Sis Farı Nedir ? Ne Zaman Kullanılmalıdır ?

0
3926

Eski otomobillerde yüksek donanım seviyelerinde sunulan sis farları estetik olarak bazı otomobillere yakışsa dahi, aslında estetik kaygı güdülmeden tasarlanmışlardır. İlk kullanıldığı yıllardan itibaren günümüze gelinceye kadar farklı aydınlatma teknolojilerini üzerinde barındırmış olsa bile asıl amacı genel olarak aynı kalmıştır. Otomobilleri üzerinde hakimiyeti kuvvetli olmayan insanlar ve kasıtlı olarak amacı dışında sis farlarını kullanan araç sahipleri, diğer sürücülerin trafik hakimiyetini zayıflatmakta ve kazalara sebebiyet verebilmektedirler. Polis tarafından cezai işleme tabi tutulan gereksiz sis farı kullanımını azaltmak ve araç sahiplerine trafik farkındalığı kazandırmak adına gelin sis farı kullanımının detaylarını birlikte inceleyelim.

Sis farı görseli 1
Sis farları tamponun altında bulunurlar.

Sis Farı Nedir ?

Sis farları genellikle ön tamponun alt kısımlarında sağ ve sol olarak konumlandırılırlar. Bazı otomobillerde mercek sistemi kullanılarak normal farın içinde bulunabilir. Yoğun sisli, tozlu ve yol farkındalığının az olduğu koşullarda, otomobilin diğer araç sürücüleri tarafından fark edilmesini sağlayan ufak farlara sis farları denir.

Amaç dışı kullanımı karşıdan gelen sürücünün gözünü alabilir.

Asıl Amacı Nedir ?

Sanıldığının aksine, sis farları sadece yolu aydınlatma amaçlı kullanılmaz. Sisli ve görüş mesafesinin ciddi kısıtlı olduğu yol koşullarında karşıdan gelen otomobilin sürücüsüne trafik farkındalığı kazandırmak amaçlıda kullanılır. Bunu deniz fenerlerine benzetebiliriz. Eskiden gemiler navigasyon teknolojisinin gelişmediği yıllarda kayaları ve kıyıları uç noktalarındaki deniz fenerleri sayesinde fark ederlerdi. Bu sayede gemiler sığ ve derin kavramlarını karıştırmadan yol alıp sağlıklı bir şekilde ilerleyebiliyor ve kıyıya oturmadan limanlara yanaşabiliyorlardı.

Led Sis Farı Görseli
Yüksek lümenli led sis farı kullanımı tehlikeli olabilir.

Sis Farı Ne Zaman Kullanılır, Ne Zaman Kullanılmaz ?

Görüş mesafesinin 10 metrenin altına düştüğü yoğun yağmur, kar ve sisli havalarda sis farları kullanılabilir. Ancak hafif sis, yağmur ve görüşe engel vermeyen kar atıştırmalarında kullanımı yasaktır.

Sis farı yoğun sisli hava koşullarında kullanılmalı.

Neden Tehlikeli Olabilir ?

Sis farları yolu sürekli olarak aydınlatma amacı güdülerek tasarlanmaz. Bu yüzden mercekli veya odaklı bir yapıya sahip değillerdir. Sis farları açık haldeyken karşıdan gelen sürücü, eğer hava şartları normal ise farın odaksız yapısı yüzünden yoğun bir ışık süzmesine maruz kalacak ve yol farkındalığını kaybedecektir.

Cezası Ne Kadar ?

Keyfi olarak sis farı kullanımının cezası 2020 yılı için 132 TL ve 15 ceza puanı olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak semtimizin sisleri açık gezen gençlerinin kalpleri kırılmış cüzdanları incelmiştir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here