 yönetimi Azerbaycan ve Türkiye’nin yerlerini değiştirmek istiyor. Peki durum şu an ne? İngiltere’nin böyle bir karar alması Türkiye Grand Prix’ini neden etkiliyor?Türkiye GP Tarihi Değişiyor Mu İstanbul Park

Öncelikle söylemek gerekir ki birçok takımın merkezi İngiltere’de bulunuyor. Bu sebeple birçok çalışanın ailesi de İngiltere’de yaşıyor. Ancak eğer yarış Türkiye’de yapılırsa, binlerce personelin İngiltere’ye dönebilmek için 10 gün karantinada kalması gerekiyor. Bu durum da takımların Türkiye’deki yarışa sıcak bakmamasına neden oluyor.

Formula 1 yönetimi ise 13 Haziran’daki yarışı Türkiye’de düzenleyebilmek için alternatif çözümler arıyor. Bu çözümlerden bir tanesi F1 personelinin bu kısıtlamadan muaf tutulması. Ancak İngiliz hükümeti bu konuda oldukça net bir tavıra sahip. Hükümet, kırmızı listede yer alan herhangi bir ülkeden gelen, Formula 1 personeli de dahil, kimseye ayrıcalık tanınmayacağını net şekilde belirtiyor.

Doğrudan Bir Sonraki Yarışa Geçilsin Fikri

Peki takımlar bir sonraki yarışın olacağı ülkeye doğrudan geçsin fikri bir çözüm yöntemi olabilir mi? Teknik olarak bu sorunun cevabı evet. Takımların 27 Haziran’da Fransa’da gerçekleştirilecek yarışa doğrudan geçmeleri bir çözüm. Ancak konuya personel tarafından bakıldığında, bu fikir sağlıklı bir çözüm yaratmıyor. Çünkü Türkiye öncesindeki yarış 6 Haziran’da Azerbaycan’da. Takımlar hazırlıkları tamamlamak için yarış hafta sonu öncesinde ülkeye gidiyor. Bu durum da tüm personelin yaklaşık 1 ay boyunca ailelerinden uzak kalmaları anlamı taşıyor. Ayrıca, Türkiye ve Fransa arasında geçecek tüm bu zaman diliminde 1000’in üzerinde personelin otellerde kalıyor olması gerekli. Bu durum da maddi açıdan çok cazip değil.Türkiye GP 2020 Hamilton

Konuyla alakalı Alman Auto Motor und Sport’a konuşan bir takım patronu, mevcut şartlarda yarış düzenleyemeyeceklerini söyledi. Ayrıca Haas Formula 1 takım patronu Gunther Steiner de; personelin karantinaya alınmamak için 6 hafta boyunca yollarda kalmasını doğru bulmadığını dile getirdi. Mercedes patronu Toto Wolff ise konuyla alakalı şunları söyledi; ‘’Dünyanın herhangi bir yerinde bir otelde iki hafta karantinaya alınmak açıkçası çok keyifli değil. Bu yüzden Stefano (F1 CEO’su) nasıl organize olacağımıza bakacak ve sadece daha net bir resim ortaya çıktığında, kimin yolda kalacağına ve kimin eve döneceğine karar verebiliriz.’’

Tarih Değiştirme Fikri

Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü alternatif fikirler üzerinde çalışan Formula 1 yönetimi, belirtilen habere göre bir fikir buldu. Bu fikir Türkiye’den 1 hafta önce yapılacak Azerbaycan yarışıyla tarihlerin takas edilmesi.

Baku Leclerc
Azerbaycan Bakü GP 2019

Bu, fikir personelin karantinaya yakalanmadan eve dönebilmesini büyük oranda sağlıyor. Takımlar, Bakü yarışından birkaç gün sonra evlerine dönebilme şansına sahip oluyor.

Ancak bu planın işleme alınması için hem Türkiye hem de Azerbaycan hükümetlerinin buna onay vermesi gerekiyor. Ayrıca, Azeri kanadının bu konuya onay verirken düşünmesi gereken, pistin 1 hafta geç sökülmesi durumu da mevcut.

Gelen bilgilere göre Stefano Domenicali; konu hakkında takım patronlarını bilgilendirirken, şimdilik Türkiye’nin başka bir ülkeyle değiştirilmesi fikri ele alınmadı. Ancak padokta dolaşan bilgilen Mugello ve Hockenheim’ın değerlendirildiği yönünde.

Formula 1 İspanya GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here