IIHS küçük SUV’ler için yan etki çarpma testleri yapıyor ve küçük SUV’leri iyileştirecek bazı noktalara değiniyor. Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü yani IIHS, orta boy bir SUV’nin küçük bir SUV’ye çarpması gibi pek de nadir olmayan bir olayı göz önüne alıyor. Ardından bunu daha iyi simüle etmek için daha yüksek hızda hareket eden daha ağır bir bariyerle test ediyor. Yalnızca küçük SUV’lerden biri olan Mazda CX-5, bu testlerden iyi bir derece aldı.

Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü’ne (IIHS) göre, 2019 yılında binek araç yolcu ölümlerinin yüzde 23’ünden yüksek hızlı yan etkiler sorumluydu. Bu nedenle kar amacı gütmeyen güvenlik kuruluşu en son 2003 yılında yapılmış yan etki testini güncellemeye karar verdi.

IIHS Küçük SUV'ler için Yan Etki Çarpma Testleri Yapıyor

IIHS, günümüzde yaygın kazaları daha iyi temsil etmek için çalışmalar yaptı. Enstitüsü, test edilen araca çarpmak için daha yüksek hızlarda hareket eden daha ağır bir bariyer kullanıyor. Kullanılan bu engel toplam enerjide yüzde 82’lik bir artış sağlıyor.
Yalnızca bir küçük SUV, Mazda CX-5 (yukarıda resmedilmiştir) en iyi iyi derecesini alırken, Honda HR-V ve Mitsubishi Eclipse Cross Kötü olarak derecelendirilmiştir.

IIHS Yüksek Hızlı Yan Etkileri Test Etmek ve Kazaları Önlemek İçin Küçük SUV’ler Üzerinde Çarpma Testleri Yapıyor

İyi haber şu ki, Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) yakın zamanda 20 küçük SUV’u yüksek hızlı yan darbeyi daha iyi modellemek için tasarlanmış yeni bir dizi daha sıkı çarpışma testinden geçirdi. Kötü haber şu ki, ABD’de ve Avrupa’da en popüler araç segmentlerinden birinde test edilen araçların çoğu tüm kategorilerde mümkün olan en yüksek “iyi” notu alamadı.

IIHS, daha yüksek hızda hareket eden daha ağır bir bariyer kullanarak yandan çarpmaları test etme şeklini değiştirdi. Daha önceki test protokolünde 50 km hızla 1497 kg ile test yapılmıştı. Ancak şimdi saatte 60 km hızla 1896 kg değerleri ile testi tamamladı. Ve bu iki test birbiri ile karşılaştırıldığında genel olarak enerjide yüzde 82’lik bir artış sağladı. Bu değişiklik, orta boy bir SUV’nin küçük bir SUV’ye çarpması gibi pek de nadir olmayan bir olayı daha iyi simüle etmek içindir.

IIHS, yeni bariyerin petek şeklindeki çarpma yüzeyini de güncelledi. Böylece “başka bir araca çarptığında daha çok gerçek bir SUV veya kamyonet gibi davranacağını” söyledi. Gerçek dünyada, IIHS, eski yan darbe testi için önemli olan güçlü bir B sütunu ele aldı. Ve çarpan aracın ön ucunu bükebileceğini ve bu bükülmüş alanların yolcu kabinine girebileceğini keşfetti. IIHS, otomobil üreticilerinin daha iyi yolcu koruması sağlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca muhtemelen üreticilere yatay kapı kirişlerinin gücünü artırması gerekeceğini söyledi. Bu aynı zamanda yeni IIHS testinde daha iyi puanlar almalarını sağlayacaktır.

IIHS Küçük SUV’ler için Yan Etki Çarpma Testlerinde Mazda CX-5 En İyi Puanı Aldı

Mükemmel bir puana yaklaşan tek küçük SUV, sürücü yaralanmaları için göğüs kategorisi hariç tüm kategorilerde başarılı oldu. Bu küçük SUV, 2021 ve 2022 Mazda CX-5 oldu. Orada, CX-5, en yüksek ikinci puan olan ‘Kabul Edilebilir’ olarak derecelendirildi. Bunun üzerine Mazda’nın Ar-Ge, tasarım ve kalite güvenceden sorumlu başkan yardımcısı Masaki Ueno bir açıklama yaptı. Ueno, şirketin CX-5’in gövde yapısını ve yük yollarını tasarlarken ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ayrıca gerçek dünyadaki kazaları ve bilgisayar simülasyonlarını incelediğini söyledi.

IIHS, test edilen araçların neredeyse yarısını, 20 üzerinden dokuz arabaya, genel olarak ‘Kabul edilebilir’ bir derece verdi. Bunlar; Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Trax, Honda CR-V, Nissan Rogue, Subaru Forester, Toyota RAV4, Toyota Venza ve Volvo XC40. İki model, Honda HR-V ve Mitsubishi Eclipse Cross, genel olarak ‘Kötü’ puanlar aldı. Diğer sekizi (Chevrolet Equinox, Ford Escape, GMC Terrain, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage ve Lincoln Corsair) Marjinal puanlar aldı. Bu yeni yandan çarpma testi de dahil olmak üzere tüm test bilgileri, IIHS web sitesinde mevcuttur. Ve “Side: New Test” altında her araç için gösterilmektedir.

IIHS Küçük SUV’ler için Yan Etki Çarpma Testleri Yapıyor. Peki Neden?

IIHS, yüksek hızlı yan çarpma kazalarının 2019’daki yolcu-araç yolcu ölümlerinin yüzde 23’ünün arkasında olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle bu durumda hangi küçük SUV’lerin en iyi korumayı sağladığını bilmek istedi.

IIHS Küçük SUV'ler için Yan Etki Çarpma Testleri Yapıyor

IIHS başkanı David Harkey yaptığı açıklamada, “Bu yeni testi geliştirdik. Çünkü daha fazla ilerleme için yer olduğundan şüphelendik ve bu sonuçlar bunu doğruladı.” Dedi. “CX-5’in iyi derecesi, daha şiddetli bir yandan çarpışmada güçlü korumanın elde edilebileceğini gösteriyor.”

IIHS, testlerinin otomobil üreticilerinin araçları nasıl tasarladığı üzerinde bir etkisi olabileceğini kanıtlayacak bir duruma sahiptir. Şirket, 2003 yılında ilk yan etki testini başlattı. Ve ilk yıl test ettiği araçların yalnızca yüzde 20’sini “iyi” olarak değerlendirdi. Bugün, bu yeni testten geçen 20 aracın tümü, orijinal testte “iyi” dereceler aldı. IIHS, çoğu yeni aracın bu test için en yüksek puanı alabileceğini söyledi.
Otomobil şirketlerinin yeni teste uyum sağlamak için kısa bir zamanı var. Şimdilik, IIHS, Top Safety Pick ödüllerini dağıtırken orijinal testi kullanmaya devam edecek. Ancak ödül kriterleri yeni yan testi yansıtacak şekilde 2023’te güncellenecek.

İkinci El Mazda İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here