Formula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir?

0
2172

Formula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir? Alain Prost, 4 Dünya Şampiyonluğu ile tüm zamanların en başarılı Formula 1 yarışçılarından biridir. En iyi sürücülerin hepsinin kariyerlerinin bir aşamasında Formula 1’e girmenin yolunu bulduğu yaygın olarak kabul edilir. Ancak yalnızca birkaçı birden fazla galibiyet ve unvanla ölçülen bir düzeyde başarı ve büyüklük elde etmeyi başarır. Alain Prost haklı olarak ikinci kategoriye ait, karting ve Formula 1’in ilk günlerinden kanıtlanmış bir yarış galibidir. Tercih edilen kariyer rotası , yarış aracını Formula 1’in büyük adamlarının dikkatini çekene kadar geliştirmiştir. F1’in baş döndürücü yüksekliklerine doğal bir ilerleme, parıltı ve çekiciliği Alain Prost’a getirmiştir. Ayrıca Prost’a “Profesör” lakabını kazandıran şey, Prost’un havalı hesapçı tavrıydı ve Bir gün ıslak koşullarda olan bir yarışı çok tehlikeli bulan Prost arabasını park etti ve arabadan inmiştir. Bu olaydan sonra “Profesör” lakabı ile anılmaktadır.

Erken Yarış KariyeriFormula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir?

Tüm zamanların en büyük yarış sürücülerinden biri olan Alain Prost, 1979 sezonunda yarışmayı reddettikten sonra 1980’de McLaren’a imza atarak, büyük liglere katılmadan önce Formula Renault (1975 şampiyonu), Formula 3 (1979 şampiyonu) aracılığıyla karting saflarında yükseldi. Ancak yarışmak hiçbir zaman ilk tercihi değildi. Prost, karting günlerinden önce, 14 yaşında bir aile tatili sırasında ilk karting deneyimi elde etmeden önce hem antrenör hocası hem de profesyonel futbolcu olmayı hayat ediyordu.

McLaren TAG ile İki Kez Dünya Şampiyonu

McLaren şasisi ve TAG/Porsche gücünün kazanan kombinasyonu, Alain Prost’a 1985/86’da sırasıyla beş ve dört galibiyetle gümüş takımları alarak iki dünya şampiyonluğu kazandırdı. Ayrıca bu süreçte Prost, Jack Brabham’ın 1960’ta ikinci şampiyonluğunu kazanmasından bu yana ilk kez çifte dünya şampiyonu oldu. Bir sezonda beş galibiyet, tek bir takımın maçlara hakim olduğu modern standartlara göre kulağa o kadar etkileyici gelmiyor fakat 1986’da işler biraz farklıydı. Tutarlılık, şampiyonluk zaferinin anahtarıydı. Alain Prost’un “düşünme” yaklaşımı, 73 puanlık sezonunun neredeyse yarısını galibiyetlerden ziyade puan kazandıran pozisyonlarla netleştirdi. Böylece Profesör takma adı en mantıklı lakaplardan biriydi.

Kemerinin altında iki dünya şampiyonluğu bulunan Prost, haklı olarak McLaren için takım lideri olarak görülüyordu ve 1988 için yeni bir takım arkadaşını memnuniyetle karşıladı. Ancak rüya takım, ayrıcalıklı sürücü muamelesi gördüğüne inanılan Ayrton Senna ile hızla bozuldu ve sekiz galibiyetle şampiyon oldu. Aynı takımlar arası rekabet 1989’da Prost’un sondan bir önceki yarışta puanlar önde gitmesiyle devam etti. Yarışın sonucu ve sezon sonunda Senna’nın diskalifiye edilmesi ise pist dışında karar verildi. Prost, çifte emekli olmasına rağmen üçüncü şampiyonluğunu garantilemiş ve takımını hemen geride bırakmıştı.

Ferrari YıllarıFormula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir?

1990’da Ferrari gücü ve dünya şampiyonluğu statüsünün rüya gibi bir bileşimi, beş galibiyet ve sekiz puan kazandıran pozisyonlarla iyi bir başlangıç ​​yaptı. Prost, şampiyonluk için Senna’yı yenecek güvenilirliğe pek sahip değildi fakat genel olarak ikinci oldu. Bu ikincilik, Ferrari’nin uzun süredir en iyi sonucuydu. Sonraki sezon şampiyonluk umutları bir dizi DNF’den ve galibiyetten başka bir şey değildi. ABD, Fransa ve İspanya Grand Prix’sinde sezonun en iyi ikinciliği sonucu Prost’u genel olarak 5. sırada bıraktı. Prost’un performans eksikliği, en popüler yarış arabasına “kamyon” olarak atıfta bulunan ve sözleşmenin erken feshedilmesine yol açan bir dizi olumsuz yoruma yol açtı.

Kırmızı, Beyaz ve MaviFormula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir?

F1 kariyeri boyunca Prost, Fransız bayrağına gönderme yapan kırmızı, beyaz ve mavi olmak üzere üç renkten oluşan basit bir kask tasarımını korudu ve aynı temel yerleşime sahip olmasına rağmen tasarımda ince değişiklikler yaptı. Fiziksel şekil değişiklikleri, McLaren’in ilk günlerinden sonraki daha aerodinamik olarak şekillendirilmiş ve daha güvenli olan 1993 tasarımına kadar gözle görülür bir değişiklik içermemiştir.

 F1 Zaferi ve Emeklilik

1992’de bir yıllık izinden sonra Prost, 1992’de Nigel Mansell ile şampiyonluğu elde ettikten sonra büyük bir başarı dalgası süren İngiltere merkezli Williams takımına katıldı. Williams FW15C, Alain Prost’un yedi galibiyet almasına yardımcı oldu. İkinci sıradaki Ayrton Senna’nın yirmi puan önünde, 99 puanla dördüncü kez unvanı güvence altına aldı . Ayrıca Prost, sezon sonunda da emekli olduğunu açıkladı.

Arabalardan Uzakta Rekabetçi Yaşam

İçten yanmalı motorların uğultusundan uzakta olan Prost, emekli olduktan sonra hem yolda hem de arazide süren hevesli bir bisikletçidir. 2012-14’te bisiklet partneri Sebastien de Pasqua ile birlikte Güney Afrika’daki sekiz gün süren 700 km’lik Absa Cape Epic’teyi 3000 metre tırmanarak bitirmiştir. Ayrıca Prost, bu aktiviteyi 2012-13’te iki kez yapmıştır.

Sonuç olarak “Formula 1 Pilotları: Alain Prost Kimdir?” sorusunun cevabı: Formula 1’de çoklu dünya şampiyonu olmak çoğu sürücünün asla ulaşamadığı bir onurdur, çoğunluğu asla tek bir şampiyonluk hayallerini gerçekleştiremez. Alain Prost, tek bir sezonda tüm rakiplerini yenen 33 sürücüden biri ve birden fazla kez kazanan birkaç seçkin 17 sürücüden biridir. 4 dünya şampiyonluğu, 51 yarış galibiyeti, 33 pole pozisyonu ve 106 podyum ile 12 sezon boyunca Alain Prost’un F1 mirası, tüm zamanların en başarılı sürücülerinden biri olarak karşımıza çıkartıyor. Ayrıca şu anda Renault / Alpines F1 takımı için özel danışman olarak çalışıyor.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here