Oto Expertiz İçin Yeni Düzenleme | Detaylara Dikkat

2
1994

Oto Expertize Yeni Düzenleme

2. El otomobil fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemlerde gündemde olan “yetki belgesi olmayan araç satışı yapamayacak” kanununun devamında oto expertiz firmalarında da değişiklik olacağı açıklandı. Öncelikle expertiz in öneminden bahsedelim.

Expertiz Neden Önemli ?

2.el otomobil fiyatlarını belirleyen en büyük unsurlardan bazıları boya görmüş veya değişmiş parçalardır. Bu sebeple alacağınız aracın değişen ve boyalı parçası varsa fiyatı diğerlerine göre biraz daha uygun olmalıdır. Bu konuda 2. el otomobil alırken araç sahibi tanıdık olsa dahi expertiz yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Oto expertizler sadece boya ve değişene bakmazlar. Aynı zamanda aracın motor, aktarma organları, Fren gibi bölümlerinde bozuk ( değişmesi gereken) bir parça olup olmadığını size söylerler. Yeni kanunla birlikte ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satış tarihinden önce üç gün içinde ekspertiz raporu almasının zorunlu olacağı da belirtiliyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Araba Alım-Satımına İlişkin Yönetmelik” 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelere göre, 2.el otomobil alıp satan kişilerin 31 Ağustos’tan önce yetki belgesi almaları gerekiyor. Yeni düzenlemelerle, araç ticaretinde önemli bir nokta olan “oto expertiz” de de yeni düzenlemeler geliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ayözger, sektörün kurumsallaşmasına yönelik uzun süredir atılan adımların sona noktada olunduğunu belirterek, ikinci el motorlu araç ticareti yapan işletmelerin, 31 Ağustos’a kadar yetki belgelerini almak zorunda olduğunu hatırlattı.

“Expertiz raporun en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak”

Yeni düzenlemeyle değişecek konulara değinen Ayözger, “Yetki belgesi olmayan firmalar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. İkinci el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihten önce üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak. Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek. Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Yönetmelikte en önemli detaylardan birinin ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik olduğuna belirten Ayözger, “Raporun, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak.” dedi.

Yetki Belgesi olmadan otomobil satana 5 bin ₺ ceza yazımıza buradan ulaşabilirsiniz >>>

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here