Azerbaycan GP Sergio Perez

Sezonun altıncı yarışı Formula 1 Azerbaycan GP tamamlandı. Beklenildiği gibi Bakü Pistinde seyir zevki üst düzey olan yarışı Red Bull pilotu Sergio Perez kazandı. Böylece Perez, Red Bull kariyerinin ilk podyumunu bir yarış galibiyetiyle kazanmış oldu. Fazlasıyla aksiyon yaşanan yarışı şampiyona lideri Max Verstappen tamamlayamadı. Eline önemli fırsat geçen Lewis Hamilton ise yaptığı hata sonucu ancak 15. olabildi. Yarışa 11.sıradan başlayan 4 kez dünya şampiyonu Sebastian Vettel, mükemmel bir yarış çıkararak podyumun ikinci sırasında yer aldı. Bu podyum Alman pilotun 2020 Turkiye GP’sinden bu yana ilk podyumu oldu. Yarışa dördüncü sıradan başlayan Pierre Gasly ise podyumun son basamağında yer alarak önemli bir kazanç sağladı.

Harika antrenman seansları ve sıralama turları geçiren Charles Leclerc pole pozisyonundan başladığı yarışı dördüncü sırada tamamladı. Sorunlu bir yarış geçiren Lando Norris ise yaşanan olaylar sonucu beşinci sırayı alarak McLaren’a önemli puanlar kazandırdı. Alpine pilotu Fernando Alonso yarışı altıncı sırada tamamladı ve kendi adına sezonun en iyi yarışını çıkarmış oldu. Puan kazanan diğer isimler sırasıyla; çaylak pilot Yuki Tsunoda, yaptığı hatalar sebebiyle geride kalan Carlos Sainz, sıradan bir yarış geçiren Daniel Ricciardo ve Kimi Raikkonen oldu.

Şampiyonada ise işler bu yarışın ardından biraz daha karıştı. Yarışı puansız tamamlayan zirvedeki iki isimden Verstappen 105 puanla liderliğini sürdürürken, Hamilton 101 puanda kaldı. Kazandığı 25 puanla toplam puanını 69’a yükselten Perez üçüncü sıraya yükselirken; zirveye de bir bakış atmış oldu. Meksikalıyı 3 puan gerisinden Lando Norris takip ediyor konumda. Yedinci sıradaki Carlos Sainz’a kadar olan bölümde ise pilotlar 27 puanlık bir aralığa sıkışmış durumda.

Takımlar klasmanında ise Red Bull, Mercedesle 25 puan fark açarak liderlik konumunu sürdürdü. Leclerc ve Sainz’ın kazandığı puanlarla Ferrari, McLaren’ın 2 puan önüne geçti. Beşincilik savaşında ise Alpine diğer iki rakibinden geride kalırken; AlphaTauri, Aston Martin’in 2 puan önünde 5 sırayı elde etti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:

Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Geçtiğimiz hafta Monako’da pole pozisyonunu elde edip yarışa başlayamayan Leclerc bu kez ilk sıradaki yerini aldı. Startta Hamilton’a karşı iyi kalkan Monakolu pilot yerini korudu. Yarışa beşinci sıradan başlayan Carlos Sainz’e kadar olan isimler yerlerini korurken, Sainz 2.virajda içeride kalan Perez’e geçildi. Ardından Perez bir sonraki virajda Gasly’yi de geçerek takım arkadaşının arkasına yerleşti. Yarışa 11.sıradan başlayan Vettel ise müthiş bir startla 2 rakibini geçerek başladı. Son sıradan başlayan Giovinazzi ise 5 sıra kazanarak önemli bir işe imza attı. Startın kaybedeni ise sıralama turlarında kırmızı bayraklara uymadığı için 3 sıra ceza alan Norris oldu. Genç pilot startta da 3 sıra kaybederek 12.sıraya düştü.Formula 1 Azerbaycan GP

2. Tur

2 tur sırama benzer bir şekilde devam ederken, start düzlüğünde henüz DRS açılmamışken Leclerc’e atak yapan Hamilton, ilk sırayı aldı. Sonrasında ise hızlıca DRS mesafesinden uzaklaştı. Devam eden turlarda ise Hamilton bu tempoyu koruyamadı. İlk üçlü DRS mesafesinde birbirini 5 tur boyunca takip etti. Yarışın dördüncü turunda ise Esteban Ocon motor arızası sebebiyle yarışı terk etmek zorunda kaldı.Hamilton'un Leclerc'i Geçişi

7. Tur

Leclerc, DRS’nin açılmasından faydalanan Verstappen’e daha fazla direnemedi ve start düzlüğünde kolay şekilde geçilerek üçünlü sıraya düştü. Ardından bir sonraki tur ilk virajda Perez’e de geçilen Leclerc, podyum potasından düşmüş oldu.

Pitlerin Başlangıcı

Bakü’de pilotlar hızlı şekilde yumuşak hamur lastiklerden kurtulmak için tahminlerden daha erken pite girmeye başladı. Pit stopları başlatan isimler Alonso ve Norris oldu. İki isim de devam eden turlarda diğer pilotların da tercih ettiği gibi sert hamura geçiş yaptı. Ardından 10.turda Leclerc ve Tsunoda, 11.turda Sainz’ın pite gelip sert hamur taktığını gördük. Bu ana kadar yarışı altıncı sırada götüren Sainz, 8.virajda yaptığı hata ile kaçış alanına taşarak 14.sıraya kadar geriledi.

12.turda ise Lewis Hamilton’un rakiplerine göre erken pitini gördük. Ancak 4.6 saniyelik sorunlu pit stop Hamilton’un liderliğini elinden aldı. 13.turda pite gelen Verstappen, yarışa Hamilton’un önünde döndü. Mercedes’in lastik ısıtma sorunu sebebiyle hızlı turlar elde edemeyen Hamilton, 14.turda pite gelen ve 4.3 saniyelik kötü bir pit stop yapan Perez’in bile gerisinde kaldı. Bu pitlerle birlikte piste pit stop yapmayan sadece iki isim kaldı: Sebastian Vettel ve Lance Stroll.

Hamilton Perezi Yakalayamadı

Pite gelmeyen ve yarışı ilk sırada götüren Vettel’in ardında atılan 5 turda Hamilton tüm çabalarına rağmen Perez’le aradaki farkı kapayamadı. İki pilot yaklaşık 1.5 saniyelik mesafede turlamaya devam etti.

Yumuşak hamurla iyi bir ilk bölüm atan Vettel ise 19. Turda pite gelerek sert hamurlara geçiş yaptı ve yarışa yedinci sırada geri döndü.

30. Tur Lance Stroll Bariyerlerde

Yarışın bu noktasına kadar standart şekilde ilerleyen Azerbaycan GP’de kayda değer gelişmeler; Mazepin’in 4.virajdaki hatası, önce Perez ardından Verstappen’in en hızlı tur zamanını yakalaması oldu. Ancak 30.turda önemli bir kaza yaşandı. Yarışa sert hamur lastikle başlayan tek isim olan Stroll, bu lastiklerle çok uzun bir ilk bölüm atmayı planlıyordu. Ancak dolu depo ile yarışın başında lastiklere binen yükün artması, Stroll’ün start düzlüğünde sol arka lastiğinin patlamasına sebep oldu. Yaklaşık 300 km/s hızla lastik patlatan Kanadalı aracın kontrolünü kaybederek bariyerlere çarptı ve önemli bir kaza atlatmış oldu. Bu kaza, pit yolunun kapanması ve güvenlik aracının piste girmesi demekti. Güvenlik aracı periyodu 5 tur sürdü.Lance Stroll Kaza

Verstappen Yarışı Başlattı

Aradaki farkların kapanasıyla birlikte pilotlara önündekini geçmek için bir şans doğmuş oldu. Uzun start düzlüğünü oldukça kısaltarak yarışı başlatan Verstappen ilk sıradaki yerini korudu. Perez ise Hamilton’un küçük atak denemesine rağmen ikinci sırayı kaybetmedi. Bu startın kazananı bir kez daha Vettel oldu. Önündeki Gasly’nin yaşadığı blokaj nedeniyle hız kaybeden Leclerc, eski takım arkadaşına geçilerek altıncılığa geriledi. Aynı zamanda Bottas da Sainz’a geçilerek onuncu sıraya geriledi. Bundan 1 tur sonra Vettel bu kez Gasly’i geçerek dördüncü sıraya yükseldi.

Verstappen Lastik Patlattı

Geçilen 6 tur boyunca Verstappen, Perezle; Perez Hamilton’la aradaki farkı kabul edilebilir mesafeye yükseltti. Hamilton ise arkasındaki Vettel’in tehdit unsuru oluşturamayacağı mesafedeydi. Yarışın bu anında, kalan sürede çok da fazla bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyordu. Ancak Stroll’ün başına gelenler bu kez Verstappen’in başına geldi. Hollandalı pilot rahat kontrol ettiği yarışta, 46.turun sonunda start düzlüğünde sol arka lastiğinin patlamasıyla bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı. Güvenlik aracının ardından atılan 2 tur sonunda kırmızı bayraklar sallandı. Yarışın güvenlik aracı arkasında tamamlanmaması için bu karar alındı.

Yarış Durarak Startla Tekrar Başladı

Geriye 3 tur kalmışken kırmızı bayrak sonrası yarışın durarak startla başlayacağı açıklandı. Ancak bu 3 değil 2 tur kaldığı anlamına geliyordu. Çünkü pilotların piste çıkış turu da bir tur olarak kabul edildi. Durarak startta geriye 2 tur kalmışken pilotların agresif olması çok normaldi. Ancak uzun bekleyiş frenlerde sıkıntı yaşanması demekti. Start öncesinde frenlerinden dumanlar yükselen Hamilton, Perez’i geçmek için agresif şekilde içeriye daldı. Fakat dumanların yükseldiği Mercedes frenleri aracı durduramadı ve Hamilton ilk virajda dışarıya taşarak; çok çok önemli bir fırsatı yaptığı basit hata sonrası elinin tersiyle itmiş oldu. 50.tur atılırken sıralamada değişiklik olmadı.Hamilton'un Startta Yaptığı hata

Son Tur

Son tura girmeden önce start düzlüğünde Gasly’e atak yapan Leclerc, Fransızı geride bıraktı. Ancak Gasly podyumun son basamağını kolay teslim etmedi. Hemen karşı atak yapan Gasly, ilk virajda Leclerc’i geçti. Turun devamında Leclerc, Gasly’i fazlasıyla zorlasa da iyi savunma yapan Gasly yerini kaybetmedi. Böylece Perez Formula 1 Azerbaycan GP birincisi, Vettel ikincisi, Gasly üçüncüsü olarak podyumu oluşturdu.

Yarışın Kazananları ve Kaybedenleri

Driver of The Day Vettel 2

Yarışın birçok kazanan ve kaybedeni oldu. Açıkçası en büyük kazananı belirlemek oldukça zor bir karar. Ancak ‘’Günün Sürücüsü’’ oylamasını da dikkate alarak, en büyük kazanan Vettel’di desek yanlış söylemeyiz. Alman pilot yeni takımıyla alışma süreci zorluğunu Monako’da atmış gibi görünüyordu. Ancak bu yarış uzun süre sonra ikinci sırayı elde eden Vettel için çok önemliydi. 4 kez dünya şampiyonu bir nevi hala zirveye oynayabilecek seviyede olduğunu gösterdi.

Diğer büyük kazanan ise kesinlikle Sergio Perez oldu. Meksikalı pilot, aynı Vettel gibi araca alışma sürecini Monako’da tamamlamış gibiydi. Ancak bu yarışta Hamilton karşısındaki direnci, Verstappen’e tempo olarak ayak uydurabilmesi, fırsat eline geldiğinde bunu değerlendirmesiyle Red Bull’un neden onu seçtiğini kanıtladı. Bu galibiyet Perez’im kariyerinin ikinci zaferi olurken, Red Bull’la da ilk podyumunun galibiyetle gelmesi demekti.

Bir diğer kazanan ise Pierre Gasly oldu. Sıralama turlarındaki temposu sonrası yarışta da oldukça istikrarlı turlar atan Gasly, elindeki podyum fırsatını geri tepmedi. Bonus bir kazanan daha eklemek gerekirse bu isim Lando Norris oldu diyebiliriz. İngiliz pilot yarış öncesi aldığı ceza ve startta yaşadığı problemlere rağmen beşinci sırayı alarak takımına ve kendine önemli puanlar kazandırdı. Ayrıca Fernando Alonso da altıncı sırayla iyi bir iş yaptı.

Azerbaycan GP Hamilton

Yarışın en büyük kaybedeni ise Lewis Hamilton’du. Buraya Verstappeni de yazacağız tabii ki. Ancak birinin lastik patlatarak, diğerinin çok basit bir pilotaj hatasıyla bu puanları kaybettiğini düşünürsek; Hamilton bu listede bir adım daha önde. Genellikle agresif olmayıp şampiyonanın bir maraton olduğunu belirten 7 kez dünya şampiyonu, bu kez dediğini uygulayamadı ve şampiyona liderliğini alma şansını kaçırdı. Max Verstappen ise neredeyse ucuna kadar getirdiği yarışta çok talihsiz bir olayla yarış dışı kalarak, potansiyel bir galibiyeti kaçırdı. Bu iki isme göre geride kalsa da Carlos Sainz de kaybedenlerden biriydi. Yarışın henüz başında çok basit bir hatayla gerilere düşen İspanyol pilot, hem kendi hem de Ferrari için önemli puanları kaçırmış oldu.

Takımlar

Takımlar bazında ise açıkçası net bir kazanan olduğunu söylemek çok zor. Red Bull, Mercedes’in puan alamadığı bir hafta sonunda belki de bir dubleyi kaçırdı. Ancak yine de 25 puanlık bir fark açtı. Ferrari McLaren’den daha başarılı olabileceği bir hafta sonunda önemli puanlar kaybederek, rakibinin sadece 2 puan önüne geçebildi. Aston Martin, Vettel’in ikinciliğine rağmen Stroll ile de puan alma şansı varken bunu değerlendirememiş oldu. Belki de en sorunsuz takım AlphaTauri’ydi. Bir aracı podyuma çıkan takım, Tsunoda’nın da yedinciliği ile önemli puan kazandı.

Birçok takım bu yarışta bir şeyler kaybetti. Ancak kimse Mercedes kadar önemli kayıplar yaşamadı. Potansiyel bir yarış galibiyetini Hamilton’un kaçırması, Bottas’ın hiç ortalarda gözükmemesi Alman takımın Bakü’den eli boş ayrılarak Formula 1 Azerbaycan GP ‘sinin en büyük kaybedeni olmasına sebep oldu.

Formula 1 Azerbaycan GP 2021 Yarış Sonucu:Formula 1 Azerbaycan GP Yarış Sonucu

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here