MotoGP Katalonya GP Yarış Sonu

MotoGP Katalonya GP Podyum

MotoGP Katalonya GP ile sezonun yedinci ayağı tamamlandı. Yarışa dördüncü sıradan başlayan KTM pilotu Miguel Olivera, kendi ve takımı adına sezonun ilk galibiyetini elde etti. Bu galibiyet Portekizli pilotun kariyerindeki 3. MotoGP galibiyeti oldu. Geçtimiz yarışı ikinci sırada tamamlayan Oliviera, KTM’nin yükselişini sürdürdü. Kariyerinin 73. Yarışını tamamlayan Johann Zarco ise henüz bir yarış galibiyeti elde edemese de bu sezon dördüncü kez podyumun ikinci basamağına çıktı. Bu sezon iki kez yarış kazanan Ducati sürücüsü Jack Miller ise pole pozisyonundan başlayan Fabio Quartararo’nun aldığı 3 saniye ceza sebebiyle üçüncü sırayı elde etmiş oldu. Yarış sırasında tulumuyla alakalı daha önce benzeri görülmemiş bir sorun yaşayan Quartararo bu sebeple potansiyel bir yarış galibiyetini kaçırarak; şampiyonada önemli puanlar kaybetti.

Yarışa en yakın rakibi Johann Zarco’nun 24 puan önünde başlayan Quartararo ile Zarco arasındaki fark bu sonuçla 17’ye düştü. Jack Miller ise istikrarlı performansını sürdürerek şampiyona puanını 90’a yükseltti ve liderin 28 puan arkasında iddiasını korudu. Francesco Bagnaia, Joan Mir ve Maverick Vinales ise sırasıyla; 88, 76 ve 74 puanla zirve takibine devam etti. Takımlar klasmanında ise Yamaha ve Ducati arasındaki kıyasıya rekabet bir sonraki yarışa taşındı. Bu iki takımın arkasında ise Pramac Racing, Suzuki ve KTM sırasıyla; 124, 99 ve 97 puanla yer aldı.

MotoGP Katalonya GP Yarış Sonucu:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Barcelona’da Katalonya pistinde yarış güzel bir havada başladı. Pilotlar genellikle arka lastiklerinde sert hamur, ön lastiklerinde yumuşak hamur tercih ederken; Joan Mir’in iki lastikte de orta hamur, Oliviera ise ön lastiğinde orta hamur tercih etti. Startta Fabio Quartararo pole pozisyonundan başlayıp iyi bir kalkış yaptı. Ancak Miller’ın düzlük hızı sonrası içeriye dalmasıyla önce ilk sırayı ardından da ikinci sırayı kaybetti. Startın kaybedeni üçüncü sıradan altıya düşen Johann Zarco olurken; Joan Mir mükemmel startla dördüncü sıraya yükseldi. Startın diğer kazananları; 6 sıra kazanan Alex Marquez, 5 sıra kazanan Iker Lecuona ve 4 sıra kazanan Marc Marquezdi. Kaybedenler ise Petronas Yamaha pilotları oldu. Rossi 6, Morbidelli 7 sıra kaybederek yarışa başladı.

Start Anı:

https://twitter.com/MotoGP/status/1401494789200166914

2.Tur

İyi startı sonrası ilk sıra için de atak yapan Oliviera, liderliği aldı. Quartararo ise düşüşe devam etti ve üçüncü sırayı Joan Mir’e kaptırdı. Ancak Quartararo’nun düşüşü bununla da sınırlı kalmadı. Fransız pilot 3.Turda agresif bir atak yapmayı denerken altıncı sıraya kadar geriledi. Ancak kısa sürede beşinciliği geri aldı. Marc Marquez ise hızlı başladığı yarışta yedinci sıraya kadar yükseldi.

 

5.Tur

Marquez hızlı yükselişini sürdürerek altıncı sırayı alırken; Quartararo da kaybettiği pozisyonları kazanmaya başladı ve dördüncülüğe yükseldi. Aynı turun 5.virajında yarışın ilk kazası yaşandı. Pol Espargaro yaptığı kaza ile yarış dışı kaldı. Uzun start düzlüğünün ardından ilk 2 virajda Aleix Espargaro 2 sıra kaybederek yedinciliğe geriledi. Yarışa tutuk başlayan ancak zamanla tempoyu arttıran Johann Zarco, Marquez’e de güzel bir atak yaparak beşinciliği aldı. Miller ise önemli sıralar kaybederek dördüncülüğe düştü. Bu sırada 6.tur içerisinde Petrucci 9.virajda yaptığı kaza ile yarışa veda eden ikinci isim oldu.

7 ve 8.Tur

7.turun başlagıcında ikinci sıraya yükselen Quartararo galibiyetin kokusunu alarak yoluna devam etti. 8.turda ise yarışın bu anına kadar oldukça başarılı bir iş ortaya koyan Marc Marquez; bu sene değiştirilen 10.virajda motorunun kontrolünü kaybederek yerde kaldı. Sonrasında ise yarışa devam edemedi.

Marquez’in Kazası:

https://twitter.com/MotoGP/status/1401498398340091909

12.Tur

Kazaların bol olduğu yarışta 12.tur da bir kaza gördü. Marquez’in kaza yaptığı yerde kaza yapan isim bu kez Aleix Espargaro’ydu. Bu kaza ile Espargaro kardeşler için kötü bir yarış günü tamamlanmış oldu. Quartararo ise özellikle ikinci sektörde çok hızlı olan Yamaha’sıyla liderliği Oliviera’dan aldı. Ancak Portekizli’nin buna cevap vermesi uzun sürmedi. 14.turun ilk virajında rakibine içeriden saldıran Oliviera tekrar ilk sırayı aldı.

Oliviera’nın Geçişi:

https://twitter.com/MotoGP/status/1401500328168656898

16.Tur Zarco Yükseliyor

Yarışa kötü başlayan Zarco, rakiplerini birer birer geçerek 16.turda üçüncü sırayı aldı. Fransız ismin yükselişi bununla sınırlı kalmayacaktı. Zarco bir sıra daha yükselmeden önce 17.turda Valentino Rossi yerde kalıp yarışı bıraktı. Ardından 18.turda Lecuona 13.virajı alamayarak çakıllara yuvarlanmış oldu.

Valentino Rossi’nin Kazası:

https://twitter.com/MotoGP/status/1401577458726473731

Zarco’nun ikinci sıraya yükselmesi bitime 3 tur kala oldu. Pistin ilk virajında Quartararo’ya güzel bir atak yapan Zarco, ikinci sırayı aldı. Bu atak sırasında Quartararo dışarı taştı ve yarış sonunda bu sebeple 3 saniye ceza aldı. Kalan turlarda Quartararo, arkasındaki Jack Miller ile çekişirken; gelen ceza yarışın sıralamasını belirlemiş oldu.

Quartararo’nun Yaşadığı İlginç Sorun

MotoGP’de kaza görmeye, pistten taşan pilotlar görmeye alışkınız. Ancak bir pilotun tulumunun fermuarının açılması daha önce yaşanmış bir sorun mu? Bu konuda emin değiliz. Zarco ile mücadelesi sırasında tulumunun fermurarı sonuna kadar açılan Fransız pilot, kalan turları göğüs koruması olmadan tamamladı. Ortaya ise ilginç görüntüler çıktı.

Quartararo’nun Tulumu Açık Yarıştığı Anlar:

https://twitter.com/MotoGP/status/1401592539082379266

MotoGP Katalonya GP Kazananlar ve Kaybedenler

Yarışın kazananı tabii ki Oliviera oldu. Portekizli pilot hem kendi hem de takımı adına sezonun ilk galibiyetini elde etti. Bir başka kazanan yarışa 11.sıradan başlayıp beşinci sırada damalı bayrakları gören Joan Mir oldu. Dünya şampiyonu belki podyum yakalayamadı ancak istikrarlı sürmeye ve düzenli puanlar almaya devam etti. Benzer şekilde Zarco da belki ilk yarış galibiyetini elde edemedi ancak Quartararo’nun önünde ikinci sırayı alarak şampiyonada liderliğe bir bakış atmış oldu.

https://twitter.com/MotoGP/status/1401509145610756098

Günün kaybedenlerini söylerken kaza yaparak yarış dışı kalan pilotları özel olarak söylemeye gerek yok. Ancak Marquez’i buradan ayırarak hayatında ilk kez üst üste 3 yarışı tamamlayamadığını söylemekte fayda var. Garip bir sorunla uğraşan Quartararo da Jerez’deki kadar geriye düşmese de önemli puanları ve bir podyumu yine İspanya’da bırakmış oldu.

Takımlar bazında net bir kazanandan bahsedemiyoruz. İlk 5 sırada 5 farklı markanın bulunduğu yarışta puanlar bölüşüldü diyebiliriz. Ancak şampiyona liderliğini bırakmayan Yamaha için belki biraz daha fazla olumlu konuşma şansımız var. Ayrıca ilk galibiyetini alan KTM için de özgüven anlamında önemli kazançlar vardı.

Kaybeden takımlara ise kesinlikle yazabileceğimiz 2 takım var: Tech 3 KTM ve Repsol Honda. İki takım da yarışı tamamlayabilen bir motora sahip olamadı bu yarışta. Böylece bu iki takım, net kazananı olmayan yarışın, kesinlikle kaybedenleri olmaya hak kazanmış oldular.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here