Elektrikli Scooter ‘lara Yönetmelik! Martı’lara plaka geliyor!

4
2503

Elektrikli scooter yaygınlığı, kullanılmaya başlandığı günden beri her geçen gün artarak devam etti. Böyle genişleyen bir sektörde bazı düzenlemeler yapmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Elektrikli Kaykay (Scooter) Yönetmeliği hazırladı.

Elektrikli Scooter için Plaka Zorunluluğu Geliyor!

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, firmaların hizmet vermesi için gereken koşulları, plaka zorunluluğunu ve ücret tarifesinin şekillendirilmesine dair ayrıntıları belirtti. Sektör

martı

temsilcileri ve akademisyenlerle yapılan üç aylık görüşmeler sonunda yönetmeliğin hazırlandığını söyleyen İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “Yönetmelik, sektörel açıdan rekabetin ve fiyat politikalarının sağlıklı işlemesini amaçlarken hem de bu araçları tercih eden kullanıcıların güvenli sürüşünü önemseyen bir içeriğe sahip.  Bu sistemde faaliyet göstermek isteyen firmalar yönetmelik gereğince hem kullanıcılarına mobil/web uygulama üzerinden eğitim vermek zorunda ve aynı zamanda yılda en az bir kez bilinçlendirici kitlesel kampanya yapmak zorunda olacak” dedi.

Mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor!

Paylaşımlı kaykay sektörünü düzenlemek amacıyla Elektrikli Kaykay (Scooter) Yönetmeliği hazırlayan İBB, konuyu UKOME toplantısında değerlendirdi. Yönetmelik, buna göre alt komisyona gönderildi. Yönetmelik, bu alanda yaşanan çeşitli mağduriyetlerin giderilmesini amaçlıyor.

Yönetmeliğe göre,  paylaşımlı scooter hizmeti verecek işletmelerin başvuru şartları arasında en az bin scooter alt sınırı olacağı açıklandı. Altı adet kalite yönetim sistemi belgesine sahip olmak da getirilecek zorunluluklardan bir tanesi.

Yönetmelik, paylaşım ücretlerinde taban ve tavan fiyatlarını belirliyor. Bu sınırlar elektronik tam bilet ücretine göre düzenlenecek. Taban ve tavan fiyat kriterleri hem lisans sahibi olacak firmaları mağdur etmeyecek şekilde ayarlanacak. Düzenleme, hem de küçük ölçekli firmaların rekabet ortamında ayakta kalabilecekleri piyasa koşullarını yaratmayı amaçlıyor. Bu düzenlemelere göre, yönetmelik gereği scooter açılış ücreti iki tam elektronik bilet fiyatını, dakika başı kullanım ise bir tam elektronik bilet ücretini aşamayacak. Aynı zamanda açılış ücreti yarım tam bilet, dakika başı kullanım ücreti üçte biri tam elektronik ücretinin altında olamayacak.

Yeni yaptırımlar!

Hem kullanıcıya hem de lisans sahibi işletmeye çeşitli cezaları içeren yaptırımları içeren yeni

martı elektrikli scooter

yönetmelik, scooterlerın tüm yönlerden görülebilir kimlik numaralarına (plaka) sahip olmasını gerektiriyor. Böylece araçların kullanım sırasında ve kullanım dışı zamanlarda sebep olabileceği ihlallere dair şikâyetlerin bu plaka numaraları üzerinden daha sağlıklı yapılabilmesi sağlanacak.

 

“Elektrikli Scooter Türkiye’de Tuttu!” yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

4 YORUMLAR

  1. olması gerekiyordu çok başı boştu ve gerçekten bu virüs süresinde yaygınlaştı.. daha temkinli ve dikkatli kullanmak gerekiyordu. yazı için teşekkürler.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here