Modifiye farklı farklı şekillerde gerçekleştirilebiliyor. Bu işlem motorla sınırlı kalmayıp otomobilin fren sistemine, yürüyenine ve motoruna yapılabiliyor. Motor modifiyesine baktığımızda ise birden çok opsiyonumuz olduğunu fark ediyoruz. Atmosferik motorlarda dereceli eksantrik uygulaması ile güç artışı sağlanabilirken, turbo otomobillerde rail basınç sensörü ayarları ile oynayarak turbo basıncını arttırmak mümkün. Bu sayede motor gücü arttırılmış oluyor. Ancak motor gücünü arttırmak için yapılan işlemler bazen otomobile değil, harcadığı fosil yakıta ve hattına yapılıyor. Etanol kitleri ve NOS paketleri bu durumun güzel örnekleri. Bugünkü konumuz NOS. NOS nedir ve ne işe yarar gelin birlikte öğrenelim.

NOS Nedir?

Hızlı ve Öfkeli filmlerini izlediyseniz eğer o üzerlerinde NOS yazan mavi tankları görmüşsünüzdür. Evet düşündüğünüzün aksine LPG kazanı değil o tüpler. O’Connor’un her NOS kullandığında otomobilinin uçuşa geçtiğine de tanıklık etmişizdir. Durum elbette o kadar basit olmasa da NOS uygulamaları gerçek hayatta var. NOS “Nitro Oksit Sistemi” anlamına geliyor. Nitro bileşeninin taşıdığı oksijen yanma odasının içinde yüksek basınç ile açığa çıkıyor ve daha yüksek enerjili bir patlama gerçekleşiyor. Bu sayede motorun kısa bir süre boyunca daha fazla güç ve tork üretmesi sağlanmış oluyor.

NOS Nedir?

Nasıl Çalışır?

Nitro oksit basınçlı tüplerde bekletilir. Oda sıcaklığında yanıcı olmayan NOS, tüpler içerisinde yüksek basınç sayesinde sıvılaşmış bir şekilde korunur. Sürücü ihtiyaç duyduğunda tanklardaki NOS’un serbest kalmasını vanaları açarak sağlayabilir. Emme manifoldundan silindire aktarılmayı bekleyen oksijence fakir hava yerine, Nitro oksit bileşeni (N2O) silindirin içine gönderilir. Bu sayede patlama evresinde pistonlar çok daha güçlü bir şekilde aşağı iner. Kısa bir süre boyunca motor gücünün artmasını ve ekstra bir tork sağlanmasını sağlar. Emme manifoldu üzerinden silindirin içerisine gönderilen Nitro oksit, doğrudan port enjeksiyonlu otomobil modellerinde doğrudan silindir içine de yollanabilir. Otomobile doğrudan müdahale etmek yerine Nitro oksit yanma odasına aktarılan hava yakıt karışımının oksijen derişimini arttırır. Aslında modifiye işlemi yakıta yöneliktir.

Nasıl Çalışır?

Dezavantajları Nelerdir?

Nitro oksit yakılırken oldukça yüksek sıcaklıklar ortaya çıkar. Uzun vadede silindir, segmanlar ve pistonlar için zararlı olan bu sıcaklık yüksek basınçla birleşince zararlı bir hale gelebilir. Bunun yanında krank miline aktarılan kuvvet ve tork, şanzımanın ve diğer aktarma organlarının kaldıramayacağı seviyelere gelirse, dişli sistemleri hasar görebilir.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here