Türkiye’de Modifiye yasakları Nedir? 2021 Bu sorunun cevabını sizin için hazırladığımız yazı ile cevaplamaya çalışacağız.

Otomobiller insanların karakterlerinin birer yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Otomobillerin her detayı sizin beğeninizi kazanmak için şekilleniyor. Bu nedenle otomobil tasarımcıları ve ve mühendisler yeteneklerini belirli standartların dışına çıkmadan tamamen beğeni odaklı tasarlıyor. Ancak birbirinden farklı tasarlanan otomobiller ve motorların hala tatmin edemediği insanlar bulunuyor. Bu insanlar araçlarını fabrikadan çıkmış halini değil de araç üzerinde ve motor kısmında birtakım değişiklikler ile güncellenmiş halini seviyorlar. Araç üzerinde sonradan yapılan bu değişikliklere “Modifiye” adı veriliyor.

Modifiye Latince kökenli Mod kelimesinden türemiştir. Bazı insanlar bu kelimeyi hayatlarında bulundurmaktan çok mutlu. Aracın iç ve dış tarafında kendi karakterlerini yansıtabilecekleri bir alan olması bu alanda satın aldıkları parçaların satışında yasal olarak bir engel olmamasına rağmen Türkiye’de araç modifiye etmenin yasal olarak bazı sınırlandırmaları bulunuyor.

Türkiye’de Modifiye yasakları, modifiye tutkunlarının yaşam tarzına ket vursa da yasaları çiğneyip cezai bedeli ödeme pahasına araçlarında değişiklik yapmaya devam eden sürücüler bulunuyor.

Listemiz Türkiye’de Modifiye Yasakları kapsamında bulunan araç güncellemeleri ile karşınızda…

Cam Filmleri

Türkiye'de Modifiye yasakları

Cam filmleri otomobillerde yaygın olarak kullanılan bir modifiye aracıdır. Cam filmleri genellikle siyah tonda olduğu için dış taraftan bakıldığında aracın gizemli bir havaya bürünmesini sağladığı için sürücüler tarafından çok sık tercih ediliyor. Bunun yanında iç taraftan dışarısı görünebilirken dış taraftan içerisi görünemiyor. Bu da araç içinde rahat bir hareket alanı sağlıyor.

Cam filmi uygulaması ilk çıktığı dönemlerde herkes tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyordu ve herhangi bir yasak söz konusu değildi. Ancak 26 nisan 2017 tarihinde bu özelliğe sınırlandırılma getirildi. Tamamen kullanamıyor değiliz ancak bazı sınırlamalar çerçevesinde kullanabiliyoruz. Bu sınırlamalar ön camlara film uygulanmaması gerektiği yönünde. Bunun yanında yan camlara uygulanabilir ancak bu cam filmleri AB onaylı olmayan cam filmleri için geçerli değil. Ya da kullandığınız cam filmi %30’dan daha fazla güneş ışını geçiriyorsa zararlı cam filmi kapsamına girdiği için ceza alabilirsiniz. Bu sınırlamalara uymamanın bedeli ise 206 TL lira olarak belirlendi.

Abarth Egzoz

Türkiye'de Modifiye yasakları

Doğrusu Abartı değil mi yanlış yazmışlar sanırım dediğinizi duyar gibiyiz ancak hayır kelime doğru. Abarth Fiat markasının modifiye bölümü. Yani firmanın özel üretim araçlarının burada modifiye edilmesi sağlanıyor. Abarth ismi de tam olarak buradan geliyor.

Araç egzozları esasında motorlarda patlayan hava yakıt karışımının bıraktığı gazın dışarıya aktarımını sağlarlar. Borular vasıtasıyla taşınan gazın büyük bir ses ile dışarıya çıktığını duyarız. Bu ses bazı araç sahiplerinin duymaktan keyif aldığı bir sestir. Fabrika çıkışında egzozlar yüksek sesler çıkarmazlar. Ancak modifiye edilerek Abarth egzoz takılan bir araç yüksek sesler çıkarabilir. Eğer araca böyle bir egzoz taktıysanız sesin 74dbA seviyesini geçmediğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde 206 TL olan cezai bedeli ödemek durumunda kalırsınız. Ceza ödense bile egzozu değiştirene kadar trafikten men ediliyorsunuz.

XENON ve LED Farlar

Türkiye'de Modifiye yasakları

Araçların farları gözlere takılan renkli lenslerin bizi daha havalı göstermesi gibi aynı etkiye sahiptir. Farlar araçlarda sıklıkla değiştirilen otomobil parçalarıdır. Xenon farlar yapıları gereği yolu daha fazla aydınlatmakta çok iyidirler. Bu nedenle sürücülerin gece en çok tercih ettiği parçalardır. Led farlar ise daha çok gündüzleri kullanılan farlardır. Xenon farlar Türkiye’de Modifiye Yasakları kapmasına giriyor. Bunun nedeni yüksek ışık saçan yapısının gece sürüşlerinde tehlike yaratabileceği içindir.  Eğer Xenon farlarınızın çalışma prensibi elektrikli motor ile çalışan perdeler ile sağlanıyorsa herhangi bir cezai bedel ödemezsiniz.

Polisler zaman zaman bu farları görmezden gelse de ceza yazmak istediklerinde sizi 95 TL ile cezalandırırlar.

Ses Sistemleri

Türkiye'de Modifiye yasakları

Ses sistemleri yolculuk esnasında yolculara keyifli bir yolculuk yaşatmak için gerekli bileşenlerdir.

Sınırlamalar kapsamına giren ses sistemleri iç kabin ve bagaj bölümüne yerleştirilen büyük hoparlörlerden oluşuyor. Bu hoparlörlerin sınırlama kapsamına girmesi yoğun elektrik ihtiyacından dolayı akünün hızlı bitmesini sağlamasından kaynaklanıyor. Muayeneden geçerken bir sorun teşkil etmeyen hoparlörler polis çevirmelerinde cebinizi yakabilir. Cezai  bedel ise bagaj için 95 TL İç kabin için 206 TL olarak belirlendi. Ceza yazıldıktan sonra ses sitemini söktürmek mecburi.

Çıkartmalar ve Rozetler

Türkiye'de Modifiye yasakları

Dıştan bakıldığı zaman komik duran ancak yine de bazı modifiye tutkunlarının yapmaktan keyif aldığı bir modifiye şekli bulunuyor. Araca çeşitli rozetler, çıkartmalar ve neon ışıklar orijinal görünüme zarar verdiği için Türkiye’de Modifiye Yasakları kapsamında. Ancak polisler bu konuyu çoğunlukla göz ardı ediyor. Eğer ceza yazmaya niyetlenirlerse bedel 95 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Chip Tuning

Türkiye'de Modifiye yasakları

Euro Normları gereği araçların emisyon değerlerinin düşürülmesi sağlanıyor. Bu nedenle otomobillerin motor yapıları bu normlara göre şekilleniyor. Motor güçleri olması gerekenin üzerindeyse yazılımsal değişiklikler Euro norm sınırlandırmaları kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu şu demek. Bir otomobil fabrika çıkışı olarak maksimum 260 km/s hıza ulaşabiliyorsa yapılan yazılım değişiklikleri sonucu araç 250 km/s hızı geçemiyor.

Bu nokta da aracın gücünden memnun olmayan insanlar Chip tuning uygulaması ile araçta güç artışı sağlıyorlar. Bu da aracın standart olarak çıkması gereken gücün üzerinde bir güç anlamına geliyor. Dolayısıyla motor standartların dışına çıktığı için yıpranma süresi artış gösteriyor. Buna ek olarak emisyon değerleri de yükseliyor. TÜV-TÜRK bu araçları muayeneden geçirmiyor. Chip Tuning yaptırmanın cezası ise 700 TL.

Türkiye’de Modifiye Yasakları listemiz burada sona erdi. Hangi yasağın kalkmasını isterdiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

İkinci El Otomobil İlanları

3 YORUMLAR

  1. Abarth egzozu anladık ta diğerlerinin yasak olması mantıksız bence araca zarar verenin zararı kendine bence, ben asıl yazmayı unuutuğunuz bi noktayı sormak istiyorum. Aracın dışındaki görsel modifikasyonların yasalarda ki yerinin ne olduğu, yani spoyler, tampon gibi eklentiler yapılabilir mi?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here