Formula 1 Pilotları: Ayrton Senna

0
2321

Formula 1 Pilotları: Ayrton Senna, 1980’lerin sonundan 1990’ların başına kadar Formula 1’e hükmeden isimdir. Motor sporları dünyasında, belirli bir sürücünün katıldığı spordan daha büyük olup olmadığını, isimleri ilgili sporlarla eş anlamlı hale geldiğinde anlayabilirsiniz.  Motosiklet yarışlarını aşmış olanlar denilince akla ilk olarak Rossi, Doohan veya Agostini geliyor. Rallilerde Sebastien Loeb, Tommi Makinen veya Colin McRae’yi düşünüyoruz. Aynı şey Formula 1 için de geçerlidir.

Niki Lauda, ​​Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio, Jim Clark ve sevdiği spora ateşli tutkusunu gösteren Brezilyalı efsane Ayrton Senna. Bu isimler, Formula 1 bitse dahi unutulmayacaklardır. Yarışlardaki tutumlular, disiplinleri ve yetenekleriyle öne çıkmayı asla bırakmayacaklar.

Ayrton Senna Kimdir? / Batı Surrey Yarışı

Ayrton Senna da Silva, 21 Mart 1960 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Fakat 13 yaşında karting yarışlarına başladığı için motor sporlarına oldukça geç başladığı söylenmektedir. Bununla birlikte, Ayrton Senna’nın, 1981 yılında karting kariyerinde çok başarılı olması nedeniyle direksiyon başında doğal bir yeteneğe sahip olduğu erkenden belliydi. İnsanlar, Senna’nın 1983’te Britanya Formula 3 Şampiyonası için Martin Brundle adındaki o zamanlar gelecek olarak görülen başka bir genç yetenekle düello yaptığında kazanma arzusunu bir anlığına gördüler. Ayrıca o zamanlar Senna, başarılı F1 mezunları yetiştirmesiyle tanınan ve sezonun ilk dokuz yarışını kazanan İngiltere merkezli West Surrey Racing için yarışıyordu. Bununla birlikte, Brundle’ın sezon sonundaki yükselişi, unvan için yoğun bir mücadele başlattı fakat Senna geri döndüğünde ve Thruxton’daki son raundu kazandığında kısa sürdü.

Mercedes 190E YarışıFormula 1 Pilotları: Ayrton Senna

Ayrton Senna, Formula 1’deki ilk çıkışını 1984’te yeni açılan Nürburgring GP Pisti’nde gerçekleştirdi. Ayrıca bu yarışı, şimdiki Formula 1 sürücülerinin yer aldığı tek markalı bir yarışa katıldığında yapmıştı. Şampiyonlar Yarışı olarak adlandırılan Senna, 12 turluk yarışı kazanmak için Niki Lauda ile yakın bir savaşa girmişti. Ayrıca bu yarış, Brezilyalıların Formula 1 süperstarlığına giden yolda ilk adımı olarak kabul edilmektedir.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Bay CumartesiFormula 1 Pilotları: Ayrton Senna

Artık hepimiz biliyoruz ki George Russell, kullandığı araçla asla elde edilebileceğini düşünmediğimiz bir sıralama turunu tamamlama yeteneğinden dolayı şu anda Formula 1’in Bay Cumartesi’si olarak anılıyor. 80’lerde sosyal medyamız olsaydı Senna da kesinlikle bu lakabı alırdı. Formula 1 yarışındaki ikinci yılında Senna, Lotus 97T’yi yedi kez pole pozisyonuna getirdi. Bu sezon boyunca en çok sürücü olan pilot oldu. Senna’yı geride tutan tek şey, Lotus’un zafere dönüştürmesini engelleyen güvenilmezliğiydi.

Üç Dünya UnvanıFormula 1 Pilotları: Ayrton Senna

Senna, 1988’de Lotus’tan McLaren-Honda’ya geçti. Sonunda sürekli olarak zaferler için savaşabilecek ve yarışları bitirmesi için yeterince güvenilir bir araca sahipti. Senna ve Prost, MP4/4 ile 1988 Formula 1 sezonunu 16 yarışın 15’ini kazanarak domine ettiler. Senna ilk Formula 1 şampiyonluğunu elde etmek için 8 yarış kazandı. Bu başarısını tekrarladı ve 1991’de üç kez  en genç F1 şampiyonu oldu. Ayrıca efsaneler arasındaki yerini daha da pekiştirdi.

Monako Grand Prix’si

Monaco Grand Prix’sinde Ayrton Senna’nın en iyisini ortaya çıkaran bir şey var. 1984’teki çaylak sezonunda Senna, yağmurlu bir Monaco Grand Prix’sinde rakipsiz bir Toleman arabasıyla Alain Prost’u kovaladığında ilk F1 galibiyetini elde etmeye neredeyse yaklaştı. 1989’dan 1993’e kadar beş ardışık galibiyet de dahil olmak üzere belediyede altı zaferle, prestijli sokak pistinde en fazla galibiyet rekorunu hala elinde tutuyor.

Honda NSXFormula 1 Pilotları: Ayrton Senna

Senna’nın McLaren için motor tedarik eden Honda ile başarılı ortaklığı sayesinde, 90’ların oyunu değiştiren Japon spor arabalarından biri olan Honda NSX ile sonuçlandı. Ayrıca Brezilyalı F1 pilotu, Suzuka’daki yoğun testlerden sonra daha sert bir şasiye sahip olacak şekilde arabanın geliştirilmesine dahil oldu. Bunun sonucunda, ondan sonra gelen spor otomobiller için bir ölçüt haline gelen daha da dengeli bir makine ortaya çıktı.

 Ayrton Senna Enstitüsü

Senna, ölümünden kısa bir süre önce Brezilya’daki yoksul çocuklara yardım etmeye adanmış bir kuruluş olan Ayrton Senna Enstitüsü’nü kurdu. Bu kuruluş o zamandan beri genç Brezilyalılara insani gelişme fırsatları yaratmak için diğer kuruluşlar ve STK’larla işbirliği içinde sosyal programlar ve eylemler yapmak için yüz milyonlarca yatırım yaptı. Sonuç olarak Formula 1 Pilotları: Ayrton Senna, ölümünden 27 yıl sonra bile dünya çapında milyonlarca F1 hayranı tarafından geniş çapta hatırlanıyor. Hatta spor üzerindeki büyük etkisi nedeniyle tüm zamanların en iyi Formula 1 sürücüsü olarak seçildi.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here