Speed King Award

Formula 1’de yarış hafta sonu heyecanı bugün saat 16:30’daki 1. Antrenman turları ile başladı. İlk sprint yarışın yapılacağı haftada, sıralama turları da Cuma gününe alınmıştı. Saat 20:00’da başlayan sıralama turlarının kazananı Lewis Hamilton oldu. Ancak bu Hamilton’un kariyerine bir pole pozisyonu olarak işlemedi. Bu sıralamalar sadece sprint yarışındaki başlangıç gridini belirledi. Pole pozisyonu ödülü ise yarın yapılacak olan 17 turluk sprint yarışın ardından belli olacak. İşte Formula 1 British GP antrenman ve sıralama turları sonuçları.

British GP Birinci Antrenman

Birinci antrenman seansı yerel saatle 14:30’da güneşli havada başladı. Pirelli geçtiğimiz yıllarda yaşanan lastik patlama sorunlarından ötürü Silverstone’a en sert lastik hamurları olan C1/C2/C3 ile geldi. Genel olarak sakin geçen antrenmanın açılışını Carlos Sainz yaptı. İspanyol pilotu; Ricciardo, Leclerc ve Hamilton takip etti. Pilotlar sprint yarış nedeni ile eksik olan 1 antrenman seansı ve sıralamalar öncesi tek antrenmanın bu olması sebebiyle hiç vakit kaybetmeden piste çıktı. Genel olarak tercih edilen lastik hamurları sert ve orta oldu.

İlk turu atan isim de yine Carlos Sainz oldu. Onu Ricciardo ve Verstappen geçti. Ardından Hamilton ilk sırayı aldı. Keşif ve aracın tepkilerini anlamak için atılan turlar devam ederken sırasıyla Bottas, Hamilton ve tekrar Bottas arasında ilk sıra değişiklik gösterdi. Seansın 18.dakikasında Perez, 20.dakikasında ise pite girip orta hamur takan Verstappen ilk sırayı aldı. Hollandalı pilot seansın 24.dakikasında 1:27.745’lik turu ile takım arkadaşına 0.8, 3.sıradaki Bottas’a ise 1.5 saniye fark atarak derecesini geliştirdi.

Yarış Tempoları

Bu bölümde pilotların çoğunluğu orta hamur taktı ve pist hızlanmaya başladı. Seansın bu bölümüne kadar oldukça hızlı gözüken Aston Martin pilotlarından Stroll; beşinci sırayı, Vettel üçüncü sırayı aldı. Ardından seansın bitimine 29 dakika kala Leclerc üçüncü sırayı eski takım arkadaşı Vettel’in elinden aldı. Bu bölümün son önemli turu Norris’ten geldi. Sezonun hızlı ismi, bitime 22 dakika kala üçüncü sırayı alan isim oldu.

Sıralamalar Öncesi Son 20 Dakika

Bitime 21 dakika kala pilotlar yavaş yavaş kırmızı logolu yumuşak lastiklere geçiş yaptılar. Bu isimlerden ilki Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot en yakın rakibine 1.128 saniye fark atarak, 1:27.035’lik derece ile ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı. 19 dakika kala Ricciardo üç, Vettel dördüncü sırayı aldı. Bu ikilinin ardından turlayan Gasly dördüncü sırayı Vettel’den aldı. Norris ise attığı başarılı tur ile ikinci sıraya yükseldi. Ancak bu derece bile Verstappen’in hayli uzağında kaldı demek yanlış olmaz.

Mercedes’ler Son 10 Dakikayı Bekledi

Bu bölümde atılan turlarda on üç ve on beşinci sıraya kadar gerileyen Mercedes pilotları son 10 dakika kala yumuşak hamurlarla piste çıktılar. İlk hızlı tur derecesi Bottas’tan geldi. Fin pilot attığı turla üçüncü sırayı aldı. Hemen ardından turunu tamamlayan Hamilton ise üçüncü sırayı takım arkadaşından kaptı. Ardından Ferrari pilotları Sainz ve Leclerc, sırasıyla dördüncü sıraya yerleşti. Bitime 5 dakika kala Vettel’in attığı tur onu yedinci sıraya taşıdı. Ferrari pilotlarının turları sonrası altıncı sıraya kadar gerileyen Bottas ise attığı tur ile beşinci sıraya yükseldi.

Bu derecelerle birlikte British GP antrenman sonuçları belirlenmiş oldu. Red Bull pilotu Verstappen, ilk antrenmanların en hızlısı oldu. Hollandalıyı, Norris ve Hamilton takip etti. McLaren ve Ferrariler seansın hızlı gözüken diğer takımları olurken, Aston Martin de Vettel ile beklentilerin üzerine çıktı.

Birinci Antrenman Turu Sonuçları:Formula 1 Britanya GP Antrenman Sonuçları

Formula 1 British GP Sıralama Turları

Q1

Hafta sonunun ilk günü yapılan tek antrenman seansı ardından geçilen British GP sıralama turları, oldukça güzel bir havada başladı. Carlos Sainz, sıralama turlarının ilk seansında açılışı yapan isim oldu. Ancak pek çok pilot Sainz’ı takiben piste çıktılar. Tüm pilotlar kırmızı logolu yumuşak hamur kullandılar. Bu hafta değişiklik gösteren durumlardan biri de bu oldu. Her 3 sıralama seansında da pilotlar kırmızı logolu yumuşak hamuru kullanma zorunluluğu ile pisttelerdi.Sainz Açılış

İlk Turlar

Seansın ilk turu da Sainz’dan geldi. İspanyol pilotu sırasıyla Alonso, Giovinazzi ve Norris geçti. Ardından Perez, yarım saniye farkla Norris’i geride bıraktı. Perez’i 0.3 saniye ile geçen Bottas’ı ise Lewis Hamilton 0.3 saniye ile geçti. Leclerc üçüncü sırayı alırken, Gasly’nin beşincilik koltuğunu elinden alan isim Norris oldu. Seans bitimine 9 dakika kala turunu tamamlayan Max Verstappen, 1:26.751’lik derecesi ile ilk sırayı aldı. Verstappen en yakın rakibine 0.4 saniye fark attıktan sonra bir daha piste çıkmadı. Piste en son çıkan isim olan Esteban Ocon ise bitime 8 dakika kala tamamladığı turu ile altıncı sırayı aldı. Ardından Sainz attığı tur ile 7 dakika kala dördüncü sırayı aldı. Ancak Sainz’ı yerinden eden isim Alonso oldu. Leclerc’in son virajda yaşadığı ciddi arkadan kaymayı kontrol edebilmesi ise seansın kayda değer olaylarından biriydi.

Son Haklar

Bitime 3 dakika kala Gasly’nin beşinciliği elde ettiği turu ile son turlar başlamış oldu. Ricciardo’nun takım arkadaşı Norris üçüncü sırayı aldı. Elenme bölgesinde yer alan Russell kendini sekizinci sıraya taşıyan tur ile birlikte riskten kurtuldu. Sonrasında turlarına devam eden isimlerden; sırasıyla Giovinazzi altı, Vettel beş, Ocon üçüncü sırayı elde etti. İlk turlarda güzel bir derece elde edemeyen Stroll on beşinci sırayı alarak Q2’ye kalabilen son isim oldu. Russell ve Stroll’ün dereceleri Raikkonen ve Tsunoda’nın elenmesine neden oldu. Üst tarafta ise derecesini geliştiren pek çok isim oldu. Diğer pilotların dereceleri sonrası gerileyen Sainz dördüncü sırayı tekrar aldı. Sırasıyla; Perez, Leclerc ve Hamilton ise ikinci sırayı elde etti.

Bu sonuçlarla birlikte Q1 seansında Raikkonen ve Tsunoda dışında elenen isimler Latifi ve Haas pilotları oldu.

Q1 Sonuçları:Formula 1 British GP Sıralama Turları Sonuçları Q1

Q2

Seansın açılışını Mercedes pilotları yaptı. Sıralamalar boyunca gördüğümüz gibi Bottas önde giderek Hamilton’a hava koridoru yarattı. İlk turlar da bu ikiliden geldi. Bottas’ın ilk sırayı almasının ardından çizgiyi geçen Hamilton takım arkadaşını geride bıraktı. Ardından McLaren pilotları Ricciardo ve Norris sırasıyla üç ve dördüncü sıraya yerleşti. Verstappen ise attığı tur ile Hamilton’u 0.098 saniye geçerek ilk sırayı aldı. İlk turlarını atan isimlerden Perez dört, Vettel beşinci sırayı aldı. Birlikte turlayan Ferrariler ise ilk seansa göre daha tutuk turlarla yedi ve sekizinci sıranın sahibi oldular.

Hamilton Geçti

Q3 seansı öncesi son haklarda ilk turu atan isim Hamilton oldu. İngiliz pilot elde ettiği derece ile Verstappen’i 0.481 saniye geride bıraktı. Hamilton’a hava koridoru yaratan Bottas ise sıralamasını geliştiremedi ve üçüncü sırada kaldı. Ferrari pilotları ise son haklarında iyi turlarla dört ve beşinci sıraya yerleşti.

Elenme Bölgesinde Her Şey Çok Yakın

Alt tarafta Q3’e kalma savaşında ise oldukça yakın bir mücadele vardı. Gasly’nin onuncu sırayı elde ettiği dereceyi geçen Alonso, Q3’e kalmayı sınırdan yakaladı derken; Russell mükemmel bir tur atarak yedinci sırayı aldı ve Alonso’yu elenme bölgesine attı. McLaren pilotları Ricciardo ve Norris de attıkları turlarla dokuz ve onuncu oldu. Son sıradan Q3’e kalan Norris’in 2 sıra arkasındaki Gasly ile farkı sadece 0.053 saniyeydi.

Bu sonuçlarla birlikte Q2’de elenen Alonso ve Gasly’ye eşlik eden isimler; Ocon, Giovinazzi ve Stroll oldu.

Q2 Sonuçları:Formula 1 British GP Sıralama Turları Sonuçları Q2

Q3

24 derecelik hava, 38 derecelik pist sıcaklığında başlayan Q3’ün açılışını yapan isimler Sainz ve Perez oldu. Ancak pek çok pilot vakit kaybetmeden piste çıkmayı tercih etti. 12 dakikalık Q3 seansının ilk turu da Sainz’dan geldi. Perez rakibini geride bıraktı. Bu ikilinin turlarının ardından pek çok isim sırasıyla ikinci sıraya yükseldi. Önce Vettel, ardından Leclerc, Ricciardo ve Norris ikinci sırayı aldılar. Bu sırada Vettel’in atmış olduğu tur hakemler kurulu tarafından silindi. Yine birlikte turlayan Mercedes pilotları da alışkın olduğumuz şekilde turlarını tamamladı. Önce Bottas ilk sırayı kaptı ancak hava koridorundaki Hamilton onu geride bıraktı. Sonrasında turunu tamamlayan Verstappen 0.172 saniye gibi önemli bir farkla ikinci sırada kaldı. Bu sırada Russell’ın piste çıkmadığını gördük. İngiliz pilot seans bitimine yaklaşık dört buçuk dakika kala piste çıktı. Tek başına attığı ve bitime 2 dakika kala tamamladığı turla yedinci sırayı alarak önemli bir iş yaptı.

İlk Sprint Yarışı Öncesi Son Şanslar

Son haklara ilk başlayan isim Hamilton oldu. İngiliz pilot 2 mor sektör ile kendi derecesini ciddi oranda geliştirerek geliyordu. Ancak 16.virajda yaşadığı arkadan kayma sonrası aracı bir şekilde yolda tutmayı başarsa da kendi derecesini geliştiremedi. Ardından turlarını tamamlayan Bottas üçüncü sıradaki yerini geliştiremedi. O an sekizinci sırada bulunan Leclerc ise attığı tur ile dördüncü sıraya yükseldi. Verstappen’in merakla beklenen son turu ise sıralamanın zirvesini değiştirmedi. Hollandalı, rakibine 0.075 saniyeye kadar yaklaşsa da ikinci sırada kaldı.

Bu sonuçlarla birlikte ilk sprint yarışının en önde başlayan ismi Hamilton olmuş oldu. 7 kez dünya şampiyonuna ilk çizgiden eşlik edecek isim şampiyona lideri Verstappen olurken, Bottas üçüncü sırayı aldı.

Russell’ın Sevinci:

Hamilton’un Sevinci:

F1 British GP Sıralama Turları Sonuçları:Formula 1 British GP Sıralama Turları Sonuçları Q3

İlk 3 Sıradaki Pilotların Açıklamaları

British GP Lewis Hamilton 2

Lewis Hamilton: Bütün bir yıldır kalabalığın içindeki enerjiyi görmeyi özledik.  Bu sonuç hayranların sayesinde… Onlarsız yapamazdım, bu yüzden teşekkür ederim… Çok mutluyum.

Max Verstappen: Yakındık, bu yüzden sorun değil. Bu garip bir his çünkü sıralama turlarını geçmek o kadar da önemli değil. Hala çok güçlü bir yarış çıkarabileceğimizden eminim.

Valtteri Bottas: İyi bir sıralama turuydu. Takım olarak ilk sıraya çıkmayı başardık.  Cumartesi’yi sabırsızlıkla bekliyorum. Yarışmamız için her şey var. Ve biz savaşmak için oradayız

Formula 1 British GP ile alakalı tüm gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 British GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here