Monaco GP: Zafer Sergio Perez’in!

0
1035
2022 Monaco GP Kazananı Sergio Perez

Islak zeminde başlayıp sonra kuru zeminde devam eden Monaco GP yarışında zafer Red Bull’un Meksikalı pilotu Sergio Perez’in oldu. Ferrari pilotu Carlos Sainz yarışı ikinci sırada tamamlarken podyumun üçüncü basamağındaki isim geçen senenin Dünya Şampiyonu Max Verstappen oldu. Ferrari’nin strateji hatası, pole pozisyonundan başlayan Charles Leclerc’in galibiyeti kaçırmasına sebep oldu.

Yağmur Süreci

Monaco GP yağmur sebebiyle düzgün bir start alamadı. Önce yarışın formasyon turu, yoğun yağmur sebebiyle 16 dakika ertelendi. Sonrasında güvenlik aracı ardında 2 tur atıldı fakat yarış yönetimi koşulların yarışmaya uygun olmadığına karar verip kırmızı bayrak çıkardı. Daha sonra uzun bir bekleyiş başladı.

17.05’te yarış tekrar güvenlik aracı arkasında başlatıldı. Daha sonra güvenlik aracı içeri girdi ve pilotlar 3. turda hareketli start ile yarışa başladı.

Start Sonrası

Olaysız bir Monaco GP startı sonrası pilotlar turlamaya ve Intermediate (Geçiş) lastikleri için fırsat kollamaya başladılar. 6. turda Pierre Gasly en hızlı turu attı ve bir sonraki turda, Sebastian Vettel ile, yeşil logolu Intermediate (Geçiş) lastikleri için pite girdiler.

12. turda Pierre Gasly, Alfa Romeo pilotu Guanyu Zhou’yu 6. virajda geride bıraktı ve geçiş lastiklerinin doğru strateji olduğunu gösterdi. Bir sonraki tur Ricciardo’ya 17. virajda atak denedi fakat başarılı olamadı. Bir sonraki tur yüzme havuzu bölgesinde (13. viraj) atağını tamamladı. Turunu tamamladığında da en hızlı tur zamanını elde etti.

İlk Pitler

Monaco GP 15. turunda Charles Leclerc beş saniye farkla liderdi. Pistteki geçiş lastikleri ile turlayan pilotları gözlemleyen takımlar bir süre sonra bu stratejiyi takip etmeye karar verdiler. İlk zarı atan takım Mercedes oldu ve 16. turda Lewis Hamilton pite çağırıldı. 2.7 saniyelik bir stopla yeşil logolu lastiklere geçti.

17 turda Sergio Perez pite girdi ve 2.3 saniyelik bir stopla geçiş lastiği taktı. Bu sırada Ferrari de Sainz’ı pite çağırdı fakat İspanyol pilot güncel lastiklerin daha iyi olduğu konusunda ısrarcı oldu. Ancak taktiksel bir kayıp yaşamamak için pite girdi.

Lando Norris pite girdi ve 2.3 saniyede geçiş lastiklerine geçti. Bu sırada Lewis Hamilton ve Esteban Ocon bir temas yaşadılar. Bu temas sonrası Ocon’a 35. tuda 5 saniye ceza çıktı. Bu sırada da Leclerc pite girdi ve hemen ardından da Max Verstappen pite girdi. İki pilotta yeşil logolu lastiklere geçtiler.

19. turda Alexander Albon ve George Russell’a pist limitlerini aşmaktan siyah beyaz bayrak çıktı.

21. turda Ferrari pilotları pite girdiler. Sainz, Leclerc’in önünde gelince ve Ferrari çift pit stop yapma kararı verdiğinden Charles Leclerc zaman kaybetti. Ek piti hesaba katılınca kendini geride buldu. Monaco GP pist üstü pozisyonun önemi düşünülürse bu durum çok sıkıntılıydı.
Bir sonraki turda Red Bull pilotları da pit yaptılar ve Max Verstappen, ucu ucuna Charles Leclerc’in önünde çıktı. Böylece yarışa pole pozisyonundan başlayan pilot kendini 4. sırada buldu.

https://twitter.com/F1/status/1531188663681290240?s=20&t=7eDSzJ395Al670A_hl3m4g

25. turda Alexander Albon’a 5 saniye ceza çıktı.

Yarışın 27. turu, Haas takımı için kabus oldu. Kevin Magnussen pite girerek aracını yarıştan çekti. Tam bu sırada yüzme havuzu bölgesinde Mick Schumacher kontrolü kaybedip bariyerlere çarptı ve aracı ikiye bölündü. Neyse ki Alman pilot araçtan kendi çabasıyla çıkabildi ve kazadan yara almadan kurtuldu. Olay sonrası önce VSC sonra SC çıktı. 2 tur geçtikten sonra, 30. turda bariyerlerin tamir edilebilmesi için kırmızı bayrak çıktı.

"<yoastmark

Monaco GP bariyerleri tamir edildikten sonra hareketli start ile yarış yeniden başladı. Ferrari pilotlarının 9 tur kullanılmış Hard lastiklerle devam etmesine karar vermişken Red Bull pilotları sıfır set orta hamur lastiklerle yarıştılar. 33. turda, Sergio Perez lastiklerini kilitledi anca sorun yaratacak bir ciddi yanık nokta oluşmadı. 35. turdan sonra maksimum yarış süresine yaklaşıldığından tur sayacı zaman sayacına dönüştü.

31 dakika kala yarış kontrol DRS’i açtı ve mücadele başladı. Son turlar adeta önde bir dörtlü DRS treni ile geçti. Sergio Perez, Carlos Sainz, Max Verstappen ve Charles Leclerc, birbirlerinin DRS mesafesinde yol aldılar ancak dar Monaco cadddelerinde geçiş yapma şansı bulamadılar ve yarış o şekilde sona erdi.

Monaco GP Sonuçları

Monaco GP Sonrası Puan Durumları

"<yoastmark

"<yoastmark

Sezonun bir sonraki yarışı 10-12 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Azerbaycan GP olacak.

Formula 1’e Yeni Başlayacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Formula 1 Haberleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here