Unutulmayan Klasikler: Mercedes-Benz W113

0
3997

Unutulmayan Klasikler: Mercedes-Benz W113… W113, onu günümüzün en şık klasik otomobillerinden biri yapacak görünüme ve performansa sahipti. Öncelikle Almanya’da Porsche ve BMW gibi bazı şaşırtıcı ve ikonik otomobil şirketleri var. Fakat bütün Alman otomobil üreticilerinden daha ikonik olan Mercedes-Benz gerçeğini de kabul etmek zorundayız. Mercedes, 1883’ten beri yüksek performanslı arabalar ve lüks arabalar üretmektedir. Ayrıca son zamanlarda Formula 1’deki başarısı ile ön plana çıkıyor. Bu yüzden  Mercedes’in nasıl iyi bir araba üretileceğini bildiğini söylemek doğru olur. Yıllar içinde aklımızdan ve gönlümüzden çıkmayan modellerin sahibi olan üretici, otomotiv endüstrisinin zirvesinde yer almaktadır. Örneğin 300 SL, 1950’lerin ve tüm zamanların en ikonik ve şık otomobillerinden biridir. 1960’larda bu sefer bir diğer ikonik Mercedes-Benz W113 karşımıza çıkmaktadır. W113, iki kişilik bir roadster modelindedir. İlk olarak 1963’te Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştır. Ayrıca kısa sürede Alman şirketinin en tanınan modellerinden biri haline gelmeyi başarmıştır.

W113’ün Ortaya Çıkışı Unutulmayan Klasikler: Mercedes-Benz W113

W113, Mercedes-Benz serisinin bir parçası olan bir modeli geliştirme arzusundan doğdu. Öncelikle Alman Şirket, 190 SL’yi 1955’te piyasaya sürmüştü. Fakat bu model, Mercedes-Benz performansına yakışan bir araba değildi. Satışa sunulduğu dönemde yüksek fiyatlı olması, modelin yaşamını kısa tutmuştur. Bu nedenle hiçbir zaman daha popüler bir model kadar iyi satılmamıştır. Böylece, yeni bir platformda yeni bir 190 SL evrimi oluşturuldu. Bununla birlikte W112 platformu, yeni gövde üretim teknolojisi ile tanıtıldı. Böylece yeni W113 için önerilen tasarım, oldukça popüler bir şekilde 1963’te Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı. Çekici tasarım, ikonik 300 SL Gullwing kadar sevildi. Böylece bu klasik, 20. yüzyılın en ikonik Mercedes tasarımlarından biri olmayı başardı. Ayrıca Mercedes teknik direktörü Frtiz Nallinger, araç hakkında şunları söyledi: “Amacımız, sportif özelliklerine rağmen çok yüksek derecede seyahat konforu sağlayan, yüksek performanslı, çok güvenli ve hızlı bir spor otomobil yaratmaktı”.

Kaputun Altında Yatan Canavar

W113’ün kaputunun altında, tüm modellerin kaputunun altında duran en güçlü versiyonlardan biri vardı. Bu canavar, 2.308cc’den 2.778cc’ye kadar değişen sıralı altı silindirli motordur. Ayrıca bu motor, 190 SL’ye göre çok daha fazla performanslı ve başarılıydı. Fakat araçtan daha fazla performans elde etmek için Mercedes-Benz motordan daha farklı şeyler sunması gerektiğini biliyordu. Böylece aracı olabildiğince hafif ve sürüşü keyifli hale getirmek için ağırlık üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirdi. Örnek olarak otomobilin kaputu, bagaj kapağı, kapı kaplamaları ve bagaj kapağı, ağırlıktan tasarruf etmek için alüminyumdan yapılmıştır. Ayrıca, yol tutuşunu arttırmak için bir takım geliştirmeler yapılmıştır. Otomobilin kısa ve geniş bir şasisi vardı. Bu şaseye eklenen harika süspansiyonları, etkili frenler sitemi ve lastikler, aracın karakterini değiştirdi. Tüm bunlar, virajlarda güzel bir yol tutuşu sağladı. Böylece dönemin en dinamik otomobillerinden biri ortaya çıkarıldı.

W113 ModelleriUnutulmayan Klasikler: Mercedes-Benz W113

Orijinal 230 SL tabanının yanı sıra yıllar içinde üretilen Mercedes’in her türlü modeli vardı. Temel formdaki 230 SL, 1963’ten 1967’ye kadar satışa sunuldu. Daha sonra 250 SL ve California Coupe modelleri geliştirildi. W113’ün ikincisi 1967’de tanıtıldı. Üretimi Aralık 1966’da başladı ve Ocak 1968’de hızlı bir şekilde sona erdi. Sonuç olarak W113’ün birçok farklı modeli bulunmaktadır. Bu modellerin ortak özelliği, güçlü yol tutuşlarıdır. Şık tasarımları, motor güçleri ve hafif parçaları, aracı bir bütün olarak karşımıza çıkarmaktadır.

Gerçek Bir Mercedes Klasiği

“Unutulmayan Klasikler: Mercedes-Benz W113” adlı içeriğimizin son konusu gerçek bir Mercedes klasiği olmasıdır. Bir roadster’ı harika yapan şey, ağırlıklı olarak yol tutuşudur. W113 ve tüm modelleri kesinlikle buna sahip bir otomobildi. Motoru ve hafif yapısı ile 20. yüzyılın ortalarındaki en iyi Mercedes ürünlerinden biriydi. Arabanın aslında ikonik 300 SL Gullwing’den biraz daha önemli olduğunu kabul etmeliyiz. Bu yüzden daha geniş bir kitleye hitap eden bir araba olduğunu söyleyebilirsiniz. Sonuç olarak W113 son derece başarılı bir modeldir. Ayrıca günümüzün en iyi klasiklerinden biri olmayı başarmaktadır. Döneminde olduğu gibi efsane olan Mercedes-Benz W113, rakiplerinin ötesinde olmayı her zaman başarmaktadır. Sonuç olarak Mercedes-Benz markasına yakışan ve adının popüler olmasını sağlayan W113, Alman üreticinin en başarılı modellerinden biri olmaktadır.

Güncel İkinci El Klasik Otomobiller

Güncel İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here