Bazı otomobiller kullanıcısının profilini belirler. Aynı durum ülkemiz için de geçerli. Toyota Corolla iyi aile babası otomobiliyken, BMW gençler Mercedes ise yaşlılar için otomobil üretiyor algısı ülkemizde zaman zaman görülebiliyor. Ancak bazı otomobiller var ki sürücüsünün mesleğini yansıtıyorlar. Amerikan filmlerinden aşina olduğumuz Crown Victoria bu otomobillerden bir tanesi. Bazen lanet olası bir federal arabası olabilirken, bazen ise bir aynasız otomobili olabiliyor Ford Crown Victoria. Aynı zamanda araba takip sahnelerinde genelde hızlı otomobili bu araçla kovalıyor Amerikan polisi. İşin komik yanı ülkemizdeki polis otomobillerinin aksine bu otomobiller oldukça hızlı ve kovaladıkları otomobillerle rekabet edebiliyorlar. Gelin Crown Victoria modeline ve geçmişine bir göz atalım.

Ford Crown Victoria MK1
Ford Crown Victoria Mk1

Ford Crown Victoria Nasıl Bir Otomobil

Crown Victoria arkadan itişli sedan bir otomobil. 1991 yılında üretime giren model 2011 yılında üretim hattından çekilmiştir. Bu süre zarfında iki temel model olarak üretilen Crown Victoria, 1991-1997 yılları arasında birinci nesil, 1998-2011 yılları arasında ise ikinci nesil olarak üretilmiştir. Genellikle polis otomobilleri ve taksi olarak kullanılmıştır. Araç arkadan itişli yapısı ve V8 motoru ile polisler tarafından oldukça tercih edilmekteydi. Polislerin arkadan itişli modelleri tercih etmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi, New York gibi keskin dönüşlü şehirlerde virajların yüksek hızlarda daha rahat alınabilmesiydi. Ayrıca otomobilin sahip olduğu 8 silindirli V8 motor takiplerde rekabeti kolaylaştırıyordu.

Teknik Özellikler

Crown Victoria her ne kadar iki nesil boyunca Amerika’da aktif olarak kullanılmış olsa dahi, ikinci nesil ile otomobildeki eksikler giderilmiştir. 2. Nesil Ford Crown Victoria modelleri 4 farklı modele sahipti. Ticari, Standart, Spor ve Polis isimli 4 model farklı teknik özellikler barındırıyordu. En güçlü versiyon polisler için yapılmış “Interceptor” modeliydi. 2007 model versiyon, 4.6 litrelik üstten tek eksantrikli bir V8 motora sahipti. Bu motor 5000 devirde 250 hp güç ve 4000 devirde 408 Nm tork üretmekteydi.

Ford Crown Victoria Sadece Amerika’da mı Kullanıldı?

Crown Victoria, Lincoln Town Car ve Mercury Grand Marquis ile kardeş bir otomobildi. Üç otomobil modeli de Kuveyt ve Suudi Arabistan’a ihraç edildi. Bununla beraber Kanada’da zamanında Ford Crown Victoria kullanan ülkelerden bir tanesi olmuştur. Kanada’da tıpkı Amerika gibi Crown Victoria modellerini taksi ve polis otomobili olarak kullanmıştır.

2. El Ford Focus İlanları

Ford Crown Victoria

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here