Jeep’in Ortağı GAC, Stellantis’i Suçluyor

0
803

Jeep’in Çinli ortağı Guangzhou Automobile Group (GAC), Stellantis’le ortaklığını bitirdikten sonra bazı açıklamalarda bulunmuştur. Öyle ki GAC, açıklamalarında şirketin müşterilerine saygı göstermediğini belirtti. Tüm bu açıklamaların öncesinde ise Stellantis’in CEO’su Çinli şirkete suçlamalar yapmıştır.

Yapılan açıklamalar doğrultusunda Çin pazarına ayak uyduramadıkları için ortaklıklarının bittiğini vurguladı. Stellantis tarafı ise ortaklıklarının bitiş sebebi olarak ekonomi ve yerel hükümetin baskıcı tavırları şeklinde belirtti. Her iki tarafından büyük oranda birbirlerine olan güvenlerinin sarsıldığını söylemek mümkün.

Jeep’in Ortağı GAC, Stellantis’i Hatalı Buldu

Stellantis, Çinli GAC Group ile yerel ortak girişimini sonlandırdı. Şirket, Stellantis açısından ortak girişimde çoğunluk hissesi alması adına planlanan hedeflerin ilerleme eksikliği yüzünden böyle bir hal aldığını açıklamıştır. Stellantis Mart 2010’da kurulan ve son zamanlarda zarar eden ortak girişimin sona ermesinde GAC Group ile işbirliği yapılacağını söylemiştir. Stellantis, Jeep markasının Çin’deki ürün sunumu “Çinli müşteri beklentilerini aşmak amaçlı geliştirilmiş elektrikli ithal araç serisi” ile güçlendirmeye devam edeceğini belirtmiştir. GAC ile ortak girişim, Stellantis’in oluşumundan önce FCA tarafından kurulmuştur.

Jeep’in GAC ile ortak girişimleri yaklaşık olarak 12 yıl süreyle Çin pazarında devam etmekteydi. Jeep fabrikasında Cherokee, Renegade, Grand Commander ve Compass modellerini üretmekteydi. Fakat her ne kadar üretim bitmiş olsa da ülkede şirketin faaliyetleri sonlanmayacak. Yeni açıklamalara yönelik olarak Jeep satışları aynı hızla devam edecek.

Durum bu şekilde devam edecek gibi görünse de ilerleyen yıllarda bu durumun değişeceği yönünde beklentiler bulunmakta. Özellikle de Çinli otomobil üreticilerinin gün geçtikçe sayısının artması ve hükümetin bu üreticileri büyük oranda desteklemesi Batılı otomobil üreticilerinin satışlarını büyük çapta etkilemiş gözükmektedir. Jeep satışları 2022’nin ilk yarısı itibariyle beşte bir oranında düşüş yaşamıştır. İlerleyen zamanlarda ise neler yaşanacağı otomobil üreticileri tarafından oldukça merak konusu.

Jeep’in Çin pazarından ayrılıyor olmasının bir başka nedeni de satışların düşmesinin giderek artması olarak görülmekte. Batılı otomobil üreticileri Çin’de otomobil satmanın giderek zorlaştığı yönünde ortak bir karara sahipler. Çin pazarında kesinlikle büyük bir değişimin olduğunu ifade etmekteler. Ayrıca Jeep’ in bundan böyle Çin pazarına sadece elektrikli otomobil sunacağı da söylenmekte.

ARABAM GARAJ

TRİNK SAT

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here