Süper SUV’leri spor sedanlar haline getiren gizli bileşenler. Yüksek performanslı SUV’ler bir köşeyi nasıl dönüyor? Bu, büyük, ağır, yüksek binicili araçlarda mümkün olanı yeniden yazan en son teknoloji olan aktif viraj denge çubukları sayesinde giderek artıyor.

Yılların deneyimi ve güçlendirme, büyük, yüksek sürüşlü, konforlu bir SUV’nin kendini nasıl bir virajda yuvarlayacağına dair doğru bir model sağladı. 2021 Bentley Bentayga’nın direksiyonunda, bu tahmin her zaman yanlıştır. Ancak bu, tüm modern süper SUV filosuna özgüdür. Süper otomobil/spor sedanı kavrayabileceğinizden daha fazla kavrama fenomeninin ötesine geçiyor. Çünkü bu sadece kapasitede bir artıştan daha fazlasıdır. Bu, araçların ağırlıklarını nasıl idare ettiği konusunda temel bir değişimdir.

Süper SUV’leri Spor Sedanlar Haline Getiren Gizli Bileşen

Bileşen, aktif viraj denge çubuğudur. Lamborghini Urus, Aston Martin DBX, Porsche Cayenne Turbo, Bentley Bentayga ve Audi RS Q8’in düz bir şekilde viraj almasını ve yine de iyi sürmesini sağlayan tek unsurdur. Geleneksel bir viraj demiri sabit bir sabitliğe sahiptir; daha sert çubuklar daha düz viraj almayı sağlar. Aynı zamanda tekerlek hareketlerini birbirine bağlar ve tümsekleri güçlendirir. Daha yumuşak bir kurulum konforu artıracak. Ancak vücudun yuvarlanmasına karşı koyamayacak.

Aktif bir viraj denge çubuğu ile yuvarlanmaya karşı direnç, tekerlekler arasına monte edilmiş bir elektrik motoru ile sağlanır. Bu, aracın direncini değiştirmesine izin verir. Sert virajlarda, elektrik motoru gövdenin yuvarlanmasına karşı koymak için tüm gücünü kullanır. Düz bir yere oturun ve direnci azaltabilirsiniz, bu da çarpmaların ve titreşimlerin etkisini yumuşatır.

Süper SUVleri Spor Sedanlar Haline Getiren Gizli Bileşen

Bentley ürün iletişim sorumlusu Mike Sayer, Road & Track’e verdiği demeçte, “Bentayga söz konusu olduğunda, sonsuz değişkenlik gösteren bir devrilme önleme sistemine sahip olabilirsiniz.” dedi. Ayrıca, “Böylece şasiyi çok, çok sert viraj denge çubuklarıyla son derece sportif olacak şekilde ayarlayabilir. Veya sistemi tamamen kapatabilirsiniz, bu da viraj demirlerini silme etkisine sahiptir. Bu, yola çıktığınızda, her tekerleğin ayrı ayrı tam düşüşe ulaşabileceği anlamına gelir. Arazide zıplarsanız gerçekten iyi bir çekiş için istediğiniz şey budur.” ekledi.

Bentayga Aktif Viraj Denge Çubukları

Bu sistemler yeni değil. Aktif viraj denge çubukları ile deneyler seksenlerde başladı. Büyük sıçrama, motorların çalışması için daha fazla elektrik gücü sağlayan 48 voltluk elektrik sistemlerinin ortaya çıkmasıyla geldi. Bu, daha hızlı reaksiyonlar ve daha yüksek maksimum kuvvetler anlamına gelir. Ayrıca Sayer’e göre, Bentley Dinamik Sürüş Kontrolü sistemi sıfır torktan maksimum 1304 Nm tork çıkışına saniyenin üçte birinden daha kısa bir sürede gidebilir. Bu, devasa Bentayga’da gövde yuvarlanmasını tamamen ortadan kaldırmak için yeterli bir bükülme yapar. Ancak Bentley sistemi biraz geri çevirdi, çünkü sıfır yuvarlanma ile sürüş rahatsız ediciydi.

Süper SUVleri Spor Sedanlar Haline Getiren Gizli Bileşen

Sistemde daha da fazla ayarlanabilirlik var. Sistem, ön ve arka aksların göreceli sertliğini değiştirerek, bir otomobilin dengesini ve limitteki davranışını ayarlayabilir. Büyük lüks SUV’niz konfor modundayken, muhtemelen önden savrulmaya ayarlıdır. Bir kanyon sürüşü için spor modunu çevirin. Sonrasında aşırıya kaçmaya yönelik bir önyargı ile gelen gaz kelebeği ayarlanabilirliğini isteyeceksiniz.

Ayarlanabilirlik Seviyesi

Bu seviye uygun ayarlamanın yerini tutmaz. Ayarları doğru yapmak, sayısız diğer aktif sistemin ayarlanabilirliği ile daha da karmaşık hale gelen göz korkutucu bir iştir. Aktif viraj denge çubukları, havalı yaylar, uyarlanabilir amortisörler, dört tekerlekten direksiyon, tork yönlendirmeli diferansiyeller içerir. Ayrıca elektrikli değişken hidrolik direksiyon, gaz kelebeği, kablolu fren, dört tekerlekten çekişli tork bölmeleri, şanzıman programlama arasında ve daha fazlası, her sürüş modu için baş döndürücü sayıda ayar yapılmalı ve senkronize edilmelidir. Bunu iyi yapmak, bir araca şaşırtıcı miktarda esneklik sağlar. Ayrıca uygun spor salonları gibi viraj alan ultra konforlu tourer’lar yaratır.

Süper SUV'leri Spor Sedanlar Haline Getiren Gizli Bileşen

Ancak bu sistemlerden herhangi biri diğerleriyle uyumlu değilse, tüm deneyimi batırabilir. Bunu önlemek, ayarlama için bir ton zaman ve para harcamayı içerir. Nihai sonuç, ideal olarak, geleneksel bir viraj denge çubuğu kurulumuna sahip hiçbir aracın başaramayacağı şeyleri yapabilen bir araçtır.

Yine de bir şey hala biraz doğal değil. Bir Lamborghini Urus, BMW M5 ile aynı hız ve düzlükte viraj alabilir. Ancak SUV’de, sizinle yol arasında dijital bir şeyin geçtiğini hissedebilirsiniz. Bilgisayarlı devrilme önleme sistemi değişiklik yaparken saniyenin kesirli anlarını bilinçli olarak hissedemezsiniz. Ancak beyninizin bir kısmı size yardımcı olan gizemli bir gücün farkına varmaktan asla vazgeçmez. Bu kara büyü, makineye ve makinede ustalaşma yeteneğinize olan güveni artırmayı zorlaştırabilir.

Süper SUV'leri Spor Sedanlar Haline Getiren Gizli Bileşen

Bentayga’da ilk 48 voltluk aktif viraj denge çubuğu 2016 yılında piyasaya sürüldü. Teknoloji, VW Group markaları arasında ve ardından DBX gibi belirli dış oyunculara hızla yayıldı. Zamanla tüm otomobil endüstrisine yayılması muhtemeldir. Anıtsal bir gelişme, barajı kıran ve beklenmedik viraj alma hızlarına sahip bir süper SUV selini serbest bıraktı.

İkinci El Bentley İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here