Markaların Yarış Kariyerleri: Jaguar, yarış tarihi boyunca inişler ve çıkışlar yaşadı. Eylül ayının başlarında Jaguar, en efsanevi otomobillerinden biri olan C-Type’ın devamını tanıttı. Ayrıca bu araç, Jaguar’ın 1953’teki Le Mans zaferini anıyor. Doğruyu söylemek gerekirse bu yarış, Jaguar’ın ilk veya son yarış başarısı değildi. D-type, C-type’ı takip etti ve birçok parça paylaştı ancak 1954’te bir kez daha zafere ulaştı. Bu otomobillerden önce hızlı XK120, yine bir yarış galibiyeti daha vardı. Jaguar bir marka olarak Swallow Sidecar Limited’in spor sedan modellerinde görünen bir isim plakası olarak yarış kariyerine başlamıştı. Talihsiz kısaltma, markanın 1945’te Jaguar olarak yeniden markalaşmasına neden oldu. Konfor, atletizm, stil ve zarafetin harmanlanması uzun zamandır Jaguar’ın özetiydi.

Bu duygular, markanın şu anki serisinde görülebilir. Ayrıca F-type, en agresif görünümünde bile mükemmel bir grand tourer’dır ve XJ, üretimde kalan birkaç İngiliz limuzininden biridir. Tüm büyük markalar gibi, Jaguar da motor sporlarının farklı kategorilerinde rekabet etti.

Jaguar’ın Dayanıklılık YarışıMarkaların Yarış Kariyerleri: Jaguar

MSN haberlerine göre “rekabet” anlamına gelen C-type ile ilk Le Mans zaferinden sonra Jaguar, D-type, ardından E-type ve Lightweight olarak yarışan ikonik E-type ile devam etti. Ayrıca E-type hiçbir zaman pist için tasarlanmamıştı. Bunun yerine E-type’nin amacı, Coventry merkezli üreticinin sportif bir grand tourer olarak yarış başarısından yararlanmaktı. Jaguar E- type’ın Yarış Tarihi, E- type’ın gerçek bir grand tourer’dan bir yarış arabasına geçişini göstermektedir. Bu on yıllık yolculuk, aracın 1961 Cenevre Otomobil Fuarı’nda lansmanı ile başladı ve 1971’de V12 E-type’ın piyasaya sürülmesiyle sona erdi. Ancak E-type’ı başarılı bir yarışçı yapan revizyon, 1963’te gelen hafif versiyondu. ; pistte böylesine etkileyici bir güç, Ferrari’yi 250 GTO’yu üretmeye yöneltti.

D-type Le Mans’ta yarışan önceki Jaguar, Le Mans’ı kazanmıştı fakat yeni Jaguar sadece dokuzuncu olabildi. Böylece İngiliz üretici için bariz bir hayal kırıklığı oldu. İlerleyen yıllarda markanın Le Mans ve Grand Tourer Racing’ten çekilmemesi, Jaguar’a İngiliz otomobilleri hakkındaki klişelerin yanlış olduğunu ve aslında güvenilir olduklarını ve mesafe kat edebileceklerini kanıtlamak için mükemmel bir fırsat sağladı. Böylece 20. yüzyılın sonlarında, XJ bir spor coupe ve Le Mans yarışçısıydı. Homologe edilmiş bir yarış arabası olan XJ-S’yi ve Jaguar’ın XJR-9, XJR-12 ve XJR-14 gibi prototip yarışçılarını Jaguar’ın en büyük yarış arabaları olarak listelenmektedir. 1988 ve 1992 yılları arasında bu arabalar, Jaguar yarıştan çekilmeden önce zaferler ve şampiyonluklar elde etmiştir. Ayrıca son zamanlarda marka, GT2 ve GT3 sınıflarındaki XKR yarışları ile GT sınıflarında başarı elde etti. Jaguar haber departmanı, F-type’ın 2018’de Invictus Games Racing için GT4 spesifikasyonuna göre üretildiğini gösterdi fakat geniş çapta benimsenmedi.

Jaguar’ın Yarış Tarihi İçin Pek Başarılı Olmayan Bir BölümMarkaların Yarış Kariyerleri: Jaguar

Jaguar’ın yarış tarihinin tamamı anlatıldığı kadar başarılı olamamıştır. 1955 yılında Jaguar, 83 seyircinin öldüğü ve 180 kişinin de yaralandığı Le Mans trajedisine kapılmıştır. “Motor sporları tarihindeki en kötü felaket” diyerek adlandırılan bu felaketten sonra Jaguar , özellikle Ford mülkiyeti altında, Formula 1’e girişleri olmak üzere geleneksel Le Mans yarışları dünyasının dışında yarışmaya çalıştı.

Jackie Stewart’ın kurduğu takım olan Stewart Formula 1’i satın aldıktan sonra, adı Jaguar Racing olarak değiştirildi.  Takım, Red Bull Racing olmadan önce 2000 ve 2004 yılları arasında yarıştı. Ayrıca Adrian Newey’i işe aldıktan sonra, Dünya Şampiyonası başarısına giden yolu buldular.  2000 yılında, Autosport, Jackie Stewart ile eski takımı hakkında bir röportajda, Jaguar’ın 1997’de başlayan beş yıllık planını sürdürdüğünü ve geride kalmadığını bildirdi. Ford takımı iyi finanse etti ve yarış dehası Niki Lauda’yı getirdi. 2002’de Autoracer, Lauda’nın takımın arabasını Valencia’da piste çıkardığını ve Eddie Irvine ve Mark Webber gibi üstün yetenekleri, kadrosuna kattığını bildirdi fakat kilit personel ve sürücülere tutunamayan takım, podyuma yalnızca iki kez dokunarak başarıya ulaşamadı.

Jaguar İçin Elektrikli Bir GelecekMarkaların Yarış Kariyerleri: Jaguar

1950’lerde ve 1960’larda E-type ve sedan satışlarına dönüşen Le Mans zaferleriyle gelen aynı prestiji inşa etmek için marka Formula E’ye girdi. Böylece İngiliz üreticisi Jaguar I-Pace eTrophy’yi yarattı. Takımın Formula E’ye ilk girişinin 2016 sezonunda olmasıyla birlikte takım Formula 1 günlerinden daha başarılı oldu. Temmuz ayında Race Tech, Jaguar’ın üçüncü nesil Formula E otomobiline tamamen bağlı olduğunu bildirdi; bu da, Jaguar’ın 2025 yılına kadar elektrikli araç pazarında önemli bir oyuncu olmayı hedefleyerek, önümüzdeki birkaç sezon daha kararlı oldukları anlamına geliyor. Sonuç olarak Markaların Yarış Kariyerleri: Jaguar, birçok farklı kategoride yarışlara dahil olmuştur. Şansını elektrikli araçlarda denemek isteyen Jaguar’ın geleceğinin açık olduğu düşünülmektedir.

İkinci El Jaguar İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here