Stellantis müşteri bilgilerini araçlarından toplayarak yeni bir iş birimi açacağına dair bilgiyi CES 2023 Fuarı’nda duyurdu.

Stellantis’in Yeni İş Birimi Mobilisights

CES 2023 Fuarı’nda Mobilisights isimli iş biriminin tanıtımı gerçekleşti. Bu sayede firma on yıl içinde yazılımla ilgili hizmetlerinden 20 Milyar Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

Mobilisights adlı iş biriminin amacı uygulama ve hizmetleri geliştirip lisanslamak. Firma hizmet olarak veri işini büyütmek için çaba sarf ediyor. Stellantis’in bildirdiğine göre bu Mobilisights ürünlerinin alıcısı özel şirketler, kamu kurumları ve eğitim-araştırma kurumları olacak.

Stellantiss

Mobilisights’nin ana fikri birbirine bağlı milyonlarca araç tarafından üretilen verileri almak. Bu alınan bilgileri ise kullanıcıların isteyeceği uygulama ve hizmetlere dönüştürmek. Mesela kullanıma göre sigorta yapmak, yol tehlikelerinin tespiti ve trafik hakkında bilgi almak için kullanılabilecek.

Yeni Mobilisights birimi firmanın araç satmanın ötesinde gelir elde etmek için yapmış olduğu bir hareket. 2021 yılının Aralık ayında Stellantis, Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Jeep, Maserati, Peugeot, Citroén ve RAM gibi pek çok firma araçlarından yazılım elde etmek için planlarını açıkladı.

Stellantis’in Gelecek Planları

Stellantis, 2025 yılına kadar yazılım ve elektrifikasyona 33,7 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını ifade etti. Bu yatırımın içerisinde ayrıca 2024 yılına kadar 4.500 yazılım mühendisi istihdam etmek de var.

Firmanın asıl hedefi ise 2030 yılına kadar Stellantis’in satmış olduğu araçlardan gelir elde edeceği 34 milyon bağlı araca sahip olmak. Bu hedefi için firma BMW, Foxconn ve Waymo gibi firmalar ile de ortaklıklara gitmiş durumda.

Stellantisss

Günümüzde firmanın bağlı 12 milyondan fazla aracı var. Stellantis’e göre Mobilisights ayrıca harici müşterilere lisanslı araç ve ilgili verilere özel erişim haklarına sahip. Bu sayede firma bu verileri kontrol etmenin onu diğer veri sağlayıcılara daha az bağımlı hale getireceğini düşünüyor.

Mobilisights Kullanıcı Gizliliği Önünde Büyük Engel

Mobilisights sayesinde Stellantis tüm araçlarından müşteri bilgilerini toplayacak. Ancak bu verileri toplamak ve bunları hizmete dönüştürmek veri gizliliği ile ilgili soruları da beraberinde getiriyor.

Firma toplu verilerin kullanılmasını ve kullanıcıların kişisel verilerini yalnızca onların rızası dahilinde ve seçtikleri belirli hizmetler için paylaşmayı öngören bir politika üzerinde çalışıyor. Bu çok katı bir veri yönetişimi ve gizlilik politikası dahilinde olacak. Böylece firma gizlilik sorununun önüne geçmeyi düşünüyor.

Firma ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Kullanıcılar daha önce izin vermiş olsalar bile toplanan verilerin dışında kalabilecekler.”

Bunun yanı sıra Mobilisights CEO’su Sanjiv Ghate ise konuyla ilgili ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Bütün bu işin temeli güvendir. Verilerin koruyuculuğumuza güvenin ve daha iyi bir dünya yaratmak için burada olduğumuza güvenin.”

Aracınızın Değerini Öğrenin

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here